szerző:
MTI

Megkezdődött a Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán a Veszprémi Városi Bíróságon.

A tárgyaláson megjelent 25 vádlott közül tízen vannak előzetes letartóztatásban, őket kommandósok vezették elő. Az ügyet a megyei bíróság épületében tárgyalja Bogdánné Gremsperger Andrea büntetőtanácsa, ugyanis csak ott tudtak megfelelő befogadóképességű termet biztosítani a tárgyaláshoz. Sárosi Dóra ügyész csaknem egy órán át ismertette a vádiratot. A csoportosan elkövetett garázdaság bűnperének iratanyaga 17 ezer oldalnyit tesz ki. Ebben az ügyben a bíróság 318 tanút és több szakértőt hallgat majd meg.

Az ügyész ismertetése szerint 2009. február 7-én este Enyingen gyűlt össze R. János házánál a Dunántúl különböző településeiről mintegy 25 személy, és egy korábbi sérelmet akartak aznap este Székesfehérváron megtorolni. A terepszemlére Székesfehérvárra előreküldött emberük azonban egyetlen szórakozóhelyen sem találta azt a személyt, akin elégtételt akartak venni. Így a velük lévő veszprémi testvérpár - B. Csaba és B. Iván - javaslatára Veszprémbe mentek szórakozni; nyolc autóval konvojban érkeztek a bakonyi megyeszékhelyre.

Sárosi Dóra ügyész ismertetése szerint a Patrióta lokálba február 8-án 01.47 órakor érkeztek meg, s a 25 tagú ittas csapat azonnal a "kihívóan közösségellenes" viselkedésével hívta fel magára a figyelmet, szidalmazták, lökdösték a vendégeket, erőszakosan léptek fel, a hölgyeket pedig fogdosták. Valaki a randalírozó csapatból megjegyezte: "itt ma vér fog folyni".

A pincehelyiségben lévő diszkóban R. Sándor, N. Győző, Sz. Iván és P. Gábor minden ok nélkül verekedést kezdeményezett az ott-tartózkodó kézilabdás sportolóval, Marian Cozmával szemben. N. Győző hátulról meglökte Marian Cozmát, majd amikor az megfordult, azonnal megütötte. A sportoló bántalmazásába mind a négyen bekapcsolódtak, s kicsit később B. Csaba is csatlakozott hozzájuk.

Marian Cozma segítségére siettek sportolótársai, Ivan Pesic, Zarko Sesum és Uros Vilovski, de a sorozatos támadásoktól földre eső Marian Cozmát egyidejűleg mind az öt támadója ütötte és rugdosta. Marian Cozmát R. Sándor egy késsel közepes erővel érintőlegesen a bal veséjén megszúrta, majd a kést eltette - mondta az ügyész, hozzátéve: a szúrás kisebb sérülést és kisebb vérzést okozott.

A vádirati tényállást ismertetve elmondta: Ivan Pesic azt kiáltotta, hogy "vigyázzatok, kés van náluk", s ezért Marian Cozma a saját maga védelmében egy üveggel fejbe vágta R. Sándort. Sz. Iván, N. Győző és P. Gábor pedig fémvázas székkel ütötték a román sportolót, rugdalták is, és üvegpoharakkal dobálták. P. Gábor és B. Csaba többször ököllel arcon vágott egy vendéget is, mert a földön fekvő sportoló további bántalmazását akarta megakadályozni.

Szúrtak és rúgtak

Marian Cozmának és sportolótársainak sikerült kimenekülniük az utcára, ahová azonban R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván követték őket, és a ház előtt körülvették, majd több irányból támadták és ütötték Marian Cozmát. A sportoló a kezeivel széles kaszáló mozdulatokat téve és rúgásokkal védekezett, s ettől R. Sándor megtántorodott, Sz. Iván pedig hanyatt esett. Majd mindketten felpattantak, s N. Győzővel, P. Gáborral és B. Csabával együtt a Patrióta lokál kijáratával szemközti épület falához szorították Marian Cozmát, s amikor ő védekezésül felemelte a kezét, R. Sándor ekkor - a diszkóban már használt késsel - nagy erővel szíven szúrta a sportolót. Sz. Iván és N. Győző a földre zuhant Cozmát még kétszer fejbe és hátba rúgta. A sporttársához lehajoló Zarko Sesumot pedig N. Győző nagy erővel fejbe rúgta, majd egy késsel Ivan Pesicet vesén szúrta. Ezután többedmagukkal Uros Vilovskit kezdték kergetni, ám nem érték utol, és visszatértek a lokálhoz.

Az ügyész ismertetése szerint a garázda banda a szórakozóhelyről törve-zúzva, a vendégeket fellökve és 51 ezer forintos számlát hátrahagyva távozott, és azt kiabálták: "ki kér még?". R. Sándor ugyanakkor tett olyan kijelentést is: "vedd elő a pisztolyt". R. Sándor és N. Győző ugyanazon autóval távoztak, s a 8-as főúton R. Sándor egy kést adott át barátjának - mondván, hogy azt használta -, mire N. Győző a kést megtörölte, majd Várpalota térségében kidobta a kocsiból. A kés a nyomozás során nem került elő.

R. Sándor és N. Győző Budapestre utaztak, ahol kocsit kértek kölcsön, majd Ausztriába távoztak, ahol elfogta őket a rendőrség. A vádirat szerint az ügyészség R. Sándort és Sz. Ivánt kitartottsággal is vádolja, prostituáltaktól éveken át több millió forintot kasszíroztak. A bíróság délután a vádlottak meghallgatásával folytatja a tárgyalást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Cozma-gyilkosság: tényleg volt egy rendőr a bárban

Egy szolgálaton kívüli rendőr tartózkodott a veszprémi Patrióta bárban február 7-én éjszaka a bűncselekmény elkövetése idején - tudatta közleményben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedd este.

hvg.hu Itthon

Zárolták a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjainak vagyonát

A bíróság zárolta a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjainak teljes vagyonát - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a bűntény éjszakáján az enyingi csoport véletlenül került Veszprémbe, eredetileg Székesfehérvárra készültek, egy előző napi sérelem megtorlására.

MTI Itthon

Újabb öt gyanúsított a Cozma-ügyben

Újabb öt személyt gyanúsít a rendőrség a Cozma-üggyel kapcsolatosan; a balatonvilágosi, balatonfőkajári, szalántai és keszüi lakosok szabadlábon védekezhetnek - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

MTI Itthon

Raffael és Németh átlépték a magyar-osztrák határt

Átadták az osztrák hatóságok a magyar nyomozóknak a veszprémi Cozma-gyilkosság két gyanúsítottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt pénteken kora délelőtt. A kisbusz Hegyeshalomnál lépte át a határt.

MTI Itthon

Cozma-ügy: vádat emelt az ügyészség

Vádat emelt az ügyészség a Marian Cozma és társai ellen elkövetett emberölés, valamint más bűncselekmények miatt csütörtökön a gyanúsítottakkal szemben − jelentette be Fejes Péter megyei főügyész Veszprémben.

MTI Itthon

N. Győzőt három súlyos bűntett elkövetésével gyanúsítják

A Cozma-gyilkosság egyik gyanúsítottjaként, az Ausztriában elfogott és szombaton a magyar nyomozóknak átadott N. Győző, budapesti lakost társtettesként elkövetett emberöléssel, életveszélyt okozó testi sértéssel és maradandó sérülést okozó testi sértés bűntettével gyanúsítják; erről a Veszprém megyei napilap, a Napló keddi online kiadásának nyilatkozott N. Győző ügyvédje.

MTI Itthon

Cozma-gyilkosság: újabb hat embert elfogtak

Újabb hat embert vett őrizetbe csütörtökön a rendőrség a Cozma-gyilkossággal összefüggésben - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

MTI Itthon

Cozma-gyilkosság: több gyanúsított szabadlábra került

A Cozma-ügyben a csoportos garázdasággal gyanúsítottak közül a bíróság szabadlábra helyezett néhány előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap az MTI-t.

hvg.hu Itthon

Cozma-ügy: közel 700 tanú és 16 gyanúsított

Az eddig beérkezett ötven szakvéleményen túl már csak hatra várnak a nyomozók a Cozma-ügyben. A megtámadott kézilabdázókat nem terheli büntetőjogi felelősség a veszprémi bárban kitört verekedés miatt - írja a Népszabadság.

MTI Itthon

Cozma-gyilkosság: fegyelmi vizsgálat a rendőrök ellen

Fegyelmi vizsgálatot rendelt el Bolcsik Zoltán dandártábornok, Veszprém megyei főkapitány azon szolgálaton kívüli rendőrök ellen, akik a veszprémi Cozma-gyilkosság idején a Patrióta bárban, illetve az utcán tartózkodtak.

MTI Itthon

Vádemelési javaslat a Cozma-gyilkosság ügyében

Vádemelési javaslattal átadta a rendőrség a Cozma-gyilkosság nyomozati iratait pénteken a Veszprém Megyei Főügyészségnek; 38 aktányi iratot szállítottak át teherautóval a főügyészségre - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

hvg.hu Gazdaság

A Cozma-ügy újabb gyanúsítottját vették őrizetbe

Garázdaság bűntett gyanúja miatt a Cozma-gyilkosság újabb gyanúsítottját vették őrizetbe csütörtökre virradó éjszaka Székesfehérváron; a 26 éves enyingi férfi ellen a Veszprém Megyei Főügyészség adott ki körözést – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Sziget sztárfellépője készíti a foci-Eb himnuszát

A Sziget sztárfellépője készíti a foci-Eb himnuszát

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal

Junckerhez fordultak az európai bírák a magyar igazságszolgáltatás helyzete miatt

Junckerhez fordultak az európai bírák a magyar igazságszolgáltatás helyzete miatt

Hamarosan jönnek az S-rendszámos autók

Hamarosan jönnek az S-rendszámos autók