szerző:
MTI

A Cozma-ügyben csoportos garázdasággal vádolt 25 ember közül Raffael Sándor 30 éves sárbogárdi lakos elsőrendű és Németh Győző 33 éves budapesti lakos másodrendű vádlott megtagadta a vallomástételt a Veszprémben szerdán megkezdődött büntetőperben.

Az ügyészségi vádirat egyórás ismertetését követően Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsa Raffael Sándor és Németh Győző meghallgatásával folytatta volna a tárgyalást. Raffael Sándor közölte, hogy kérdésekre sem kíván válaszolni, Németh Győző viszont erre hajlandó volt. Mindketten fenntartották ugyanakkor a nyomozati szakban tett vallomásukat. A bírónő ezután a rendőrségi vallomásukat ismertette a tárgyaláson. 

Raffael Sándor az egyik rendőrségi kihallgatásakor például azt mondta: "nem hordok magammal kést, soha nem is szoktam". Beszélt arról is a nyomozóknak, hogy a veszprémi Patrióta lokálban ő egy ütéstől földre esett, és akkortól "nem emlékszik semmire", arra sem, hogy meddig feküdt ott. Elmondta tavaly a rendőröknek, hogy az utcára felérve ő tömeget látott, ám "homályos volt minden", verekedésre nem emlékszik, és ő nem szúrt meg senkit. Arra sem emlékszik, hogyan távoztak, milyen kocsival és melyik útvonalon haladtak.

Raffael szerint Németh Győző nem bírta már elviselni Cozmának "az őt zaklató viselkedését, azt, hogy szemmel fenyegeti, illetőleg többször meglöki". "Győző is enyhén meglökte Cozmát, mire ő agresszívan reagált, szinte úgy tűnt nekem, hogy Cozma alig várta, hogy Németh Győző reagáljon valamit" - olvasta a bírónő Raffael Sándor rendőrségi vallomásából.

Németh Győző nyomozati vallomásában pedig többek közt az áll: határozottan emlékszik arra, hogy Marian Cozma kezdeményezte a verekedést. Mint vallotta a rendőrségen: Cozma kihívóan nézett rá, ő viszont félt a hatalmas termetétől, s amikor összekaptak, Cozma úgy rázta őt, mint "egy rongybabát", majd a "földbe döngölte" és ütötte.  

Németh Győző is kitért arra, hogy Raffael Sándort fejbe vágták egy üveggel, majd a Patrióta lokálból ők "pánikszerűen kimenekültek", de az utcán a kézilabdások "felsorakoztak", s ők kezdeményeztek újra verekedést.

Németh Győző válaszolt a bírónő néhány kérdésére, így például elmondta, hogy havi 80-100 ezer forintot keresett alkalmi munkákból, s egy BMW terepjáró kocsival közlekedik. A kitartottságot tagadta, és arra a kérdésre, hogy honnét volt több ezer eurója, és az egyik unokaöccsének miért utalt rendszeresen eurót Svájcból egy nő, nem kívánt válaszolni.

A bírónő kérdésére, miszerint hallotta-e a gyilkosság helyszínén azt a kijelentést valakitől, hogy "a csoki (Raffael) szúrhatott", Németh azt válaszolta, ilyent ő nem hallott. Elismerte viszont azt, hogy valakit a lokál előtt az utcán fejbe rúgott, mert azt hitte, hogy a barátja, Raffael Sándor fekszik a betonon, és a fölé hajoló alak ütni akarja. Később látta, hogy nem a barátja, hanem a verekedők közül az a magas férfi (Marian Cozma) feküdt az utcán. (Németh Győző Zarko Sesumot, az MKB Veszprém és a szerb kézilabda-válogatott tagját rúgta fejbe, aki a szíven szúrt Marian Cozma fölé hajolt. A szerb kézilabdáson sürgős műtétet kellett elvégezni a veszprémi kórházban.)

Németh nyomozati vallomása szerint "kemény, nagyon erős fiúkkal" akadtak össze a lokálban. Elmondta továbbá, hogy hajnalban ők nem menekültek Ausztriában, hanem az egy már korábban betervezett útjuk volt: Olaszországba és Svájcba mentek volna. Csütörtökön a bíróság Sztojka Iván harmadrendű és Pál Gábor negyedrendű vádlott meghallgatásával folytatja a tárgyalást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Cozma-ügy: közel 700 tanú és 16 gyanúsított

Az eddig beérkezett ötven szakvéleményen túl már csak hatra várnak a nyomozók a Cozma-ügyben. A megtámadott kézilabdázókat nem terheli büntetőjogi felelősség a veszprémi bárban kitört verekedés miatt - írja a Népszabadság.

MTI Itthon

Cozma-gyilkosság: több gyanúsított szabadlábra került

A Cozma-ügyben a csoportos garázdasággal gyanúsítottak közül a bíróság szabadlábra helyezett néhány előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap az MTI-t.

MTI Itthon

Újabb öt gyanúsított a Cozma-ügyben

Újabb öt személyt gyanúsít a rendőrség a Cozma-üggyel kapcsolatosan; a balatonvilágosi, balatonfőkajári, szalántai és keszüi lakosok szabadlábon védekezhetnek - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

hvg.hu Gazdaság

A Cozma-ügy újabb gyanúsítottját vették őrizetbe

Garázdaság bűntett gyanúja miatt a Cozma-gyilkosság újabb gyanúsítottját vették őrizetbe csütörtökre virradó éjszaka Székesfehérváron; a 26 éves enyingi férfi ellen a Veszprém Megyei Főügyészség adott ki körözést – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

hvg.hu Itthon

Zárolták a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjainak vagyonát

A bíróság zárolta a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjainak teljes vagyonát - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a bűntény éjszakáján az enyingi csoport véletlenül került Veszprémbe, eredetileg Székesfehérvárra készültek, egy előző napi sérelem megtorlására.

MTI Itthon

Cozma-ügy: vádat emelt az ügyészség

Vádat emelt az ügyészség a Marian Cozma és társai ellen elkövetett emberölés, valamint más bűncselekmények miatt csütörtökön a gyanúsítottakkal szemben − jelentette be Fejes Péter megyei főügyész Veszprémben.

MTI Itthon

Vádemelési javaslat a Cozma-gyilkosság ügyében

Vádemelési javaslattal átadta a rendőrség a Cozma-gyilkosság nyomozati iratait pénteken a Veszprém Megyei Főügyészségnek; 38 aktányi iratot szállítottak át teherautóval a főügyészségre - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

Összeütközhet két műhold, és ha megtörténik, abból csak nagyobb baj lesz

Összeütközhet két műhold, és ha megtörténik, abból csak nagyobb baj lesz

A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya

A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya

Idén eddig 69 gyereket ütöttek el gyalogátkelőn

Idén eddig 69 gyereket ütöttek el gyalogátkelőn

Benkő nem tud róla, hogy le akarnák váltani

Benkő nem tud róla, hogy le akarnák váltani

Kishantos-ügy: „Az ellenünk küldött kopaszok bérét is velünk akarják megfizettetni”

Kishantos-ügy: „Az ellenünk küldött kopaszok bérét is velünk akarják megfizettetni”

Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon jogerősen elítélt egykori igazgatója

Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon jogerősen elítélt egykori igazgatója