szerző:
MTI

Több olyan módosító indítványt terjeszt be a médiacsomaghoz csütörtökön a Fidesz, amelyben figyelembe veszi az MSZP-frakció álláspontját, de csak olyan javaslatokat támogat, amelyek olcsóbb, átláthatóbb és működőképes rendszer létrehozását eredményezhetik - közölte Cser-Palkovics András szerdán. Lendvai Ildikó és Mandur László nem sokkal korábban azt jelentette be, hogy az MSZP másfél tucat módosító indítványt nyújtott be a médiacsomaghoz annak érdekében, "hogy a közszolgálat ne váljon pártszolgálattá".

Lendvai Ildikó szocialista pártelnök véleménye szerint a Fidesz megindította a médiavilág politikai elfoglalását; "ahol tud, felvásárol, ahol nem, ott gyarmatosít". Tájékoztatása szerint módosító indítványt adtak be, azt kezdeményezve, hogy az MTI ne legyen része az egységesülő közszolgálati médiafelügyeletnek. Ezt azzal indokolta, hogy nehéz megmondani, mit keres a hírügynökség a közös közalapítványban, hiszen az MTI nem csak a közszolgálati médiumoknak szolgáltat. Kezdeményezték, hogy a médiatanács elnökét, tagjait és a kurátorokat ne kilenc évre, hanem egy kormányzati ciklusra válasszák meg, illetve maradjon meg a kuratóriumok paritásossága. A pártelnök jelezte, lesznek módosító indítványaik a véleményszabadsággal kapcsolatos törvénymódosításról is. 

Mandur László, az Országgyűlés korábbi alelnöke elképesztőnek tartja, hogy a kuratóriumban két ellenzéki hely van, és erről egymás között kellene megállapodnia a három ellenzéki pártnak; ha pedig ez nem megy, akkor csonka kuratórium alakul. Kifogásolta azt is, hogy az intézmények vezérigazgatóit a szakma kizárásával és pályáztatás nélkül választanák ki a médiatanács javaslata alapján. 

Kormányzati önkény a médiában
A szájkosártörvény leporolásával a szerkesztői szabadságot korlátozná, a közszolgálati médiumok irányításában pedig minden hatalmat a kormánypártoknak adna a Fidesz médiaalkotmánynak titulált törvénycsomagja. A részleteket a legfrissebb HVG-ben találja.

Cser-Palkovics András - aki a múlt pénteken benyújtott médiacsomag egyik előterjesztője - a javaslatokra reagálva közleményében azt írta: csütörtökön, "kompromisszumkészséget mutatva", számos olyan módosító indítványt terjesztenek elő, amelyben figyelembe veszik az ellenzéki frakció álláspontját, de csak olyan javaslatokat tudnak elfogadni, amelyek olcsóbb, átláthatóbb és működőképes rendszer létrehozását eredményezhetik. A politikus szerint a Fidesz arra kapott felhatalmazást, hogy működőképessé tegye az elmúlt években működésképtelenné tett rendszereket, így például a közmédiumokat. A Magyar Televíziónak hosszú ideje nincs elnöke, ahogyan az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) sincs. Lemondott a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, és hamarosan a Magyar Rádiónak sem lesz vezetője - tette hozzá. 

A Nyilvánosság Klub szerint az Országgyűlés elé terjesztett médiacsomag az egypárti kézi vezérlés "immár alkotmányba foglalt" visszatértével fenyeget. Az egyesület közleményében felveti: mi mást jelent a kormánypártok szavazataival megválasztandó új médiatestületek létrehozása, a sajtónak utoljára a Berecz János (egykori KB-titkár)-féle sajtótörvényben szereplő tájékoztatási kötelezettsége, illetve a korábban (a lex Répássyban) még alkotmányellenesnek minősített vélemény-helyreigazítás intézményesítése?

Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet volt sajtószabadság-képviselője a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában úgy nyilatkozik, hogy a Fidesz titokban előkészített és a "puccszerűen végighajszolt" médiacsomagja "alkotmánytól portásig" egy rövid pórázon tartott kormányfüggő médiarendszert tervez meg. Az MTI-hez már szerdán eljuttatott interjúban Haraszti Miklós azt is kifejti, hogy szerinte az új rendszer minden szerkesztői tevékenységet engedélyezési és tartalmi ellenőrzés alá von, és ezt az "alkotmánysértő" gyakorlatot az új hatóság nyíltan az uralkodó párt és kormány egyoldalú politikai kinevezettjeként űzi majd. A készülő új törvény - mondja Haraszti Miklós - az internetet is olyan eszközökkel szeretné felügyelni, mint a hagyományos médiumokat, az újságírók jogaival foglalkozó rész pedig nem ad nagyobb védettséget a médiamunkásoknak.

A magyarországi médiacsomagról és fogadtatásáról szóló tudósítást közölt szerdán az APA osztrák hírügynökség. A médiát szabályozó törvények és az ellenőrzés átfogó reformját tervezi az új magyar vezetés, de ez heves tiltakozást váltott ki az ellenzék részéről - írta a hírszolgálat. Az ellenzék arra irányuló kísérletet lát a kormány terveiben, hogy erősebb ellenőrzés alá vonja a közszolgálati rádiót és televíziót, valamint a nemzeti hírügynökséget, s ezzel nagyobb befolyást gyakorolhasson a tudósításokra - áll a az osztrák hírügynökség anyagában. A három ellenzéki pártot a Fidesz és a KDNP parlamenti erőfölényére tekintettel mindenekelőtt az új testületek összetétele tölti el aggodalommal - írta a szerző. Az 1990-es évek elején, az Antall József vezette konzervatív kormány alatt az ellenzék és a kormány közszolgálati médiáért folytatott harca a magyar közélet egyik központi témája volt. Csak 1996-ban, a szocialista-liberális kormány alatt született meg a médiatörvény. Az akkor megteremtett struktúrát azonban bonyolultnak, bürokratikusnak és reformra szorulónak tartják - írta az osztrák hírügynökség.

Az öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők múlt pénteken nyújtották be. A két képviselő egyebek mellett azt kezdeményezte, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi tanácsadó testületének jogutódjaként hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt. Létrejönne továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Fideszes képviselők is módosítanák a médiacsomagot

Kővári János és Révész Máriusz fideszes képviselők azt kezdeményezik, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét ne a miniszterelnök nevezze ki, hanem az Országgyűlés válassza meg 9 évre.

MTI Itthon

Ellenzék nélkül küldték tovább a fideszes médiacsomagot

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az új médiacsomag azon előterjesztését, amely szerint egy közszolgálati közalapítvány felügyelné a közmédiumokat. A szavazásnál egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen.

MTI Itthon

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet és a közmédia szervezetrendszere

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet, és a közszolgálati média szervezetrendszere a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló, Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által jegyzett javaslatok nyomán, amelyek létrehozzák többi között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, annak médiatanácsát, a hírközlési és médiabiztos tisztségét, a Közszolgálati Kódexet és az annak betartását ellenőrző Közszolgálati Testületet, továbbá a Közszolgálati Közalapítványt és a négy közmédium különálló, egyszemélyes nonprofit részvénytársaságait.

MTI Itthon

Öt javaslatból álló médiacsomag a Ház előtt

Öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot nyújtottak be az Országgyűlésnek fideszes képviselők pénteken. Kezdeményezik a többi között a Közszolgálati Közalapítvány létrehozását a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. Az előterjesztés szerint a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak.

hvg.hu Itthon

TASZ: vitára is alkalmatlan a kormány médiacsomagja

Átgondolatlan, szakmailag megalapozatlan és alkotmányellenes a két fideszes képviselő által a média szabályozására benyújtott törvénycsomag – közölte a Társaság a Szabadságjogokért. A jogvédő szervezet felhívja a képviselők figyelmét arra, hogy a jogalkotás egy szakma, azt a köztisztviselői karral együttműködve kellene végezni.

MTI Itthon

Haraszti a Fidesz "puccsszerűen végighajszolt" médiacsomagjáról

A Fidesz titokban előkészített és a "puccszerűen végighajszolt" médiacsomagja "alkotmánytól portásig" egy rövid pórázon tartott kormányfüggő médiarendszert tervez meg - nyilatkozza Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leköszönt sajtószabadság-képviselője a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában.

A kommunista, aki képzelt riportot készített egy amerikai popfesztiválról

A kommunista, aki képzelt riportot készített egy amerikai popfesztiválról

Egy Boris Johnsonnak öltözött klímaaktivista felmászott a felállványozott Big Benre

Egy Boris Johnsonnak öltözött klímaaktivista felmászott a felállványozott Big Benre

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Közös magyar lista indul a szlovák választáson

Közös magyar lista indul a szlovák választáson

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után