szerző:
MTI

A törvényesség helyreállítását, illetve a termőföldek spekulatív céllal történő átminősítésének megelőzését kéri a Páty Nem Eladó Civil Összefogás abban az MTI-hez is eljuttatott levélben, melyet Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosnak címeztek.

A Pátyon, Telkiben, illetve a Zsámbéki-medencében élő civilek nevében írott levél elöljáróban összefoglalja a leendő pátyi golffaluval kapcsolatos aggályokat. A civilek szerint Páty önkormányzata olyan szabályozási tervet szavazott meg, amely lehetővé teszi, hogy a budai tájvédelmi körzet közelében, a településtől 2 kilométerre egy golfpályának álcázott, óriási méretű, tájidegen, megközelítőleg 3000 lakást magában foglaló lakópark épüljön.

Akár ötemeletes épületeket is emelhetnének, közel másfél kilométer hosszúságú sorházas beépítést valósítanának meg, bevásárlóközpont, több szálloda, tulajdonképpen a tájba beékelődő új kisváros létesülne - írják az aláírók-, amely nemcsak a Zsámbéki – medence látképét tenné tönkre, hanem veszélyeztetné az itteni élővilágot, „szembe menne” a lakosság többségének akaratával, s véget vetne az eddigi csendnek és nyugalomnak is.

A civilek emlékeztetnek rá: a projekttel kapcsolatban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is felemelte a szavát (nyilvánvaló törvénytelenségeket hangoztatva), de javaslatait a pátyi képviselők többsége lesöpörte az asztalról. A golf beruházással összefüggésben alkotmánybírósági, ügyészségi és rendőrségi eljárás is folyamatban van - a hűtlen kezelés gyanúja is felmerült - teszik hozzá a civilek, akik a térség lakossága nevében a pátyi golfváros néven elhíresült projekt kivizsgálására kérik Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztost.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A pátyi képviselő-testület lesöpörte az ombudsmani ajánlást

Nem fogadta el a tervezett pátyi golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a helyi képviselőtestület, helyette saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét – közölte a "golffalu" megépítését ellenző csoport egyik tagja az ülést követően, hétfőn este az MTI-vel.

hvg.hu/MTI Itthon

A spanyol módszertől féltik falujukat a pátyiak - videó

Ötven pátyi lakos demonstrált a budapesti spanyol nagykövetség előtt kedd délután. A megjelentek a Pátyra tervezett golffalu megépítése ellen tiltakoztak, amelyet a spanyol Grupo Milton cég szeretne a településen megvalósítani.