szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés a jövő héten választja meg az új köztársasági elnököt, valamint az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét.

Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a csütörtöki házbizottsági ülés után újságíróknak elmondta: jövő kedden csak az államfőválasztás lesz a parlament napirendjén; ekkor szavaznak a köztársaságielnök-jelöltekről, a megválasztott személy aznap le is teszi az esküjét. A keddre tervezett törvényjavaslati viták átkerültek hétfőre.

Bejelentette azt is, hogy hétfőn szavaz a Ház az ÁSZ elnökéről és alelnökéről. Ezzel kapcsolatban Balsai István kifejtette: a két tisztségviselőt július 5-i hatállyal neveznék ki, így Domokos László, a Fidesz képviselője addig tudja gyakorolni képviselői jogait, és részt tud venni az alkotmányról szóló szavazásokon, illetve az elnökválasztáson is.

Balsai István közölte: hétfőn döntenek az új alkotmányt előkészítő eseti bizottságot létrehozó határozati javaslatról. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 45 tagú bizottság készítené elő az alkotmányt, amelybe a kormánypártok 30, az ellenzék 15 tagot delegálna. A frakcióvezető-helyettes kitért arra is, hogy a kormányoldalnak megvannak a jelöltjei a bizottság elnöki és három alelnöki posztjára, az ellenzék a nekik járó két alelnöki posztra jövő héten tesz javaslatot. Az MTI úgy tudja, a bizottságot Salamon László, a KDNP-frakció tagja vezeti majd.

Arra a kérdésre, hogy ha Schmitt Pált megválasztják államfőnek, miként látja el választása napján a házelnöki teendőket, Balsai István úgy választolt: az éppen elnöklő parlamenti alelnök jelentheti be Schmitt Pál megválasztását. (Az MTI úgy tudja, hogy ez Lezsák Sándor lehet.)

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhetnek a parlament elé az Orbán Viktor által bejelentett 29 pontos gazdasági akcióterv törvényjavaslatot igénylő részei, Balsai István azt mondta: a jövő hét utáni hétig. Várhatóan megkezdik azok megtárgyalását is, a tervek szerint akkor három napos lesz az ülés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Schmitt Pált jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Csütörtök délután hallgatja meg a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Schmitt Pál házelnököt, akit Orbán Viktor kormányfő javasolt államfőjelöltnek a kormánypárti képviselőcsoportok számára. A hivatalos jelölés határideje péntek dél, a választás jövő kedden lesz az Országgyűlésben. A képviselők minden valószínűség szerint két jelölt közül választhatnak majd, ők Schmitt Pál és Balogh András. Az új államfő augusztus 5-én lép hivatalba.

MTI Itthon

Ma hallgatja meg a Fidesz-KDNP Schmitt Pált

Ma délután hallgatja meg a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Schmitt Pál házelnököt, akit Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke államfőjelöltnek javasolt a kormánypárti képviselőknek.

Itthon

Nem lakbérre költötte a lakhatási támogatást Domokos

Három parlamenti ciklus alatt összesen 15 millió forintot vett fel adómentesen lakhatása támogatására Domokos László fideszes képviselő, akit a kormány az Állami Számvevőszék elnökének jelölt. A pénzt nem bérlésre költötte.