szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az erzsébetvárosi önkormányzat pénteki ülésén 18 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett megszavazta a kerületi vendéglátóhelyek nyitvatartását korlátozó csendrendeletet - jelentette tudósítónk. A szabályozás szerint a környező társasházak kezdeményezhetik a nyitva tartás korlátozását.

 

Módosításokkal fogadta el az erzsébetvárosi csendrendeletet a VII. kerület önkormányzatának képviselő-testülete. A módosítások szerint csak abban az esetben kell bezárniuk a kerületi bároknak, ha a vendéglátó-egységnek helyet adó és a szomszédos társasházak közgyűlése együttesen erre vonatkozó kezdeményezést megszavaz.

Az eredeti rendelettervezet szerint este tíztől hajnali hatig minden kerületi vendéglátóegységnek és üzlethelységnek be kellett volna zárnia. A pénteki, módosított rendelkezés július 1-jén lép hatályba.

Derült égből villámcsapás

Csütörtökön este az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal előtt megközelítőleg 150-en gyűltek össze, főleg a vendéglátósok szimpatizánsai, hogy a csendrendelet ellen tiltakozzanak. Gauder Márk, a Kazinczy utcai Szimpla Kert tulajdonosa és az Élő Erzsébetvárosért Egyesület (AZÉRT) Egyesület tagja elmondta, a hétfőn derült égből villámcsapásként érte őket a Gergely József alpolgármester által előterjesztett VII. kerületi csendrendelet terve. Főleg mivel egy éve folyamatosan egyeztet az Egyesület az Önkormányzattal, és törekszik a lakók igényeit figyelembe véve saját szakállára csökkenteni a helyekről távozó fiatalok által okozott zajt és rumlit. A hivatal weboldala szerint a tárgyalások nem vezettek eredményre, a vendéglátóhelyek pedig nem tartották be ígéreteiket a „kulturált szórakozás fenntartásának” érdekében.

©

Az AZÉRT nem így látja: május óta működik a Bagolyszolgálatuk: négy, több nyelven beszélő diák járja a szórakozóhelyek környékét csütörtöktől szombatig, hogy eligazítsák és lecsitítsák az utcán lézengőket. Mivel intézkedési és eljárási joguk nincsen az újraszerveződő kerületi őrség és a rendőrség támogatásával együtt tudnak csak érdemi munkát végezni. A kerületből négy fő rendőrt állítanak rendelkezésre, akik párban tudják kísérni a 750 Ft-os órabérért dolgozó diákokat. A testületi ülés szocialistái szerint a járőrözök létszámát minimum 20-25 főre kellene növelni, hogy hatékonyan tudjanak fellépni.

Az AZÉRT a szolgáltatásokat belsőleg, saját zsebből finanszírozza, méghozzá súlyoz az egyes vendéglátó egységek látogatottsága alapján, nem egyenlő mértékben terhelve a tagokat, akik tömegeket vonzó romkocsmákból és a kisebb forgalmú kávézókból tevődnek össze. A Kamilla Kft. takarítókocsijait is az egyesület fizeti, mondja Gauder,s nyolc kukát is felállítottak a legfrekventáltabb helyek környékén. (Az AZÉRT költségeibe a vendéglátóhelyen nagyságuknak, forgalmuknak megfelelően súlyozott összeggel szállnak be.)

©

Csütörtöki demonstrációjukon a vendéglátóhelyeket, romkocsmákat üzemeltetők a rendelet-tervezet bejelentésének módját is bírálták, mondván: azt nem kapták kézhez, a 8 napos határidőt sem tartotta be az Önkormányzat, ami törvény szerint az érintettek értesítésekor szükséges lenne.

A Szimpla Kert hajnali 4-es zárórája például úgy van kitalálva, hogy az egész épületet elfoglaló szórakozóhelyen működő pultok különböző időpontokban lakatolják le a kasszát, így a fiatalok is szakaszosan hagyják el a helyet. Gauder szerint előre nem látható zajterhelést jelentene a lakosoknak, ha az összes bulizó fiatal éjfélkor egyszerre hagyná el a sörözőket.

Az eredeti rendelet hivatalos indoka a kerületben lakók nyugalmának biztosítása lenne, de Gauder saját Facebook-rajongói fórumukra hivatkozva azt állítja, a rendeletet ellenzői főképp hetedik kerületiek. Persze a Facebook-ot és a romkocsmákat is látogató közönség vélhetően egymással mutat átfedést, s nem azokkal, akik aludni szeretnének.

Ongjerth Dániel, az Akácfa utcai Fogasház üzemeltetője, és a Kohó Egyesület elnöke a csütörtöki demonstráción emlékeztetett rá, tíz éve néha még nappal is veszélyes volt a VII. kerületben sétálni, naponta minimum két autó feltörésnek lehettek szemtanúi a lakosok, a Klauzál téren pedig szorgosan osztogatták a pofonokat az oda tévedt járókelőknek. Szerinte az, hogy mostanra sokkal biztonságosabbak az utcák, és pozitív irányba fejlődött a kerület, nem kis részben a a saját portájuk körül rendet tartó vendéglátósoknak köszönhető. A lakók viszont pont a hangoskodókra mérgesek: nem azokra, akik épp a kocsmákban ülnek, hanem akik csapatokba verődve kurjongatnak hajnalig, nem kímélik a parkoló autóik visszapillantóját, a kapualjakat pedig vizeldének használják.

A pénteki testületi ülésen a csendrendelet forszírozói, Gergely József és Hahn György a főleg a Kazinczy utcai, áldatlan állapotokat emelte ki, ahol az utóbbi hónapoban számos újabb kocsma nyílt ezzel megkeserítve az éjjel pihenni vágyók életét. A taxiforgalom megnövekedése ellen pedig újabb rendelettel szeretnének fellépni, és behajtási tilalommal korlátozni az autóforgalmat. Ez esetben viszont az utca végéig mindenképp gyalogosan kellene eljutniuk a kifulladt bulizóknak. Ám a képviselői felszólalásokban erre már nem tértek ki sem az ellenzők, sem a pártolók.

©

A vendéglátóegységek tulajdonosai azt is sérelmezik, hogy az őszi választásokra készülve és a nyári szünet előtt került napirendre az előterjesztés. A pénteki testületi ülés után ugyanis szabadságra vonulnak a képviselők. Gauder tanácstalan. Berlinben, ahol 2008-ban nyitották ki a német főváros közönségének a magyar romkocsma mását, fel sem merülhet hasonló korlátozás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Szigorú csendrendeletet terveznek Erzsébetvárosban

Július 1-jétől éjfél és reggel hat óra között zárva kell tartania minden erzsébetvárosi üzletnek, vendéglátóhelynek, már ha az erről szóló, a terézvárosinál is szigorúbb rendelet-tervezetet a június 25-i erzsébetvárosi képviselő-testületi ülésen elfogadják. Kivételt csak szilveszterkor tenne Gergely József alpolgármester.

MTI Itthon

Módosították az erzsébetvárosi csendrendelet tervezetét

Benyújtása előtt módosították az erzsébetvárosi csendrendelet-tervezetet, így az bizonyos, hogy nem kell éjfélkor bezárniuk a szállodákban üzemelő vendéglátóipari egységeknek, illetve azon vendéglőknek és éjjel-nappali boltoknak, amelyek nem forgalmaznak alkoholt − mondta Gergely József, a VII. kerület szocialista alpolgármestere.

MTI Itthon

Elbukhat a VII. kerületi csendrendelet

Az erzsébetvárosi csendrendelet megalkotásához nincs meg a koalíciós többsége a városrészt irányító MSZP-SZDSZ képviselőknek a testületben. Ez több ellenzéki képviselő szerint azt jelenti, hogy a várhatóan pénteken a testület elé kerülő tervezet a jelenlegi formájában nem lép majd hatályba.

Dollármilliárdokat fizettetne a gazdagokkal a veterán amerikai szenátor

Dollármilliárdokat fizettetne a gazdagokkal a veterán amerikai szenátor

Már viszik el a rendőrök az ellenzékieket Minszkben

Már viszik el a rendőrök az ellenzékieket Minszkben

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt