szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megszüntette a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság pénteken.

A bíróság helyt adott a fellebbezésének, amelyben arra hivatkozott, hogy ügyfele esetében nem állnak fenn az előzetes letartóztatás törvényi feltételei - mondta Papp Gábor, a gyanúsított védője.

Mesterházy Ernő főpolgármesteri tanácsadót február 5-én helyezték előzetes letartóztatásba a BKV ügyében folyó eljárás során. A rendőrség gyanúja szerint rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek. A Fővárosi Bíróság pénteken közleményben erősítette meg, hogy szabadlábra helyezték a volt főpolgármesteri főtanácsadót, a bíróság a házi őrizet elrendelését sem látta indokoltnak.

Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását június 4-én hosszabbította meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ez ellen fellebbezett a gyanúsított és védője. A Fővárosi Bíróság - mint a közleményből kiderül - pénteken változtatta meg a döntést. A másodfokú bíróság az indokolásában egyebek mellett kitért arra, hogy az előzetes letartóztatásnak az eljárás megnehezítésének veszélyére hivatkozó rendelkezése alapján "akkor van helye, ha megalapozottan feltehető, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén, különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené, vagy veszélyeztetné a bizonyítást". A bíróság indokolása szerint ez az ok csak konkrét tény, körülmény alapján állapítható meg, amelyből alappal valószínűsíthető, hogy a gyanúsított magatartása.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint – a nyomozás érdekeire is tekintettel – az eljárás jelenlegi szakaszában, az eddig beszerzett személyi és okirati bizonyítékok alapján, a többször kihallgatott és a hatósággal együttműködő gyanúsított esetében már nem áll fenn annak reális lehetősége, hogy a bizonyítékok megsemmisítésével, meghamisításával, elrejtésével vagy összebeszéléssel, a tanúk befolyásolásával a bizonyítást meghiúsítaná vagy megnehezítené. A gyanúsításban szereplő hűtlen kezelés bűntette és a gyanúsított felbujtói közreműködésének bizonyítása nem indokolja a további kényszerintézkedést - írta a Fővárosi Bíróság.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán közölte, hogy több mint 24 órán át tartottak házkutatást a volt főpolgármesteri főtanácsadó érdekeltségébe tartozó szigligeti ingatlanokban, valamint más szigligeti helyszíneken, ahol bizonyítékokat foglaltak le. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője az MTI-nek aznap megerősítette: Szigligeten, a vár alatti műemléki területen öt ingatlanban, az ahhoz tartozó több emelet mély pincerendszerben tartottak kedd délutántól házkutatást, onnan okiratokat, valamint számítástechnikai eszközöket foglaltak le. 

Papp Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje akkor azt mondta: kifogásolja, hogy nem értesítették sem őt, sem pedig ügyfelét a házkutatásról, s azt a gyanúsított három gyermeke jelenlétében hajtották végre órákon át. A főügyészség szóvivője megerősítette azt is, hogy Lelovics Ottó kommunikációs szakember balatoni nyaralójában is házkutatást tartottak még a múlt héten, illetve lovasi ingatlanán is több bizonyítékot foglaltak le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem vallott politikusokra Mesterházy Ernő

Mesterházy Ernő ügyvédje cáfolta kedden az MTI-nek azokat a sajtóinformációkat, miszerint védence egy jobboldali, illetve egy baloldali politikusra tett volna terhelő vallomást.

MTI Itthon

Mesterházy Ernő szigligeti pincéjében is foglaltak le iratokat

Több mint 24 órán át tartott házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Központi Nyomozó Főügyészség közös nyomozócsoportja a Mesterházy Ernő volt főpolgármesteri főtanácsadó érdekeltségébe tartozó szigligeti ingatlanokban, valamint más szigligeti helyszíneken, ahol bizonyítékokat foglaltak le - értesült szerda délután az MTI.

hvg.hu Itthon

Titokzatos építmény Mesterházy Ernő nyaralója alatt - videó

Titokban, engedély nélkül építkezik a természetvédelmi övezetben található szigligeti nyaralója alatt Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester - BKV-ügyek miatt előzetes letartóztatásban lévő - tanácsadója - állítják szemtanúk a hvg.hu-nak. Videó.

MTI Itthon

BKV-ügy: újabb bűncselekménnyel gyanúsítják Mesterházy Ernőt

Mesterházy Ernőt bűncselekménnyel, több mint százhatvan milliós vagyoni hátrány okozásával is gyanúsítják a BKV ügyében folyó nyomozás legújabb fejleményei szerint - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-t. Egyúttal indítványozta előzetes letartóztatásának további kéthónapos meghosszabbítását.

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Magyarországi támogatásból mentik meg a tacsi református templom mennyezetét

Magyarországi támogatásból mentik meg a tacsi református templom mennyezetét