szerző:
MTI

Herényi Károly MDF-es politikust is gyanúsítottként hallgatták ki a főügyészségen szerda délután - közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Herényi Károlyt társtettesként elkövetett egy rendbeli személyes adattal visszaélés miatt hallgatták ki. Herényi Károly sem élt panasszal a gyanúsításközlés miatt. A politikus annyit közölt: álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt. Ezt követően a vallomástételt megtagadta. Az UD Zrt.-ügynek ezzel már négy gyanúsítottja van: Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, Herényi Károly,  valamint Tóth Károly, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának egykori MSZP-s alelnöke és Szilvásy György volt titokminiszter. 

Az MDF-es politikusokkal közölt bűncselekmények lényege szerint "az UD Zrt. ügyvezetőit is érintő, 2008. szeptemberében tett büntetőfeljelentés mellékleteként 2 telefonbeszélgetés is szerepelt. A telefonbeszélgetéseket az NBH titkos információgyűjtés keretében rögzítette. Ezen hanganyagok CD lemezre másolva – ismeretlen körülmények között – 2008. szeptember 10-én Dávid Ibolya birtokába kerültek" - olvasható a Keresztes Imre főügyész által jegyzett közleményben. Mint írta: e felvételek – amelyeken az UD Zrt. ügyvezetői és más személyek beszélgetései, személyes adatai voltak – felhasználásával 2008. szeptember 12-én Dávid Ibolya és Herényi Károly arra próbálta meg – közvetítő személyeken keresztül – Almássy Kornélt rábírni, hogy lépjen vissza a pártjukban az elnökjelöltségtől. Közölték, hogy amennyiben ezt nem teszi, nyilvánosságra hozzák a személyes adatokat tartalmazó hanganyagot. Almássy Kornél erre először nem volt hajlandó. 

Ugyanezen a napon Dávid Ibolya az általa vezetett párt frakciója előtt lejátszotta a hangfelvételt – amelyből a beszélők személye is ismertté vált –, majd sajtótájékoztatót tartott e tárgyban. Másnap, szeptember 13-án Dávid Ibolya Almássy Kornél képviselőjével újabb feltételeket közölt, amelynek a teljesítéséhez kötötte, hogy további hangfelvételt ne hozzon nyilvánosságra. Almássy Kornél a fenyegetés hatására arra kényszerült, hogy az elnökjelöltségről lemondjon, illetve teljesítse az őt, illetve egyes támogatóit hátrányosan érintő feltételeket - tartalmazza a közlemény. 

A gyanúsítottak cselekménye Almássy Kornél politikai előmenetelét, karrierjét, társadalmi megítélését hátrányosan érintette, ennek eredményeként Almássy Kornél, mint közszereplő társadalmi, politikai, közéleti elfogadottsága megrendült, ezzel neki jelentős érdeksérelmet okoztak. Dávid Ibolya a hangfelvételen szereplő személyeknek ugyancsak jelentős érdeksérelmet okozott, mivel közmegítélésükben azt a látszatot keltette, hogy törvényellenes adatgyűjtésben működtek közre - írta Keresztes Imre főügyész.

Az UD Zrt.-ügyben Laborc Sándor, az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója 2008. szeptember 10-én tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságnál számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az UD Vagyonvédelmi Zrt. telephelyén, illetve magánszemélyeknél, összesen hat helyszínen, és számítástechnikai eszközöket foglalt le. 

Szeptember 12-én Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere bejelentette: az ügyben hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak. Az UD Zrt.-ügyben Szilvásy György ellen először 2009 májusában indult nyomozás. Ez az idén május közepén újraindult, miután Szilvásy György nem szerzett országgyűlési képviselői mandátumot az MSZP listájáról. A volt titokminisztert egy rendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg. Kihallgatásakor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. 

Mivel sem Herényi Károly, sem Dávid Ibolya nem jutott be a 2010. évi országgyűlési választásokon a parlamentbe, a Legfőbb Ügyészség június 10-én folytatta a korábban felfüggesztett nyomozást. Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselőt kedden gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke az MTI megkeresésére aznap csak annyit mondott: meggyőződése, hogy képviselői munkát végzett, bizottsági döntéseket hajtott végre. 

Dávid Ibolyát szerda délelőtt hallgatták ki gyanúsítottként a főügyészségen. Az UD Zrt.-üggyel összefüggésben két rendbeli személyes adattal való visszaélés és egy rendbeli kényszerítés bűntette miatt hallgatták ki. A főügyészség szóvivője elmondta, hogy Dávid Ibolya nem tett vallomást. A gyanúsításközlés ellen panasszal nem élt, ugyanakkor közölte, hogy álláspontja szerint semmilyen bűncselekményt nem követett el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kihallgatják Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt

Napokon belül, várhatóan a jövő héten kihallgatásra idézheti a Központi Nyomozó Főügyészség Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és bizalmasát, Herényi Károlyt, a párt egykori frakcióvezetőjét - értesült pontosan meg nevezett forrásból a Magyar Nemzet.

MTI Itthon

Folytatódik a nyomozás Herényi Károly és Dávid Ibolya ellen

Folytatódik a 2009. november 10-én megszüntetett nyomozás Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok ellen az UD Zrt.-ügyben a Legfőbb Ügyészség szerdán kézbesített, jogerős határozata szerint - mondta Futó Barnabás, az UD Zrt. vezetőjének, Tóth Jánosnak, mint feljelentőnek a jogi képviselője.

MTI Itthon

Megszüntették a nyomozást az UD Zrt. vezetője ellen

Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt. vezetője, Tóth János ellen a haditechnikai termékkel visszaélés gyanúja miatt indított eljárást - tájékoztatta a gyanúsított védője, Futó Barnabás szerdán az MTI-t.

MTI Itthon

UD Zrt.-ügy: Dávid pert vesztett Tomborral szemben

Valótlanul állította Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke két éve Tombor Andrásról, hogy a párt 2008-as tisztújításával kapcsolatban rá, illetve pártjára terhelő adatok akár titkosszolgálati eszközökkel történő gyűjtésére adott utasítást az UD Zrt.-nek - mondta ki nem jogerősen a Fővárosi Bíróság.

Baleset miatt nem jár az M2-es metró

Baleset miatt nem jár az M2-es metró

Karácsony a kormány tervéről: Ez mi a túró?

Karácsony a kormány tervéről: Ez mi a túró?

Most már biztos: jön az első, 108 megapixeles kamerával szerelt Samsung telefon

Most már biztos: jön az első, 108 megapixeles kamerával szerelt Samsung telefon

Pestises betegeket kezelnek Pekingben

Pestises betegeket kezelnek Pekingben

Erősebb az időnél: hazánkban a 40. szülinapos jubileumi G-osztály

Erősebb az időnél: hazánkban a 40. szülinapos jubileumi G-osztály

Itt a bizonyíték, hogy a Fidesznek tényleg mindenről az jut eszébe: Gyurcsány

Itt a bizonyíték, hogy a Fidesznek tényleg mindenről az jut eszébe: Gyurcsány