szerző:
HVG

Hullanak a generálkivitelezők a 200 milliárd összköltségűre tervezett fővárosi megaépítkezésen, a Corvin Sétány beruházásán – a csütörtöki HVG-ben megtudható, hogy miért.

Építőipari cégek sora dobta be a törülközőt a Közép-Európa legnagyobb városmegújító programjaként emlegetett józsefvárosi Corvin Sétány építkezésén. A HVG-nek nyilatkozó, felszámolás alá került, elszámolási vitába keveredett vagy éppen perre készülő cégek úgy vélik: hasonló koreográfia alkalmazásával rövidítette meg őket a beruházó. Mégpedig a nemrég az ingatlanszakma legrangosabb nemzetközi folyóirata, a Property EU által Európa tizedik legnagyobb ingatlanfejlesztőjeként rangsorolt Futureal Csoport. Elnöke, Futó Péter – aki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének is elnöke – ezzel szemben úgy nyilatkozott a HVG-nek, hogy cége minden megfelelő minőségben és határidőre elvégzett munkát kifizetett, viszont a határidőre teljesíteni képtelen vállalkozások által okozott veszteségek kezelése komoly gondot jelent nekik.

Kapkodtak az építőipari cégek a Corvin Sétány megrendeléseiért. A mára felerészben megvalósult tervek szerint az Üllői út, a József körút, a Práter utca és a Szigony utca által határolt 9 hektáros területen 200 milliárd forintos költséggel félmillió négyzetméternyi új épület készül. A megújuló városrészben 2700 lakás, 130 ezer négyzetméternyi iroda, 34 ezer négyzetméter eladóterű bevásárlóközpont, valamint fitneszcentrum kap helyet. Csábító lista, különösen annak fényében, hogy tavaly az építőipar teljesítménye a visszafogott megrendelések miatt már a 2002-es szintre esett vissza. A megrendelő Futureal Csoport pedig tőkeerős, megbízható ingatlanfejlesztő hírében áll.

A pórul járt vállalkozók szerint a képlet egyszerű. A megrendelő-beruházó kezdetben korrekt módon fizet a generálkivitelezőnek, menet közben azonban halogatja az építkezés folytatásához szükséges döntéseket – emiatt az átadási határidő tarthatatlan –, majd a finisben szerződést bont, lezavarja az építkezésről a kivitelezőt, lehívja a megrendelés értékének 10 százalékára rúgó jólteljesítési bankgaranciát, megkötbérezi a céget, és olykor még az általa adott teljesítésigazolás ellenére sem fizeti ki a végső számlákat. Végül saját kezébe veszi a befejezést, amivel 10-20 százalékot „megtakarít” az addigi munkákat elvégző vállalkozásokon.

A cikk teljes szövege az eheti HVG-ben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Árulják a Corvin Sétány lakásait

Megkezdte a Corvin Sétány első lakótömbjében lévő 180 lakás értékesítését a fejlesztő Futureal Holding ingatlanforgalmazó leányvállalata, a Cordia Zrt. A Futureal jelenleg 80 milliárd forint értékben közel ötezer lakást épít Budapesten.

MTI Gazdaság

Átadták az ideiglenes Corvin sétányt

Ünnepélyes szalagátvágással átadták az ideiglenes Corvin sétányt Budapesten a VIII. kerületben. A beruházás 2012-ben fejeződik be, és 125 milliárd forintba kerül.

MTI Gazdaság

A Józsefvárosba költözik a Ringier

Az év végén a Corvin Sétány egyik irodaépületébe költözik a Ringier Kiadó Kft. - tájékoztatta a most Zuglóban működő társaság szerdán közleményben az MTI-t.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mi lett a Corvin sétány lakóival?

Sok szó esik manapság arról, milyen lesz a Corvin sétány, arról viszont kevesebb, hogy mi volt itt azelőtt: összesen 1100 darab, átlagosan 32, de gyakran csupán 17 négyzetméteres, többségében bérlakás. A házak sorsa ismert, de vajon mi lett a lakókkal?

Vonatszerencsétlenség Kongóban

Vonatszerencsétlenség Kongóban

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

Minden kiszivárgott a Huawei ütős új telefonjairól – infók, fotók, videók

Minden kiszivárgott a Huawei ütős új telefonjairól – infók, fotók, videók