szerző:
hvg.hu

A magyar társadalom többsége továbbra sem nevezhető homofóbnak. A közvélekedés azt ugyanakkor elutasítja, hogy a melegek ügyéről közügyként lehessen beszélni - állaptíja meg a Political Capital (PC) melegek társadalmi elfogadottságáról szóló elemzése.

A Political Capital elemzése arra jut: mivel a közvélemény elutasítja, hogy a meleg helyzetéről közügyként lehessen beszélni, így továbbra is fennáll annak a veszélye hogy a felvonulásra 2007 óta rátelepedő szélsőjobboldal kisajátítja magának a témát, és így – a romakérdéshez hasonlóan – erősítheti az előítéleteket, továbbá elmérgesítheti a többségi társadalom és a meleg kisebbség viszonyát.

A Nyugat-Európában mára teljesen elfogadottá vált, jelentős turisztikai hasznot hozó melegfelvonulásokat Kelet-Európában, a többségi társadalmak egyelőre képtelenek tolerálni. Magyarországon például mára uralkodóvá vált az a nézet, hogy maga a felvonulás zavarja meg a köznyugalmat és generálja az erőszakos ellentüntetéseket - írja a PC, hozzátéve: ezeket azonban sokkal inkább a szélsőjobboldali csoportok aktivizálódása generálja, hiszen 2007-ig, azaz tíz éven keresztül nem történt rendzavarás a melegfelvonulások alkalmával.

A hazai társadalomban a melegeket elutasítók magukat inkább jobboldalinak tartják, ugyanakkor a teljesen toleráns válaszadókhoz képest nem pozícionálják magukat lényegesen messzebb a politikai bal-jobb skálán. Egyes régiós országokban – például Bulgáriában, Csehországban és Szlovákiában – éppen fordított a helyzet: a legelutasítóbbak jellemzően baloldali beállítottságúak. A melegek társadalmi megítélésében ugyanakkor kevéssé játszanak szerepet a politikai preferenciák. A melegeket és a leszbikusokat elutasítókra sokkal inkább az erősebb vallásosság és a magasabb életkor a jellemző, mint a tudatos jobboldaliság - derül ki az elemzésből. A pártok ezért tartózkodnak attól, hogy látványosan megnyilvánuljanak a melegek ügyével kapcsolatban - állapítja meg a PC.

Akció-reakció: melegfelvonulások Kelet-Európában

A kelet-európai melegfelvonulások ehhez képest botrányos, gyakran fizikai erőszakkal fenyegetett eseményeknek számítanak: idén májusban és júniusban szinte mindenhol megzavarták a rendezvényeket:

• Litvániában füstbombákkal támadták meg az első balti melegfelvonulást (Baltic Pride). Az ellentüntetőket a rendfenntartók könnygázzal visszaszorították. Felmérések szerint a rendezvénynek a lakosság mintegy háromnegyede szerint nem lett volna helye Vilniusban

• Szlovákiában szélsőjobboldali csoportok könnygázzal támadtak a felvonulókra, verbálisan és tettleg is inzultálták őket, emiatt a menet útvonalát módosítani is kellett. Szlovákia egyetlen vezető politikusa sem volt hajlandó arra, hogy szolidaritást vállaljon a megkülönböztetésük ellen tiltakozó melegekkel. Az első pozsonyi pride egyes politikusok részéről inkább negatív reagálásokat váltott ki. Az SNS a felvonulás betiltását követelte. A szélsőjobboldali Szlovák Testvériség pedig ellenrendezvényt helyezett kilátásba Pozsonyban „A család jövőjéért, a perverzek ellen” mottóval

• Bulgáriában is heves tiltakozások előzték meg a rendezvényt, de az a szélsőjobboldali csoportok és egy ortodox püspök fenyegetése ellenére, az erélyes rendőri fellépésnek köszönhetően incidensek nélkül zajlott le. A menet pontos útvonalát is az utolsó pillanatig titokban tartották, a szervezők a fesztivál honlapján tanácsokat adtak a résztvevőknek, hogyan előzzék meg az atrocitásokat a felvonulás előtt és után.

• Oroszországban június 26-án szerették volna megtartani a melegszervezetek a felvonulásukat, azt azonban a szentpétervári önkormányzat nem engedélyezte

• Magyarországon 1997 óta rendeznek melegfelvonulásokat, a politikai közbeszéd fontos témájává csak 2007-től vált a rendezvény, mivel a felvonulókat ekkor érték először atrocitások az ellentüntetők részéről, majd ez a következő években is megismétlődött. Az idei Budapest Pride nyitó napján is volt már egy kisebb atrocitás, a rendezvényt ugyanis szélsőjobboldali aktivisták igyekeztek megzavarni. Világos tehát, hogy a felvonulás körüli utcai rendbontások csak azt követően kezdődtek, hogy a 2006. őszi zavargások után olyan – elsősorban a szélsőjobboldalhoz köthető – tüntetőcsoportok szerveződtek, amelyek azóta is folyamatosan keresik a különböző alkalmakat arra, hogy megmutathassák magukat. Ennek következménye az is, hogy a melegfelvonulásokat megelőző politikai-közéleti diskurzus már sokkal inkább szól a szélsőségesek elleni küzdelemről, a gyülekezési jog, illetve a rendőri biztosítás kérdéseiről, mint a melegek ügyéről.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Kelet-Európa sereghajtó a melegek jogvédelmében

A melegek jogainak védelme és tiszteletben tartása kapcsán a kelet-európai országoknak van a legtöbb szégyellnivalójuk Európában – derül ki a Nemzetközi Homoszexuális és Leszbikus Szövetség (ILGA) felméréséből.

hvg.hu Karrier

Topmenedzserek a másságról: mit gondolnak a hazai cégek?

Magyarországon körülbelül hatszázezerre becsülhető a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek száma - hangzott el a vállalatvezetők első olyan hazai Business Leaders fórumán, amely a másságukat vállaló emberek munkahelyi problémáival foglalkozott.

Washington kész megnyitni olajtartalékát a szaúdi Aramcót ért támadás után

Washington kész megnyitni olajtartalékát a szaúdi Aramcót ért támadás után

"Örkény-egypercesben érezzük magunkat, csak már kényelmetlenül hosszú ideje tart"

"Örkény-egypercesben érezzük magunkat, csak már kényelmetlenül hosszú ideje tart"

A Strache-botrány és az ibizai videó kísértete járja be Ausztriát a választási kampányban

A Strache-botrány és az ibizai videó kísértete járja be Ausztriát a választási kampányban

Vancouverben nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek

Vancouverben nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Mindenki visszaélésre gyanakszik Egerben

Mindenki visszaélésre gyanakszik Egerben