szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan évente kétszer ülésezik majd a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatokat koordináló tárcaközi bizottság, míg a szakértői apparátussal havonta tekintené át az aktuális kérdéseket Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkár szerint a tárcaközi bizottság kedden, a Parlamentben tartja előkészítő ülését. Az ülés megszervezésekor minden minisztert megkerestek, hogy delegálja a bizottságba a tárcánál a határon túli magyar témákért felelős államtitkárokat. A megbeszélésen így várhatóan 17 államtitkár és a tárcák szakértői apparátusa vesz majd részt. Ezen az ülésen tekintik át a bizottság szervezeti felépítését, működési rendjét, és minden tárcától várják azokat az alapvető gondolatokat, amelyeket érvényesíteni szeretne a jövőben e területen - mondta. 

A tárcaközi bizottság megalakításához szükséges kormányrendelet egy-két héten belül megszülethet. Répás Zsuzsanna kiemelte: a kormánynak az az elképzelése, hogy a nemzetpolitikai szempontok, és a határon túli magyarok érdekeit is figyelembe vevő gondolkodásmód ne csak egy kis szegletében húzódjon meg az államigazgatásnak, hanem hassa át annak egészét. Legyen jelen minden tárca elképzelése, terve és koncepciója között ez a szempont is - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért szeretnék, ha minden minisztérium szervezeti és működési szabályzatában szerepelne a határon túli magyarságról való gondoskodás, mint feladat.

A helyettes államtitkár rámutatott: azért kell minden tárcánál szerepelnie a határon túli magyar ügynek, hogy építeni lehessen arra a szaktudásra, ami az adott minisztériumnál megjelenik. A nemzetpolitika minden területet érint, és így lehet az egyes tárcáknál a szakértelmet és tapasztalatot hasznosítani. A nemzetpolitikai államtitkárságnak pedig az a feladata, hogy az információk begyűjtését és áramlását, valamint az együttműködést biztosítsa az egyes tárcák között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Martonyi: szeretnénk erősíteni a magyar külpolitika déli irányát

A magyar külpolitika a jövőben fokozott hangsúlyt fektet a déli kapcsolatokra, és ezen belül a magyar-szerb együttműködésnek különlegesen fontos szerepe van - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter pénteken Belgrádban az MTI-nek. A magyar diplomácia irányítója Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel és Bozidar Deliccsel, a szerb kormány EU-integrációért felelős miniszterelnök-helyettesével tárgyalt szerbiai látogatásának - első hivatalos külföldi útjának - második napján.

toma Vélemény

Kik veszik át a Szülőföld Alap forrásainak elosztását?

Az elmúlt két kormányzati ciklusban a Fidesz rendszeresen vádolta a kormányzatot a határon túli magyarok iránti érzéketlenséggel és a szakmaiság hiányával. Annak, hogy a területen végre gyökeres változások állhatnak be, immáron nem csupán a szlovákiai parlamenti választás adja bizonyítékát.

MTI Itthon

Heti Fidesz: határon túli magyar osztálykirándulás, nemzeti emléknap

Várhatóan még a héten benyújtja a Fidesz a határon túli magyar osztálykirándulási programról szóló országgyűlési határozati javaslatot - mondta Pokorni Zoltán, a javaslat egyik jegyzője. A tervek szerint iskolai emléknap lenne június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja.

hvg.hu Világ

Mire lesz jó a kettős állampolgárság?

Gyakorlati előnyök helyett inkább szimbolikus jelentősége lehet a határon túli magyarok körében a tervek szerint jövő januártól elérhető kettős állampolgárságnak – vélik szakértők, akik szerint a jogosítványok és a kérelmezés részleteinek ismerete nélkül megjósolhatatlan, mennyire lesz népszerű a kedvezményes honosítás.

MTI Világ

Semjén levelet ír a MÁÉRT eddigi résztvevőinek

Semjén Zsolt levélben fordul a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) eddigi résztvevőihez, a miniszterelnök-helyettes arra kíváncsi: szükségesnek tartanak-e változtatásokat a szervezetnél, és ha igen, milyen jellegűeket.

hvg.hu Itthon

Kettős állampolgárság Pozsonyból nézve

Egy gazdaságilag erős, külpolitikájában határozott Magyarországra nagy szükség lenne, a szimbolikus gesztusoknál pedig mindenképpen tovább kell lépni - hallottuk Pozsonyban azoktól a helyi magyar újságíróktól, akikkel a szlovák fővárosban találkoztunk. Videóriport Pozsonyból.