szerző:
MTI

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezte a nemzeti fejlesztési miniszternél a nem állami célú nyilvános repülőrendezvényekre, így a Red Bull Air Race-re vonatkozó részletes szabályozás megalkotását - olvasható az ombudsman hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ombudsman hangsúlyozta: "a repülőrendezvényekre vonatkozó szabályozás rendkívül hiányos, és ez is vezetett a jogalkalmazási problémákhoz, visszásságokhoz". Az ombudsman a verseny elmúlt két évének futamait vizsgálva megállapította, hogy a repülőrendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését. Ezzel együtt számos szabálysértésre hívta fel a figyelmet. Többek között arra, hogy a  a hatóság - tévesen - szabadidős zajforrás helyett közlekedési zajforrásnak minősítette a repülőversenyt, amivel egy enyhébb határértéket tekintett irányadónak.

Megjegyezte, hogy a szervező sem a 2008-as, sem a 2009-es rendezvény előtt nem nyújtott be zajkibocsátási határérték megállapítása iránti kérelmet. Hozzátette ugyanakkor, hogy az érintett környezetvédelmi hatóságok, azaz a kerületi önkormányzatok jegyzői sem hívták fel a szervezők figyelmét ezen kötelezettségük teljesítésére.

Ezeken túl a szervezők a tavalyi verseny során is szabálysértést követtek el, amikor a rendezvény első napján nem rendelkeztek sem a légtér használatára, sem a repülőrendezvény megtartására való engedéllyel. Így a rendezvény veszélyeztette a légi közlekedés biztonságát, az élet- és vagyonbiztonságot - tette hozzá. Fülöp Sándor szerint pedig a rendezvény veszélyt jelentett a Lánchídra is, amely alatt a repülőgépek körülbelül 300 km/h óra sebességgel repültek el. Az országgyűlési biztos a légügyi, zajvédelmi, örökségvédelmi és építésügyi hatóságoknak azt javasolta, hogy feladatkörükben eljárva alkalmazzák megfelelően a jogkörükbe tartozó eszközöket: egyebek mellett az engedélyezést, a tiltást vagy a bírságot. Továbbá kezdeményezi a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság igazgatójánál, hogy a jövőben esetlegesen megrendezendő Red Bull Air Race repülőrendezvény engedélyezési eljárásakor a jogszabályok, valamint az ombudsman állásfoglalása maradéktalan figyelembevételével járjon el. 

Az érintett kerületi önkormányzatoknak pedig azt javasolta, hogy módosítsák a közterületi rendezvényekre és a zajvédelemre vonatkozó helyi rendeleteket a magasabb szintű jogszabályoknak és az egészséges környezethez való jog követelményeinek megfelelően. A rendezvény szervezőjének, a Master Sky Kft.-nek pedig azt ajánlotta, hogy a jövőben a Red Bull Air Race versenyt olyan helyszínen tervezze, ahol a zaj- és műemlékvédelmi követelmények maradéktalanul érvényesíthetőek, ahol a verseny az egészséges környezethez való jogból fakadó követelményeket nem sérti. 

A Red Bull Air Race elnevezésű gyorsasági műrepülő világbajnokság budapesti fordulóját minden évben augusztus 19-én és 20-án tartják. A versenynek 2004 óta ad otthont a Parlament előtti Duna szakasz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Civilek tiltakoznak a Red Bull légiparádé ellen

Nemcsak a környezetszennyezés, hanem a balesetveszély és a műemlékvédelem miatt is felelőtlenségnek tartja a Red Bull légi parádé megrendezését a Levegő Munkacsoport - olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában.

MTI Sport

Lezuhant a Red Bull Air Race egyik pilótája - fotó

Balesetet szenvedett a perth-i viadal csütörtöki edzésén, és kisebb sérülésekkel kórházba szállították Adilson Kindelmannt, a Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő világbajnoki sorozat brazil versenyzőjét.