szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

A fideszes kétharmados többség módosította azt az alkotmánymódosítás-tervezetet, amely – ha elfogadtatott volna – lehetetlenné tette volna Borkai Zsolt győri polgármesternek, hogy az őszi önkormányzati választáson újrázni próbáljon. Borkai 2006-ig katonatiszt volt, márpedig az eredeti javaslat szerint az egyenruhások leszerelésük után öt évig nem indulhattak volna semmilyen választáson. Amint ez kiderült, az alkotmánymódosítás az öt évet háromra vitte le. A hvg.hu Borkai Zsoltot kérdezte.

hvg.hu: Hogy látja: az alkotmánymódosítás módosítása és aközött, hogy ön 2006-ban szerelt le, van-e összefüggés?

Borkai Zsolt: Nem tudom. De amennyiben van, az megtiszteltetés számomra. Ez esetben – ha a választópolgárok ismét megválasztanak – tudom folytatni azt a munkát, amelyet Győrött 2006-ban elkezdtem. Az elmúlt négy év eredményei után hasonló sikereket szeretnék elérni. Egyébként az alkotmánymódosítás tervezetében az „öt év” nem volt kőbe vésve: fölmerült kevesebb is, több is. Végül is a három év lett a végső változat.

hvg.hu: Ön 2006 őszén, akkor szerelt le, amikor polgármester lett. Ha akkor senkit sem zavart, hogy addig katonatiszt volt, akkor most miért kell az alkotmány erejénél fogva akár három, akár öt év szünetet hagyni a katonai és a politikusi pálya között?

B. Zs.: A szolgálati törvény szerint hivatásos rendőr vagy katona nem politizálhat.

hvg.hu: Ez eddig is így volt.

B. Zs.: A mostani előterjesztés szerint a hivatásos katonák leszerelésük után valamiféle befolyást tudnak gyakorolni a rendszerre, akár a választási kampány idején is, ami kerülendő. Részletkérdés, hogy ezt az időt három vagy öt évben határozzuk meg. A kérdésére válaszolva: új kormány van, egy új gondolat. Ehhez kapcsolódóan véleményem szerint most tudta a Fidesz ezt megvalósítani. 2006-ban engem valóban kizárt volna ebből a lehetőségből. De mivel ez ha így lett volna, ha úgy lett volna, ez már csak a múltnak a kérdése, a jövő pedig előttünk van, és ebben a jövőben van egy alkotmánymódosítás, ami ehhez a hároméves intervallumhoz köti, hogy valaki képviselőjelöltként vagy polgármesterjelöltként hivatásos állomány befejezése után indulhat.

hvg.hu: Ugyanez a probléma az első Fidesz-kormány idején, 1998 és 2002 között nem merült föl?

B. Zs.: Nem tudom, én akkor messze voltam a politikától. A múlttal ilyen szinten nem szoktam foglalkozni.

hvg.hu: Summa summarum, aláírja azt a premisszát, hogy ön miatt csökkentik ötről három évre a fegyveres erők és testületek volt tagjai számára az átmenti időszakot?

B. Zs.: Nem tudom aláírni teljes mértékben. Ha énmiattam, akkor – amint említettem – ezt megtiszteltetésnek tartom, de azt is elmondtam, hogy az évek számát tekintve voltak viták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Polgármesteréhez igazította a Fidesz az alkotmánymódosítását

Hétfő reggel döbbentek rá a fideszes képviselők arra, hogy az egyik tervezett alkotmánymódosítási javaslatuk miatt nem indulhatna Borkai Zsolt győri fideszes polgármester az önkormányzati választásokon. Ezért aztán módosítottak egyet a javaslatukon, Borkai Zsolt pedig megnyugodhat.

hvg.hu Itthon

Keserűen viccelnek Majtényiék a Borkaira szabott alkotmánymódosítással

A nemzetközi alkotmányfejlődésben minden bizonnyal mérföldkőnek számít majd a július 7-én kelt T/649. szám alatt Lázár János és Dr. Kocsis Máté képviselők által jegyzett törvényjavaslat - írja közleményében az Eötvös Károly Intézet, arra az alkotmánymódosításra célozva, amelyről benyújtói számára is csak hétfőn derült ki, hogy saját párttársuk polgármesteri pályáját törné ketté.