szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hozzávetőleg ötmilliárd forint értékű önálló kormányprojektet indít az árvízben megsérült közösségi építmények fejlesztésére.

A kormány szerdai ülése után Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt mondta: Borsod megyében a kormány nemcsak a helyreállítást finanszírozza majd, hanem a kötelező önkormányzati feladatot ellátó épületek - óvodák, bölcsődék, szociális otthonok - helyreállítását is. E tervezést a Makovecz Imre nevével fémjelzett csapatra bízzák. Közölte: a kormány tájékoztatást kapott a védekezési költségek kifizetéséről: 17 település kivételével - ahol az adatok pontosítása zajlik - az árvíz elleni védekezésben részt vett állami és önkormányzati szervek költségeit kifizették. 

Az Európai Unió szolidaritási alapja kapcsán kiemelte: az erről szóló kormány-előterjesztés elkészült, a szakértők már konzultáltak a magyar igényről, annak pozitív volt a fogadtatása, így vélhetőleg még az ősszel döntés születhet 5 milliárd forintról. A főigazgató az állami és önkormányzat utakban, hidakban keletkezett károkról szólva közölte: összesen 31 milliárd forint a kár összege, ebből 10 milliárd forintos az a rész, amely a helyhatósági tulajdonú utakban, hidakban keletkezett. Utóbbi a vis maior alapból térítik meg; az többiről a fejlesztési tárca gondoskodik.

Bakondi György közölte: a kormány közmunkaprogramok indításáról is döntött és felkéri a Borsod megyei önkormányzatot, hogy a külön számlán vezetett, 40 millió forintos karitatív forrásból támogassa a halaszthatatlan bontási feladatokat. Felsőzsolca és Szikszó kapcsán kiemelte azt is, hogy a kormány úgy döntött: a közigazgatási, igazságügyi miniszter és a belügyminiszter utasítást ad ki, hogy a térségben lévő államigazgatási hivatal közvetlenül és a helyszínen nyújtson segítséget a rendeletalkotásban, a döntéshozatalban, a pénzeszközök felosztásában. Bakondi György leszögezte: szakmai segítségnyújtásról van szó. 

Bakondi György és Nagy Anna kormányszóvivő is egybehangzóan úgy fogalmazott a szikszói polgármester nyilatkozataival kapcsolatban, hogy nem szerencsés, ha az emberek problémáiból bárki politikai tőkét kovácsol; kevesebb politikai küzdelemre és több pontosságra van szükség az emberek ügyeinek intézésében. Füzesséri József Szikszó szocialista polgármestere kedden arról beszélt: a kormány a magáningatlanokban keletkezett szerkezeti károkat nem téríti meg, holott korábban azt az illúziót keltette az emberekben, hogy számíthatnak a magáningatlanokban történt károk megtérítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Felsőzsolca összedől - videó

Két hete jártunk utoljára a városban, de azóta szinte semmi sem változott Felsőzsolcán. Víz már csak az árkokban és a pincékben van, a település mégis rettenetes látványt nyújt. Sár, fertőző iszap, roskadozó és összedőlt házak maradtak az árvíz után. Kommentár nélkül.

Bálint Csaba Itthon

Magukra maradtak az árvízkárosultak – videó

Nemcsak az árvízi, de az árvíz utáni védekezésben is főként saját magukra számíthatnak Felsőzsolca lakosai. Megrogyott házaik mellett sátorban alszanak, akiknek nincs hová menniük, saját portájukon hajléktalanok. Mások napok óta várják a szakembereket, hogy eldöntsék, életveszélyes-e az otthonuk. Az ép házak minden szegletében gyomorforgató szag terjeng. Felsőzsolca alacsonyabban fekvő utcái percek alatt víz alá kerültek, minden elázott. Szerencsés, akinek egy hűtőszekrényt vagy egy fotelt sikerült megmentenie.

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás