szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerdán olyan iratokat adott át a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amelyek szerinte azt "erősítik", hogy a sukorói ingatlancsere ügyében nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét. Gyurcsány titkársága közleményben szögezte le: a Fidesz által kreált mocskos politikai vádakról van szó.

Budai Gyula, miután átadta a jegyzőkönyveket, belső feljegyzéseket, az ügyészség épülete előtt tartott tájékoztatón példaként ismertette Nagy Jánosnak, a vagyongazdálkodási tanács akkori elnökének feljegyzését, amelyben - mint mondta - az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc adott utasítást a sukorói cserejogügylet lebonyolítására oly módon, hogy konkrétan meghatározták azokat a feladatköröket, határidőket, amelyeken belül a sukorói telekcserét végre kellett hajtani. Közölte, megítélése szerint egy kormányfő nem adhat konkrét utasítást ilyen esetekben, ezzel ugyanis a hivatali visszaélés valamilyen kategóriáját valósíthatja meg.

"A volt miniszterelnök konkrét információval bírt az egész jogügyletről, és a volt miniszterelnök volt az, aki miniszterelnöki szinten koordinálta az egész telekcserét" - összegezte. A miniszterelnöki megbízott álláspontja szerint a sukorói telekcsere ügyében "teljesen egyértelmű", hogy az előző kormány hivatalnokai szándékosan akadályozták a nyomozást, illetve nem biztosították a nyomozóhatóság részére azokat az iratokat, amelyek a felelősség tisztázásával kapcsolatban egyértelműek lettek volna.

Budai Gyula az MTI kérdésére a nyomozás jelenlegi állásával kapcsolatban azt mondta, információi szerint az ügyben tanúkihallgatások zajlanak, és új szakértői vélemény készült el. Véleménye szerint "előbb-utóbb" gyanúsítások is történnek majd; még nem Gyurcsány Ferenc gyanúsítása, hanem más szereplőké. Példaként azt mondta, hogy szerinte Tátrai Miklósnak, a vagyonkezelő volt vezérigazgatójának felelőssége, valamint az ügyben eljáró más beosztottaké előbb-utóbb megkerülhetetlenné válik.

A sajtótájékoztató után Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője újságíróknak azt mondta: az átadott okiratok között több olyan is van, amely egyrészt "már első rátekintésre releváns az ügyben", másrészt eddig nem állt az ügyészség rendelkezésére.Közölte, a "pillanatnyi mérleg" szerint nincs gyanúsított az ügyben, és jelenleg szeptemberig van meghosszabbítva a nyomozás határideje. Fazekas Géza hozzátette: a nyomozás során több olyan megkeresése is volt a főügyészségnek különböző állami szervek felé, amelyre nem kapott teljes körű választ.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető  sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

Gyurcsány-titkárság: hazugság Budai Gyula kijelentése

A volt miniszterelnök titkárságának közlése szerint Gyurcsány Ferenc sem formálisan, sem informálisan nem vett és nem is vehetett részt a vagyonkezelő döntéseiben, konkrét ingatlancserékről soha senkivel nem tárgyalt, ilyeneket nem támogatott és ilyen utasítást sem adott; minden ezzel ellentétes állítás – így Budai Gyula kijelentése is hazugság.

Gyurcsány Ferenc titkárságának szerdai közleménye emlékeztetett arra: a volt kormányfő a sukorói ügyben tett, nyilvánosságra is hozott tanúvallomásában már elmondta, hogy a befektetőkkel - több kormányzati vezető és szakértő jelenlétében – egyetlen, a tervezett beruházás általános kereteit, célját, szerkezetét ismertető, tájékoztató jellegű megbeszélésen vett részt. A projekttel később egyetlen részletkérdésben sem foglalkozott, mivel az nem tartozott sem a miniszterelnök, sem a kormány hatáskörébe - szögezi le a dokumentum.

Gyurcsány Ferenc büszke arra, hogy "a Fidesz korábbi és jelenlegi kormányfőjétől eltérően" soha semmilyen megalapozott gyanú nem vetődhetett rá, hogy a miniszterelnöki hatalmat és befolyást személyes és családi vagyongyarapodásban használta volna fel. "És nem csak azért, mert nem volt rá szüksége, hanem azért sem, mert az ő erkölcsei ezt nem engednék meg" - áll a dokumentumban, amely azzal zárul: a volt kormányfő mindenkit biztosíthat arról, hogy "a Fidesz által kreált mocskos politikai vádakkal szemben meg tudja védeni magát, és ártatlanságát bizonyítani fogja".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pelle János Vélemény

Bábolna után Sukoró? – Budai Gyula a felelősöket kutatja

Bábolna ügyében már vannak gyanúsítottak, Sukoró ügyében egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója, fiideszes képviselő, akit a miniszterelnök az állami földek elherdálásának kivizsgálásával bízott meg, többek között utánanéz, milyen felelősség terheli Gyurcsány Ferencet, Veres Jánost, illetve Bajnai Gordont a magyar államnak komoly veszteséget okozó, a sukorói kaszinóváros-beruházással összefüggő földcsere ügylet kapcsán.

MTI Itthon

Sukoró-ügy: Bajnaiék nem az ingatlanokat firtatták

A miniszterelnök, tanúvallomása szerint, nem emlékszik arra, hogy a King's City elnevezésű beruházással kapcsolatos 2008. májusi parlamenti egyeztetésen szóba került-e az ingatlancsere, illetve a sukorói ingatlanok. A miniszterelnök csütörtökön hozta nyilvánosságra a Sukoróra tervezett, ott meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban szerdán felvett tanúvallomásának jegyzőkönyvét.

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra