szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megválaszthatja jövő héten az Országgyűlés az Országos Választási Bizottság (OVB) új tagjait.

Az MTI szerdán úgy értesült, hogy még a héten kiírhatja Sólyom László köztársasági elnök az őszi önkormányzati választás időpontját. Tekintettel arra, hogy egy idén júniusban elfogadott szabály szerint meg kell újítani az OVB-t a választások előtt, a Háznak döntenie kell ebben az ügyben. 

A házbizottság az önkormányzati választások kiírása esetén csütörtöki ülésén foglalkozik az OVB öt tagjának és póttagjának választásával kapcsolatos kérdésekkel. Ha az augusztus 5-én lejáró mandátumú Sólyom László köztársasági elnök addig kiírja az önkormányzati választásokat, akkor a testület megújítása július 22-én történhet meg - következtethető ki a házbizottsági meghívóból. 

Az OVB megújítása egy június 21-én elfogadott fideszes indítvány nyomán vált szükségessé. A Horváth Zsolt által kezdeményezett, a választási eljárásról szóló törvény módosítását szorgalmazó javaslatot 259 igen, 98 nem mellett fogadta el a parlament, a kormányoldal támogatta, az ellenzék elutasította azt. 

A június 29-én kihirdetett új szabály szerint az OVB minden általános választás - az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás - előtt megújul: az OVB választott tagjait a választások kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon kell megválasztani. A törvény indoklása szerint ez a megoldás a nemzetközi gyakorlatban is ismert, és lehetőséget teremt arra, hogy a különböző választástípusokból fakadó eltérő szempontokat is mérlegelhesse az Országgyűlés az OVB tagjainak megválasztásakor. 

Az ezt megelőző szabály úgy szólt, hogy az új OVB tagjait az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, azaz négyévente, legkésőbb a szavazás előtti 51. napon kell megválasztani. 

Szigeti Péter, az OVB jelenlegi elnöke július 9-én bejelentette: az OVB az Alkotmánybírósághoz fordult utólagos normakontrollt kérve a testület megválasztását érintő jogszabály-módosítás miatt. Az OVB-elnök egyebek mellett egy 2007-es alkotmánybírósági határozatra hívta fel a figyelmet, amely szerint "az egyedi esetre szabott, jogszabályi formába öltöztetett döntés" sérti az alkotmányban deklarált jogállamiság elvének szerves részét képező jogbiztonságot. A kormánytöbbség egyébként az új Országgyűlés alakuló ülésén, május 14-én nem fogadta el az OVB választási beszámolóját. 

Jelenleg öt - az előző Országgyűlés által a 2010-es, áprilisi választások előtt négy évre megválasztott - tagja van az OVB-nek: Szigeti Péter elnök, Halmai Gábor elnökhelyettes, Bordás Vilmos, Fazekas Marianna, Szoboszlai György. 

A házbizottság csütörtöki ülésén dől el az is, hogy jövő héten három-, vagy négynapos lesz-e az ülés. Mindegyik forgatókönyv esetén július 22-én, csütörtökön döntenének a képviselők a személyi ügyekben - az OVB-tagok esetleges megválasztása mellett megválaszthatják az Országgyűlés elnökét, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alelnökeit, a hiányzó alkotmánybírákat és a Független Rendészeti Panasztestület egy tagját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Alkotmánybírósághoz fordulna az OVB elnöke

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke azt fogja javasolni a testület következő ülésén, hogy a bizottság támadja meg az OVB tagjainak megújításáról szóló törvényt - számol be a Népszabadság keddi számában.

MTI Itthon

Elkészítette szakmai összefoglalóját az OVB

Elkészítette a választásra vonatkozó szakmai összefoglalóját az Országos Választási Bizottság (OVB); a dokumentumon az utolsó simításokat a testület keddi ülésén végezték el a tagok.

MTI Itthon

Minden általános választás alkalmával megújítaná az OVB-t a Fidesz

Minden általános választás - az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás - után megújulna az Országos Választási Bizottság (OVB), ha a parlament elfogadja a fideszes Horváth Zsolt javaslatát, amelyet a képviselő hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek.

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá