szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Kártalanítást kér a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete azoknak a rendőröknek, akik a 2006-os őszi eseményeken megsérültek, azzal érvelve, hogy az egyenruhások parancsokat teljesítve szenvedtek sebesüléseket, s estek ki átmenetileg a munkából – értesült a hvg.hu. Péntekre sajtótájékoztatót hívott össze a szakszervezet.

Mintegy félmilliárd forintjába kerül a költségvetésnek a 2006. augusztus 20-ai tűzijátékban megsérültek és a 2006. szeptember 17–október 25. közötti időszak zavargásaiban „a rendőrök által elkövetett törvénytelen, erőszakos cselekmények” elszenvedőinek kártalanítása. A kormánytöbbség ugyanis, az LMP és a Jobbik támogatásával, megszavazta a kártérítésekről szóló határozati javaslatot. Becslések szerint az augusztus 20-án elhunytak hozzátartozói, illetve a viharban megsérültek számára 300 millió forintot fizetnek majd ki a költségvetésből.

A törvényhozók október 23-ig szeretnék lezárni a négy évvel ezelőtti rendőri túlkapások áldozatainak kártalanítását is.  60-70 kártérítésre jogosulttal számolnak.

A Gönczöl-bizottság
A Gyurcsány-kormány 1105/2006. (XI. 6.) számú határozatával létrehozta a 2006 szeptember–októberi fővárosi eseményeket elemző szakértői munkacsoportot.  Vizsgálati jelentésük "a 2006 szeptember–októberi fővárosi demonstrációkkal, utcai rendzavarásokkal és rendfenntartó intézkedésekkel kapcsolatos eseményeket" taglalta, tagjai voltak: Csepeli György, Gönczöl Katalin, Györgyi Kálmán, Halmai Gábor, Kacziba Antal, Ormos Mária, Pataki Ferenc, Tóth Judit és Vörösmarti Mihály. A jelentés megállapította, hogy a szereplők mindegyikének van felelőssége a történtekben, élesen bírálta a rendőrséget és szükségesnek tartotta jogszabályok – például a gyülekezési jog – módosítását.

Többek esetében még folyamatban van a bírósági eljárás. A bántalmazások sérültjei körülbelül 200 millió forintot kaphatnak majd az államtól. A rendőrség 8 milliót fizet a 2006-os utcai zavargások során megsérült tíz embernek. A Készenléti Rendőrség – a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) utóda – peren kívüli megegyezést kötött 10 olyan személlyel, akiket vélhetően jogtalanul bántalmaztak vagy tartóztattak le a rendőrök a 2006-os zavargások napjaiban. A károsultakat a Nemzeti Jogvédő Szolgálat képviselte. A kártérítés fejenként 650 ezer - 975 ezer forint közötti összeg.

Az egyenlő bánásmód elve alapján a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) azt kéri vizsgáló bizottságtól, hogy a megsérült egyenruhásokat is kártalanítsák, hiszen a randalírozók okozta sérülések miatt egy időre munkaképtelenek lettek. „Mi álltunk legelöl, mi kaptuk a legtöbbet. Minden jött, amit el lehet hajítani, utcakő, pad, szemeteskuka, üveg, útjelző tábla, falról leszedett díszburkolat. A pajzsokkal a felsőtestünket védtük ösztönösen, ezért vehették észre a támadók, hogy a lábunk védtelen maradt. Nem kellett őket kioktatni, látták, mi a helyzet, és azonnal rögtönöztek. Egyszer csak éreztem, hogy kimegy a lábamból az erő, lenéztem, egy fél tégla csapódott a bakancsom fölött a lábszáramon, telibe kapta a térdem. Összeestem, de két oldalról a társaim felrántottak. Nem lettem béna életem végéig: szerencsém volt, megúsztam” – így emlékezett vissza egy törzsőrmester a 2006-os őszi eseményekre.

A Gönczöl-bizottság jelentése is beszámol arról, hogy a demonstrációk biztosításában részt vevő rendőrök közül 399-en – ebből az MTV-székház ostromakor 216-an – szenvedtek sérülést. Közülük 352 egyenruhás könnyen, 47 pedig súlyosan sérült meg. Kórházba 34 rendőr került, a munkavégzés alóli felmentések száma pedig október 31-ig 4156 nap volt. A demonstrálók ellen parancsra fellépő rendőrök közül 191 kért mentálhigiénés ellátást, 21-en súlyos pszichés zavarok miatt kerültek betegállományba. Csoportos pszichés felkészítést, a szorongás kezelésére és az átélt traumák feldolgozása végett összesen 749 rendőr vett igénybe.

A BRDSZ főtitkára, Bárdos Judit a hvg.hu-nak elmondta: a 2006-os demonstrációk elleni fellépésnél számos rendőr koponyatöréssel, kéz- és lábtöréssel, lapockatöréssel, súlyos ízületi rándulásokkal, halláskárosodással vagy égési sérülésekkel került kórházba. Megjegyezte: most, hogy négy évvel később újra elkezdték vizsgálni az eseményeket, a kivizsgálást vezető Balsai Istvánhoz fordultak. „Azt kérjük tőle, hogy az egyenlő bánásmód elve alapján adjanak méltányos kártalanítást azoknak a rendőröknek is, akik 2006 őszén munkájukat végezve megsérültek, s emiatt egy ideig nem tudtak dolgozni. A kártalanítási összegeket pedig a civil sebesülteknek kifizetett vagy kifizetendő kártérítésekkel arányosan állapítsák meg. A szakszervezet Pintér Sándor belügyminisztert is arra kérte, támogassa kezdeményezésüket.

A rendőrszakszervezet kifogásolja egyébként azt a törvényjavaslatot is, amely megtiltaná, hogy a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésüket követően három éven belül politikai pályára lépjenek. Felhívják a figyelmet, hogy Kaliforniában például a rendőrök politizálhatnak, ha nincsenek szolgálatban és nem hordanak egyenruhát. Felkérték Sólyom László köztársasági elnököt, küldje el az Alkotmánybírósághoz az előterjesztést aláírás előtti normakontrollra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegő Péter Itthon

Az MSZP a "Lex Borkairól": a pénzügyőrök miért maradtak le?

A szocialista Harangozó Tamás alkotmánymódosítás-módosítási javaslattal él, melynek értelmében sem három-, sem ötéves intervallumra nem lenne szükség a hivatásos katona-, rendőr- és nemzetbiztonsági tisztek leszerelése és a politikai életbe történő bekapcsolódása között. Egyebek mellett ez hangzott el az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága szocialista tagjának szerda délután, az ORFK előtt tartott sajtótájékoztatóján, illetve a hvg.hu-nak ezt követően adott nyilatkozatban.

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?