szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök október 3-ára írta ki az önkormányzati képviselők választását, a választási eljárás határidőiről és határnapjairól szóló közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

A választópolgároknak augusztus 16. és 19. között kell megkapniuk a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítést, a választói névjegyzéket pedig augusztus 18-tól 22-ig közszemlére teszik a polgármesteri hivatalokban. A névjegyzékből kihagyás, illetőleg törlés vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt augusztus 18-tól augusztus 22-én 16 óráig lehet kifogást benyújtani

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, igazolással szavazhatnak: igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján október 1-jén 16 óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az legkésőbb szeptember 28-án megérkezzen az illetékes helyi választási irodához. A helyi választási bizottságok (és az új szavazókörök kialakítása során létrehozott szavazatszámláló bizottságok) választott tagjait és szükséges számban a póttagokat, valamint az Országos Választási Bizottság választott tagjait legkésőbb augusztus 22-én meg kell választani. A választási bizottságok megbízott (delegált) tagjait a jelöltek, jelölőszervezetek legkésőbb szeptember 17-én 16 óráig jelenthetik be a választási bizottságnál.

Jelöltet ajánlani szeptember 3-án 16 óráig lehet, eddig az időpontig lehet a jelölteket, illetve a megyei listákat bejelenteni az illetékes választási bizottságoknál. A kompenzációs lista és az azon szereplő jelöltek legkésőbb szeptember 6-án 16 óráig jelenthetők be. A jelöltnek, jelölőszervezetnek a be nem nyújtott ajánlószelvényeket szeptember 6-án 16 óráig meg kell semmisíteniük, az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni a választási bizottságnak. A fővárosi listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb szeptember 7-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A jelöltek, jelölőszervezetek szeptember 13-a után juthatnak hozzá (díjfizetés ellenében) a névjegyzékben szereplő választópolgárok adataihoz. A helyi közszolgálati műsorszolgáltatók szeptember 18-tól szeptember 30-ig a jelölés, illetve a listaállítás arányában legalább egyszer ingyenesen közlik a jelölőszervezetek, továbbá a polgármesterjelöltek politikai hirdetését. Az országos közszolgálati műsorszolgáltatók pedig október 2-án közreadják annak a nyolc jelölőszervezetnek a választási összefoglalóját, amelyek az országos összesítés szerint a legtöbb képviselő- és polgármesterjelöltet állították.

A választási kampány október 3-án 0 óráig tart, kampányt folytatni október 3-án 0 órától 19 óráig tilos. A választás eredményét október 4-ig kell megállapítani. Ha Budapesten a jelölt fővárosi kerületi kompenzációs listáról és fővárosi területi listáról egyaránt mandátumot szerez, úgy legkésőbb 2010. november 2-ig nyilatkoznia kell, hogy melyiket fogadja el. Ugyaneddig az időpontig kell eltávolítani a választási plakátokat is. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken megjelent rendelete kitér a települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásának határnapjaira is: a kisebbségi választásokat augusztus 9-ig kell kitűzni. (A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzi ki a helyi választási bizottság, ha a településen adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30-at. A választás megtartását nem akadályozza, ha a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzését követően 30 alá csökken.) A helyi választási bizottság megbízott tagjait a kisebbségi jelölőszervezetek (hasonlóan a települési önkormányzati választáshoz) legkésőbb szeptember 17-én 16 óráig jelenthetik be. A kisebbségi választás jelöltjeit legkésőbb szeptember 3-án 16 óráig lehet bejelenteni. A miniszter rendeletének melléklete tartalmazza a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzatok tagjainak választásán használandó nyomtatványok mintáit is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle