szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Szigeti Péter egy, az Országos Választási Bizottságot (OVB) érintő törvénymódosításra kért korábban alkotmányossági normakontrollt, ezt most az általa irányított testület pénteken helybenhagyta. Egy másik döntés alapján szeptember 19-én és október 3-án tartják az időközi választásokat Békés megye 5. választókerületében. A kerület egyéni képviselőjét, a fideszes Domokos Lászlót az Országgyűlés az Állami Számvevőszék elnökévé választotta, ezért le kellett mondania parlamenti mandátumáról.

Az OVB érdemi tárgyalás nélkül, 5:2-es szavazataránnyal elutasította annak a két magánszemélynek a kérelmét, aki azt kifogásolta: Szigeti Péter az OVB elnökeként anélkül kért alkotmányossági normakontrollt egy, az Országgyűlés által júniusban elfogadott törvénymódosítással kapcsolatban, hogy erről az OVB testületi ülésen döntött volna. (A fideszes Horváth Zsolt által jegyzett törvénymódosítás alapján minden nem időközi választás – legyen az országgyűlési, önkormányzati vagy európai parlamenti – előtt megújítanák az OVB-t.)

Szigeti Péter
©

A két magánszemély július 15-ikén azt kérte, hogy az OVB állapítson meg jogszabálysértést és semmisítse meg a Szigeti jegyezte indítványt. Az OVB arra hivatkozva utasította el a két beadványozó kérelmét, hogy azt az OVB elnökének július 9-ikén kelt levele után legfeljebb két nappal, tehát 11-ikéig be kellett volna adni, a törvény ugyanis ilyen esetre kétnapos, jogvesztő határidőt ír elő.

Úgy tudjuk: a beadványt jegyző két személy egyike nem olyan régen a Fővárosi Választási Bizottság elnöke volt, míg a másik magánszemély most is tagja a VIII. kerületi választási bizottságnak. „Ahogy ismerem őket, fellebbezni fognak és előbb-utóbb a Legfelsőbb Bíróságon fog landolni az ügy” – nyilatkozott az OVB egyik, neve elhallgatását kérő tagja a hvg.hu-nak. Ugyanő azt mondta: a két beadványozó panaszával nemcsak az a probléma, hogy kicsúszott a határidőből: bár Szigeti levele valóban nem OVB-ülésen született, de „az OVB öt tagja – vagyis többsége – e-mailen áldását adta erre a beadványra” és mivel ez nem határozat, hanem közlemény, ezért nem kellett hozzá OVB-ülés. „Akár Zárában is lógathatták közben az OVB-tagok a lábukat a tengerbe” – tette hozzá az ötök egyike.

Szarvason és környékén így – hacsak az első forduló nem lesz eredményes – az önkormányzati választással egyszerre tartják az országgyűlési választás második fordulóját, az elsőt pedig két héttel korábban. A helyi választási bizottság azt javasolta az Országos Választási Bizottságnak (OVB), hogy az időközi parlamenti választás egyszerre legyen az önkormányzatival, az azonban nem derült ki a levélből, hogy az első vagy a második forduló essék-e október 3-ra.

Virág Rudolfnak, az Országos Választási Iroda vezetőjének az ülésen elhangzott szavaiból kiderült: azért célszerű a második fordulót tartani az önkormányzati választással egy időben, mert az önkormányzati választáson a részvételi arány minden bizonnyal meghaladja a huszonöt százalékot, így az időközi országgyűlési választás is nagy valószínűséggel eredményes lesz és nem kell eredménytelenség miatt ismételt parlamenti választást kiírni.

Virág érvelését a grémium magáévá téve, egyhangúan úgy döntött, hogy Békés megye 5. választókerületének népe szeptember 19-én és október 3-án választ képviselőt.

Az OVB végül némi töprengés után egyhangúan úgy döntött, hogy megsemmisíti a nyugdíjkorhatár 62évről 65 évre történő emelésének parlamenti újratárgyalását célzó, folyamatban lévő  népi kezdeményezés (népszavazás) aláírásgyűjtő ívét – melyen, mint megtudtuk, tizenöt aláírás szerepel. Az ívet az aláírásgyűjtés egyik aktivistája az OVB-nek küldte el a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának a népi kezdeményezést jegyző elnöke, Varga László helyett. Az ülésen elhangzott: az íveket a kezdeményezőnek – jelen esetben tehát Vargának – kell beadnia, mégpedig egyszerre. Fölmerült, hogy az OVB az ívet küldje tovább Vargának, de – mint Szigeti fogalmazott – „akkor segítesz neki, amihez nincs jogod”. Az is szóba jött, hogy vissza kell küldeni a föladónak, azaz egy iskolának, a föladó személye azonban nem szerepelt a borítékon, így az Országos Választási Bizottság a megsemmisítés mellett döntött.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!