szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyilkosságban való feltételezett közreműködése miatt előzetes letartóztatásba került az élettársa annak a volt rendőrtisztnek, aki fegyházbüntetését tölti, amiért tíz évvel ezelőtt megölte a nő férjét Vokányban.

Murai Ágnes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn megerősítette az MTI értesülését és elmondta: az asszony ellen társtettesként elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás, előzetes letartóztatásáról a múlt hét végén döntött a bíróság. A rendőr alezredes hozzátette, hogy a nő nem tett vallomást, de több részletet a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt. Az ügyben a nyomozás folytatását a Pécsi Városi Bíróság rendelte el a közelmúltban, mert a jogerősen elítélt volt rendőrtiszt egy beadványban terhelő vallomást tett párjára. Így a nő - aki ellen már folyt eljárás e bűntettel kapcsolatban, de azt bizonyítékok hiányában megszüntették - újra gyanúsított lett. Azt, hogy mi lehetett a szerepe a cselekményben, a nyomozás hivatott kideríteni.

Az MTI hivatalos szervektől nem kapott választ arra a kérdésre, mi motiválhatta a gyilkost, hogy elítélése után három évvel valljon élettársa ellen. Más forrásból úgy értesült, hogy ezt a kapcsolatukban bekövetkezett változás eredményezhette. Rozsi Attilát, a pécsi rendőrkapitányság volt kiemelt főnyomozóját 2007-ben előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölésben, továbbá fegyverrel és lőszerrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek a Pécsi Ítélőtábla, és jogerősen 18 év fegyházbüntetéssel sújtotta.

Rozsi Attila még 1998-ban létesített szerelmi, majd élettársi kapcsolatot a kapitányságon dolgozó kolléganőjével. Korábbi házasságaik felbontása, a válás elhúzódása miatt azonban a párnak anyagi problémái voltak. A vagyonjogi kérdések megoldását elsősorban a nő férje akadályozta. Ezt a rendőr őrnagy a férfi megölésével kívánta megoldani, ráadásul arra számított, hogy a férfi halálával új szerelme rendelkezik kiskorú gyermekeinek öröksége felett is. A rendőr bűnöző ismerősének beszélt arról, hogy felmerült benne a sértett megölésének gondolata. Egy fegyvergyűjtőtől még korábban vásárolt egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített lőfegyvert az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. E mellé a gyilkossághoz régi autót is szerzett, arra hamis bosnyák rendszámot szerelt.

A rendőr 2000. február 6-án elutazott Vokányba, bement a férj házába, ahol a férfit dulakodást követően a pisztolyból leadott hét lövéssel megölte. A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol azt néhány nappal később helybéliek megtalálták. A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette, ám a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket.

Az ügy adatait az ORFK úgynevezett "döglött ügyek" osztálya később újraértékelte és a férfi ellen javaslatot tett az ügyészségnek a vádemelésre. Bár a vádlott mindvégig tagadta bűnösségét, az első- és a másodfokú bíróság is úgy ítélte meg: az ügy bizonyítékai olyan zárt logikai láncot alkotnak, melynek alapján egyértelmű, hogy a gyilkosságot a volt rendőrtiszt követte el. Az indoklás szerint csak neki volt indítéka. Ellenséges viszonyban volt a sértettel, fegyvert és régi autót vett hamis rendszámmal, terveiről beszélt bűnöző ismerősének, az emberölést követően pedig semmi, még az asztalon hagyott pénztárca sem tűnt el az áldozat otthonából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II