szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei nagy árvizek után új víztározókat építenének ötmilliárd forintért a Sajón és a Bódván - jelentette be Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára Felsőzsolcán a Kossuth Rádió tudósítása szerint. Felsőzsolca védelmét pedig az M30-as autópályába épített átereszek szolgálnák, további egymilliárd forintért.

A rádióriportban elhangzott: "Felsőzsolcát igazából nem a Sajó öntötte el, hanem a Bódva. 1974-hez képest majdnem kétszeres vízhozam jött a Bódván.” (1974-ben volt a korábbi legnagyobb árvíz a környéken.)

A hvg.hu riporterei az áradások idején jártak a helyszínen, és akkor beszámoltak arról, hogy a Sajó menti településeken komoly károk keletkeztek ekkor. A gát Edelényben, a kizárólag a Bódva mentén fekvő településen több helyen is átszakadt, és Felsőzsolcán kívül itt pusztított a leginkább idén az árvíz. Illés Zoltán most a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében rövid, és hosszú távú megoldásokról beszélt. Mint mondta, ha egy hónapon belül ugyanolyan nagy árvíz jön, akkor az elkerülő autópálya-szakaszt át kell vágni Felsőzsolcánál.

Az említett M30-as út töltésen áll, kevés áteresszel, így a szakemberek szerint ez, és a részben beépített ártér az áradó folyót is Felsőzsolca irányába terelte. Éppen ezért több áterszre van szükség Illés szerint az M30-as e szakaszán,

„Egy-másfél év távlatában Felsőzsolcától északabbra, 15-20 kilométerrel a felső vízfolyáson a Bódva és a Sajó vízfolyásán nyolc tározó épül. Ebből háromnak megvannak az engedélyei, és háromnak a tervei” - hangzott el a riportban.

Az árvíz idején a hvg.hu is beszámolt arról, hogy a Borsod északi részén lévő Rakaca-víztározó nem tudta felfogni a megnövekedett csapadékmennyiséget a Rakaca-patakban, ezért a vészkifolyókból hatalmas sebességgel ömlött ki a víz. A Rakaca a Bódvába torkollva később szintén Szendrőt és Edelényt fenyegette a Bódva partján. (A Sajó és a Bódva Boldvától délre, Sajóecseg fölött egyesül, így Felsőzsolcát már a Bódvával "kiegészült" Sajó öntötte el, és végett hatalmas pusztítást, számos lakóházat romba döntve.)

A Felsőzsolcára tervezett átereszek egymilliárd forintba kerülnek, a tározók pedig hozzávetőleg ötmilliárd forintért épülhetnek meg a rádió beszámolója szerint. Az államtitkár nem tartotta kizártnak azt sem, hogy a környezetvédelem területéről csoportosítanak át pénzeket a vízügyi beruházások javára, lehetséges forrásként jelölte meg például a tízmilliárdos nagyságrendűre taksált, és a költségvetés bevételeként újonnan jelentkező környezetvédelmi termékdíjat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bálint Csaba Itthon

Magukra maradtak az árvízkárosultak – videó

Nemcsak az árvízi, de az árvíz utáni védekezésben is főként saját magukra számíthatnak Felsőzsolca lakosai. Megrogyott házaik mellett sátorban alszanak, akiknek nincs hová menniük, saját portájukon hajléktalanok. Mások napok óta várják a szakembereket, hogy eldöntsék, életveszélyes-e az otthonuk. Az ép házak minden szegletében gyomorforgató szag terjeng. Felsőzsolca alacsonyabban fekvő utcái percek alatt víz alá kerültek, minden elázott. Szerencsés, akinek egy hűtőszekrényt vagy egy fotelt sikerült megmentenie.

hvg.hu Itthon

Felsőzsolca összedől - videó

Két hete jártunk utoljára a városban, de azóta szinte semmi sem változott Felsőzsolcán. Víz már csak az árkokban és a pincékben van, a település mégis rettenetes látványt nyújt. Sár, fertőző iszap, roskadozó és összedőlt házak maradtak az árvíz után. Kommentár nélkül.

MTI Itthon

Határozat sürgeti a felsőzsolcai házak bontását

Felháborodást váltott ki felsőzsolcai árvízkárosultakból a helyi Önkormányzat határozata, amely szerint félmillió forintos büntetést kaphat az a tulajdonos, aki nem kezdi meg haladéktalanul összedőlt háza bontását.

Újabb építkezés indul Budapest belvárosában, eltűnik a Fontana-ház

Újabb építkezés indul Budapest belvárosában, eltűnik a Fontana-ház

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója