szerző:
hvg.hu

Élesen nekiment a Magyar Gárda főkapitányának és vezetésének a Jobbikhoz közel álló egyik hírportál, miután megtudta, hogy a pornós múltja miatt tavasszal kizárt gárdista nő továbbra is a szervezet tagja. Nem kizárt, hogy az ügy hátterében a Jobbik és a Magyar Gárda közötti konfliktus áll.

Kiss Róbert, a Magyar Gárda főkapitánya hazudott - lényegében ezt állítja a Jobbikhoz közel álló, a párt mellett amúgy nyíltan kampányoló kuruc.infó portál, miután tudomására jutott, hogy a pornós múltja miatt a Magyar Gárdából kizárt Müller Nikolett továbbra is a gárda tagja, noha a főkapitány a portálnak korábban azt nyilatkozta, már nem az. A portál állítólagos olvasói levelekkel és fényképekkel bizonyítja állításait, amit - miután Kiss Róbertet megkeresték - a főkapitány is elismert.

A portálnak korábban Kiss azt állította, hogy a hírekkel ellentétben Müller nem ápol szoros kapcsolatot Gárda-vezetővel, ezt azonban egy most közzétett fénykép árnyalja: eszerint a nő a szervezet egyik vezető beosztású parancsnokának - szintén gárdista - fiával van együtt. „Igazuk volt azon olvasóinknak, akik azt írták: semmi sem változott, Müller Nikolett továbbra is a Gárda tagja, tehát mindenkit átvertek és hazugság volt az egész ’kilépés’” - írja a portál.

A választási kampányban kirobbant pornóügy fejleménye voltaképpen nem is Müller, illetve a többi szereplője miatt érdekes, hanem azért, mert a Jobbik és a Magyar Gárda közötti törésvonalra mutat rá. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a parlamentbe került Jobbiknak már csak teher a gárda. Részben erre utal az is, hogy az egyébként betiltott szervezet felhagyott a tagtoborzással, nemrég Magyar Nemzeti Gárdává alakult, a Jobbik pedig egyetlen olyan javaslatot sem nyújtott be a parlamentbe, amelyben a gárda működését akadályozó törvények hatályon kívül helyezését kezdeményezték volna – noha erre a választási kampányban Vona Gábor pártelnök többször is ígéretet tett.

A Jobbik képviselői mindössze annyit tettek a szervezet érdekében, hogy a lex Gárda megszavazásakor tarkóra tették a kezüket, illetve egyszer beszélgettek Orbán Viktorral a szervezetről – eredménytelenül, a Fidesz elnöke ugyanis értésükre adta, hogy a gárdát nem tűri meg. Ennek ellenére nyilatkozataiban Vona a gárda melletti kiállását hangsúlyozza, mondván: a szervezet neki szívügye.

Kiss Róbert főkapitány (középen) feleségével. Szemére vetett hazugság
©

Kétségtelen, hogy a Jobbik látszólag megbecsüli Kiss Róbertet és a gárda vezetését: a Jobbik-rendezvényeken általában testőrök gyűrűjében megjelenő főkapitány például állást kapott a párt frakciójánál; parlamenti belépőkártyája van, miután „katonai, rendészeti és biztonságtechnikai szakértőként” dolgozik a Jobbik külkapcsolataiért felelős Kovács Béla mellett. A Mandiner nevű internetes újság pedig arról számolt be, hogy a budapesti gárdakapitányi posztjáról állítólagos komoly adósságai miatt menesztett Kormány Sándor jelenleg a Jobbik frakció egyik ügyintézője a Képviselői Irodaházban. Ám miközben a vezetés jó pozíciókhoz jut, az időközben szabálysértési eljárások alá volt „katonák” arra panaszkodnak, hogy a párt kifarolt mögülük.

Mindeközben persze vannak látványos és egyértelmű jelei is a Gárda és a Jobbik közötti konfliktusnak. Nemrég például Pősze Lajos a Magyar Nemzetnek nyilatkozva feleslegesnek ítélte a gárdát. Kijelentését óriási felháborodás követte a radikálisok körében, s bár a pártvezetés Pőszét megbüntette (visszahívták a frakcióvezető-helyettesi tisztjéről), ezt a gárda vezérkara – élén Kiss Róberttel – enyhe szankciónak találta.

De legalább ennyire beszédes tény az is, hogy - mint arról a HVG korábban már beszámolt - a Magyar Gárda szakadásaként értelmezi a szervezet egy része, hogy a tagságnak csak a fele lépett be az új formációba, a Magyar Nemzeti Gárdába. A belső viszályokat a jelek szerint egyre nehezebben kezeli a testület, több megyében parancsnokot váltottak az utóbbi hónapokban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rádi Antónia Itthon

Átalakuló gárdamozgalom

Polgári körből alakult egyesületbe léptetné be tagjait az Új Magyar Gárda. A gárdisták egy részének ez nincs ínyére.

MTI Itthon

Magyar Nemzeti Gárda, Vona és a rendőrök az Erzsébet téren

Az egy évvel ezelőtt feloszlatott Magyar Gárdára emlékezve rendezvényt tartott a magát Magyar Nemzeti Gárdának nevező szerveződés vasárnap délután a budapesti Erzsébet téren. A helyszínt több száz rendőr biztosította, súlyos rendbontás nem történt, de helyszíni információk szerint több mint 70 embert előállítottak.

HVG HVG Hetilap

Gárdaközeli aknák

Névtelen telefonáló értesítette a rendőrségi ügyeletet múlt szombaton, hogy robbanószer található azon a tanyán...