szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két olyan hangfelvételt adott át Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerdán az ügyészségnek, amely szerinte egyértelműen azt bizonyítja, hogy a sukorói telekcsere-szerződés ügyében "központi kormányzati utasításra történtek a dolgok".

Budai Gyula a Központi Nyomozó Főügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a birtokában lévő CD-k - amelyek két vagyontanácsülésről készültek - azt támasztják alá, hogy Sukorót illetően "kormányzati megrendelésre történtek a dolgok, a telekcsere központi utasításra történt", az értékbecslést érintően pedig olyan döntés született, amellyel a pilisi és az albertirsai ingatlanokat felül-, míg a sukorói területet alulértékelték. Két értékbecslés készült, az értékek között pedig elég jelentős eltérés van - mondta.

Az egyik felvételről szólva a miniszterelnöki megbízott megjegyezte, amikor az ingatlanok értékbecsléséről van szó, akkor Tátrai Miklósnak, a vagyonkezelő korábbi elnökének utasítására körülbelül nyolc percre kikapcsolják a hangrögzítőt. Ez azt igazolja - folytatta -, hogy egy olyan értékbecslést terjesztettek a vagyontanács elé, amely valótlan tartalmú volt. Budai Gyula kérdésre azt mondta: az értékbecslésről tudnia kellett Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak is. A nevük a felvételen nem szerepel.

A két CD tartalmát azért nem hozták nyilvánosságra, mert az a nyomozás érdekeit veszélyeztetné - indokolta a politikus. A hangfelvételek mellett Budai Gyula átadta a vádhatóságnak az ITD Hungary által készített hatástanulmányt is.

Ezek az iratok - amelyek eddig nem álltak az ügyészség rendelkezésére - egyrészt azt igazolják, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány megpróbálta lehetetlenné tenni a nyomozást, másrészt pedig azt, hogy az ügy megindulása után a minisztériumok és a hivatalok próbálták eltüntetni azokat az iratokat, amelyek az ügy szempontjából releváns tényeket tartalmaznak - vélekedett a megbízott. Szerinte a Sukoró-ügyben semmi nem történhetett Gyurcsány Ferenc tudta nélkül. Budai Gyula hozzátette, minden héten fognak valamilyen "újdonsággal" szolgálni Sukoró ügyében.

A magyar állam tulajdonát képező, Sukoró külterületén található ingatlanok Pilis, valamint Albertirsa külterületén lévő ingatlanokra való cseréjéről 2008. július 30-i döntésében határozott a Vagyongazdálkodási Tanács.

A Pénzügyminisztérium 2009 februárjában koncessziós pályázatot írt ki játékkaszinó alapítására és működtetésére. Ugyancsak februárban adta hírül a Népszabadság, hogy King,s City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházásra készül Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található - összesen 183 hektáros - gyümölcsöseit.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Budai: Gyurcsány utasított a sukorói telekcsere lebonyolítására

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerdán olyan iratokat adott át a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amelyek szerinte azt "erősítik", hogy a sukorói ingatlancsere ügyében nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét. Gyurcsány titkársága közleményben szögezte le: a Fidesz által kreált mocskos politikai vádakról van szó.

Pelle János Vélemény

Bábolna után Sukoró? – Budai Gyula a felelősöket kutatja

Bábolna ügyében már vannak gyanúsítottak, Sukoró ügyében egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója, fiideszes képviselő, akit a miniszterelnök az állami földek elherdálásának kivizsgálásával bízott meg, többek között utánanéz, milyen felelősség terheli Gyurcsány Ferencet, Veres Jánost, illetve Bajnai Gordont a magyar államnak komoly veszteséget okozó, a sukorói kaszinóváros-beruházással összefüggő földcsere ügylet kapcsán.

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Erősödik a vírusnyomás: 2066 újabb fertőzöttet azonosítottak, 47-en haltak meg

Erősödik a vírusnyomás: 2066 újabb fertőzöttet azonosítottak, 47-en haltak meg

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!