szerző:
MTI

Nem hősi halottá, hanem szolgálati halottá nyilvánította a belügyminiszter az Alsóörsön lelőtt 29 éves Gamauf János főtörzsőrmestert - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.

Gamauf Jánost augusztus 4-re virradóra, egy közúti igazoltatás közben lőtték le, és a lövöldözésben az ellenőrzés alá vont járműben utazó 21 éves férfi is életét vesztette. A feltételezett elkövető később öngyilkos lett. Az ORFK hétfői tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány Gamauf János szolgálati halottá nyilvánítását kezdeményezte a belügyminiszternél, amit Pintér Sándor elfogadott. 

A közlemény szerint a rendőrség méltó módon gondoskodik szolgálatteljesítés közben elhunyt Gamauf János főtörzsőrmester temetéséről. "A család fájdalma a rendőrség fájdalma is" - zárul a közlemény. 

A tragédiát követő napokban az MTI többszöri megkeresésére sem a Belügyminisztérium, sem az ORFK nem nyilatkozott arról, hogy az Alsóörsön lelőtt 29 éves főtörzsőrmestert hősi halottá nyilvánítják-e.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára múlt pénteken úgy nyilatkozott: diszkriminatívnak tartja az eljárást, mert álláspontja szerint azért nem akarja a rendőri vezetés a hősi halottá nyilvánítást kezdeményezni, mert sajtóhírek szerint "szerelmi kapcsolat" állt fenn a feltételezett elkövető és a lelőtt rendőr között.

Az elmúlt 10 évben négy, szolgálat teljesítés közben életét vesztett rendőrt nyilvánított hősi halottá a belügyminiszter. Legutóbb Radovics Dusán zászlóst, akit július 23-án egy budapesti autós üldözésnél gázolt halálra az igazoltatás elől menekülő autós, még aznap hősi halottá nyilvánította, és posztumusz főhadnaggyá léptette elő Pintér Sándor belügyminiszter.

A belügyi szervek személyi állománya elhunyt tagjának minősítésére külön jogszabály vonatkozik: a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint "ha a hivatásos állomány tagja a szolgálati kötelezettség teljesítése során az életét feláldozta, őt az illetékes miniszter hősi halottá vagy a szolgálat halottjává nyilváníthatja." Ha a hivatásos állomány tagját hősi halottá, a szolgálat, illetve a fegyveres szerv halottjává nyilvánították, temetésének költségeit a fegyveres szerv viseli. 

A Hszt. arról is rendelkezik, hogy a hősi halottá nyilvánított, tisztnél alacsonyabb rendfokozatú személyt hadnagyi rendfokozatba kell kinevezni. Az 1997-es BM-rendelet viszont felsorolja, hogy a hivatásos személyi állományából elhunytat "a halálának körülményei, életútja és érdemei figyelembevételével" hogyan kell "minősíteni". 

Hősi halottá az a hivatásos nyilvánítható, "aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot és a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, az államhatár védelme, tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, illetve kiemelkedő személyes helytállást tanúsított és eközben, vagy így elszenvedett sérülése következtében életét vesztette". 

A szolgálat halottjává pedig az nyilvánítható, "aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot és szolgálati kötelezettségei teljesítése közben, vagy azzal összefüggésben életét vesztette, de a hősi halottá nyilvánítás feltételei nem, vagy csak részben állnak fenn".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Lövöldözés Alsóörsön: holttest a fekete autóban

Egy holttestet találtak abban az autóban, amelyből feltehetően leadták szerdára virradóra a két ember életét, köztük egy rendőrét kioltó halálos lövéseket - adta hírül a TV2.hu, a rendőrség az MTI megkeresésére nem kommentálta az értesülést. A gépkocsi, mint az MTI tudósítója már korábban jelentette, Alsóörs határában egy elhagyott részen áll, és ott rendőrök helyszínelnek.

hvg.hu Itthon

Rendőrség: öngyilkos lett a sötét autónál talált férfi

A rendőrség szerda este közleményt adott ki az alsóörsi vérengzésről. A férfi, akinek a holttestére rábukkantak nap közben, feltehetően öngyilkos lett, mellette olyan fegyvereket találtak egy külföldi rendszámú sötét autóban, amelyeket az éjjeli gyilkosságok elkövetésénél is használhattak.

MTI / hvg.hu Itthon

Lövöldözésben meghalt egy civil és egy rendőr Alsóörsön

Lövöldözés volt Alsóörsön szerda hajnalban, egy rendőr és az általa ellenőrzött autó egyik utasa életét vesztette, míg egy másik súlyosan megsérült. Szerda dél körül egy közeli erdő szélén találtak a rendőrök egy sötét autót, mellette egy holttestet. A halott férfi a rendőrség közleménye szerint feltehetően öngyilkos lett, mellette olyan fegyvereket találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók az éjjeli gyilkosságokkal. Az igazoltatott kocsi utasai nem lőhettek a rendőrre.

hvg.hu Itthon

Nem lesz hősi halott az alsóörsi rendőr?

A meglévő jogszabályok alapján valószínűleg nem nyilvánítja hőssé a Belügyminisztérium az Alsóörsön életét vesztett rendőrt. Gamauf János szolgálatteljesítés közben halt ugyan meg, de nem az akkor éppen végrehajtott intézkedés miatt.

Papp László Tamás Vélemény

Az alsóörsi rémdráma tanulságai

A bűnözés olyan, mint a cukorbetegség vagy az allergia. Teljesen megszüntetni nem lehet, csak megfelelő terápiával optimális szinten tartani. Ehhez azonban nemcsak a kórt orvosló rendőr, de a „páciens” társadalom szemléletváltása is kell. Határozott fellépésre szükség van, de arányérzékre is. Két rendőr halála után rengetegen követelnek drákói büntetőpolitikát. Haragjuk érthető, de a szabályok ötletszerű, indulatvezérelt felülírása csak pótcselekvés. A jogrendszer átszabása fontosabb dolog, semhogy az illúziókergető rendpárti demagógia terepasztalává váljon.

Visszavonul vetélytársai territóriumáról a Microsoft

Visszavonul vetélytársai territóriumáról a Microsoft

 A Nike magyar tervezője: "Olyan anyagokkal dolgozunk, amikről nem is hallottam korábban"

A Nike magyar tervezője: "Olyan anyagokkal dolgozunk, amikről nem is hallottam korábban"

Budapestre jön Kelis

Budapestre jön Kelis

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Ön is rászól a kutyájára? Lehet, hogy rosszat tesz vele

Ön is rászól a kutyájára? Lehet, hogy rosszat tesz vele

„Ordítottunk, visítottunk és a szomszéd volt az, aki feljelentette a szülőket”

„Ordítottunk, visítottunk és a szomszéd volt az, aki feljelentette a szülőket”