szerző:
MTI

A választópolgárok csak a lakóhelyüknek megfelelő választókerületben induló jelöltekre, illetve listákra adhatnak le érvényes ajánlást, egyébként az ajánlás érvénytelen. Így például a fővárosi kerületeken belüli egyéni választókerületek között sem lehet a szelvényekkel "átajánlani" más választókerületben induló jelöltet.

A helyhatósági szavazáson választás-típusonként eltérő a választókerület fogalma, a választók pedig a jogszabály szerint csak a saját választókerületükben induló jelöltek egyikére adhatnak le érvényes ajánlást. (Az önkormányzati választás valójában nem egyetlen választást jelent, mert képviselőket, polgármestereket, főpolgármestert és megyei közgyűlési tagokat is választunk október 3-án.) 

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a képviselő-testületi mandátumokat, összesen 3008 ilyen, 10 ezer lakos alatti településen lehet majd voksolni. 

A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz, a 168 településen összesen 1631 egyéni választókerületi képviselőt választanak. 

A polgármesterek választásán minden település egy választókerületet alkot. A nem megyei jogú városban élők megyei önkormányzati képviselőket is választanak, az úgynevezett megyei listán. Ez azt jelenti, hogy a 10 ezer lakos alatti településeken a két választókerület, amelybe a választó tartozik, a település és a megye, a 10 ezer lakos feletti településeken viszont a településrész (az egyéni választókerületi képviselő megválasztása), a település (a polgármester megválasztása) és a megye (a megyei közgyűlés megválasztása miatt). 

Főleg a 10 ezer lakosnál nagyobb településen élőknek és a szelvényeket gyűjtőknek kell odafigyelniük, hogy ne megszokásból töltsék ki a szelvényeket, ugyanis - mivel a nyáron csökkent a képviselőtestületek létszáma és a kevesebb képviselőhöz kellett igazítaniuk a jegyzőknek a választókerületeket - előfordulhat, hogy megváltozott a választókerületek sorszáma és főleg területe. 

A választópolgár az ajánlószelvénnyel együtt kapta meg a választás kiírásáról szóló értesítőt, amely tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a választókerületet, a választó névjegyzékbeli sorszámát, valamint a szavazás helyét és idejét. Így amikor a választópolgár élni akar az ajánlás jogával, az értesítő lapon megtalálhatja, melyik választókerületben jogosult erre. Ezt kell összevetnie a jelölőszervezetek, illetve független jelöltek megbízásából bedobott szórólapokon szereplő adatokkal. 

A gyakorlatban az új egyéni választókerületi határok azt is jelenthetik, hogy sok helyütt a szomszédos utcában élők más jelöltek közül válogatnak, és így persze az októberi önkormányzati választáson is más képviselőjelöltek nevei szerepelnek majd a szavazólapokon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Rendőrmúltja miatt nem indulhat egy etyeki polgármester-jelölt

Elutasította Etyek község jelenlegi, független polgármesterének polgármesterjelöltként történő nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság szerdán. Az érintett, Szűcs Lajos az MTI-nek elmondta, hogy a határozat ellen csütörtökön fellebbezést nyújtott be a Fejér Megyei Területi Választási Bizottsághoz.

Bálint Csaba Itthon

Ne kelljen dolgozni, de legyen pénz - videó

Az örök élet, az ingyen sör, és a pénz eltörlése is szerepel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt programjában, amelyben egyre több választópolgár bízik országszerte. A párt kopogtatócédulákat gyűjtő aktivistáival töltöttünk egy napot.

MTI Itthon

Fideszes indul fideszes ellen Békésen

Kizárhatják a pártból Izsó Gábort, Békés város fideszes polgármesterét, mert mégis elindul a helyi fideszes jelölttel szemben a városvezetői székért - erről a békési Fidesz elnöksége értesítette elektronikus levélben szerdán az MTI-t.

MTI Itthon

Volt rendőrben találta meg az MDF a megfelelő embert

Az MDF Mándi Sándort indítja főpolgármester-jelöltként az októberi önkormányzati választáson, aki korábban huszonnyolc évig dolgozott rendőrként dolgozott - közölte Makay Zsolt, az MDF elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Az LMP cáfolja, hogy adatbázist építenének

Nem mondott le az LMP kampánystábja, a párt nem épít adatbázist sem - közölte Karácsony Gergely kampányfőnök szombaton a Népszava mai számában megjelent információkat cáfolva.

MTI Itthon

Nem indul Győrben az LMP

Nem indul Győrben a Lehet Más a Politika (LMP) az októberi önkormányzati választáson – mondta Partizer Gergő megyei koordinátor szerdán sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Demszky: Tarlósnak van a legnagyobb esélye

Demszky Gábor leköszönő főpolgármester szerint Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének van a legnagyobb esélye arra, hogy az önkormányzati választás után a helyére üljön. A várost húsz éve vezető politikus az ATV Jam című műsorában pénteken arról is beszélt, hogy a következő időszakban könyvet akar írni.

MTI Itthon

Schmuck Andor cáfolja, hogy visszalépne

Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) főpolgármester-jelöltje nem lép vissza senki javára. A politikus szerdán az MTI-nek adott nyilatkozatában cáfolta az erről szóló alaptalan híreszteléseket.

60 milliárd eurós erődemonstrációt jelentett be a Volkswagen

60 milliárd eurós erődemonstrációt jelentett be a Volkswagen

A gyógynövényes terápiák többet árthatnak, mint segíthetnek a rákos betegeknek

A gyógynövényes terápiák többet árthatnak, mint segíthetnek a rákos betegeknek

Helsinki: A magyar állam tömegével tart fogva ártatlan gyermekeket

Helsinki: A magyar állam tömegével tart fogva ártatlan gyermekeket

Áder szerint a klímaváltozás üzleti lehetőségnek is tekinthető

Áder szerint a klímaváltozás üzleti lehetőségnek is tekinthető

Letiltott technológiával mennek neki a hatalomnak a tüntetők

Letiltott technológiával mennek neki a hatalomnak a tüntetők

A jövő héten tárgyalja az Alkotmánybíróság a lúgos orvos panaszát

A jövő héten tárgyalja az Alkotmánybíróság a lúgos orvos panaszát