szerző:
MTI

A kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon állandó lakcímet kérhetnek - döntött a település képviselő-testülete. A határozat szerint az igénylőket a község önkormányzata Kossuth Lajos szülőházába jelenti be. A miniszteri biztos szerint ugyanakkor a monokiaknak nem volt joguk meghozni ezt a döntést.

A monoki polgármester, Szepessy Zsolt az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény életbelépésének napján, augusztus 20-án közölte, hogy a település képviselő-testületének döntése alapján a kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon állandó lakcímet kérhetnek. A határozat szerint az igénylőket a község önkormányzata Kossuth Lajos szülőházába jelenti be.

Wetzel Tamás miniszteri biztos ezzel szemben hétfőn leszögezte, hogy a polgármesternek és a képviselő-testületnek a döntéshez nem volt joga, hiszen a személyi és lakcímnyilvántartásról szóló 1992. évi törvény a jegyző felelősségébe utalja a lakcímbejelentéssel kapcsolatos hatásköröket. A jegyző ebben az esetben tipikus államigazgatási hatáskört lát el, és kötelezettsége a lakcím valódiságának ellenőrzése - mondta.

A személyi- és lakcímnyilvántartás alapnyilvántartás, ennek megfelelően nagyon fontos, hogy pontos adatokat tartalmazzon - hívta fel a figyelmet Wetzel. Jogi szempontból tehát ez nonszensz, ahogyan a józan ész szempontjából is, hiszen a kezdeményezés azt jelenthetné, hogy egyik pillanatról a másikra Monok megyei jogú várossá válhatna, vagy ha az előrejelzések alapján sokan kapnak állampolgárságot a jövő évben, akár még a megyeszékhelyi címért is bejelentkezhetne - tette hozzá.

A törvény elég egyértelműen azt mondja ki, hogy a polgár lakóhelye annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él; a lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ - emlékeztetett a biztos. Ezt a bejelentkezéskor és később is a jegyzőnek kell ellenőriznie. Az önkormányzati választások előtt korábban voltak olyan hírek, hogy tömeges átjelentkezések történtek, és egy kis lakásban egyszer csak 150 fő bejelentkezett. Az ilyen jogsértések kivizsgálása a jegyző feladata - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.

Wetzel Tamás egy konkrét példával érzékeltetve álláspontját. Mint mondta, "ha például valaki az V. kerületi önkormányzatnál megjelenik, hogy a Szent István Bazilika egyik kápolnájában szeretne lakni, vagy éppen a Parlament Kupolatermében, meg fogják mosolyogni, de esetleg még a gondnokság alá helyezését is kezdeményezni fogják". Magától értetődő, hogy 20 ezer ember nem lakhat egy múzeumi célra használt emlékházban - fogalmazott.

A miniszteri biztos szerint további hasonló döntések nem várhatók, hiszen a jegyzők teljes mértékben tisztában vannak kötelezettségeikkel. Ezek megsértése fegyelmi eljárás, illetve a jogszabálysértés megszüntetése érdekében felügyeleti eljárás megindítását vonja maga után. Tekintettel arra, hogy a személyi adat- és lakcímnyilvántartás közhiteles nyilvántartás, az abba tett bejegyzés és az annak alapján kiadott kivonat, hatósági bizonyítvány és igazolvány közokiratnak minősül, figyelemmel kell lenni a közokirat-hamisítás bűncselekményre vonatkozó rendelkezésekre is - jegyezte meg Wetzel Tamás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Idén 800 milliót fizetünk a kettős állampolgárságért

A kabinet 830 millió forintot ad a kettős állampolgárságról szóló törvénnyel összefüggő kormányzati feladatok végrehajtására az idei költségvetés általános tartalékának terhére. A kormány elfogadta az állampolgársági törvény végrehajtásáról szóló rendelet módosítását is, amely augusztus 20-án lép hatályba.

hvg.hu Itthon

Szepessy elvitte Budapestre a szociáliskártya-rendeletet

Átadta a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet Monok polgármestere Szabó Máté országgyűlési biztosnak szerdán Budapesten; Szepessy Zsolt azt mondta, az ombudsman vizsgálatot indít, míg ő a kártya országos bevezetéséről népszavazást kezdeményez a jövő héten.

hvg.hu Itthon

Biztosan lesz szociális kártya Monokon

A szociális kártya bevezetése mellett döntött kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testülete - közölte Szepessy Zsolt, a település független polgármestere. Egy ellenszavazat volt, s a szociális kártyát a legrövidebb időn belül bevezetik a településen.

hvg.hu Itthon

"Nekem nem az a feladatom, hogy az embereket tönkretegyem"

A szociális kártyát bevezető monoki polgármester 18-ról 15 évre csökkentené a tankötelezettség felső korhatárát. Azt mondja, a törvényeket az élet néha felülírja, s arról is beszélt a Népszabadságnak, hogy nem tönkretenni akarja az embereket.

hvg.hu Itthon

Szociális kártya: a tárca nem kifogásolja, az ombudsman látni akarja

Ha a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki képviselő-testületi döntés megfelel a szociális törvénynek és az alkotmányos előírásoknak, akkor a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak (SZMM) nincs ellene kifogása. Szabó Máté még nem kapott hivatalos tájékoztatást az elfogadott rendeletről.

MTI Világ

Kettős állampolgárság: 250-400 ezer kérelemre számítanak az első évben

Még az ősz folyamán módosulhat a státusztörvény annak érdekében, hogy az állampolgársági szabályokat és a magyarigazolványra vonatkozó passzusokat összehangolják - mondta el Wetzel Tamás, a kettős állampolgársággal kapcsolatos feladatok végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A kettős állampolgársággal kapcsolatos költségekre az idén 830 millió forintot különít el a kormány, és első évben 250-400 ezer közötti kérelmezőre számítanak.

hvg.hu Világ

Mennyibe kerül a kettős állampolgárság?

Az egyszerűsített honosítás januári bevezetése előtt a külügyi tárca több mint 440 milliós pluszforráshoz jut, bővítik a bevándorlási hivatal létszámát, és már jövő héten meghirdetik a fejlesztésekhez szükséges első közbeszerzési pályázatokat. Számba vettük, mire költ a kormány a kettős állampolgárság kapcsán.

Hatalmas olajfoltot láttak a Dunán Budapestnél

Hatalmas olajfoltot láttak a Dunán Budapestnél

Hózivatarral tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront

Hózivatarral tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront

Mennyi volt a Római Birodalom GDP-je?

Mennyi volt a Római Birodalom GDP-je?

Máris elkezdett terjedni a hazugság a koronavírusról – figyeljen oda, át akarják verni

Máris elkezdett terjedni a hazugság a koronavírusról – figyeljen oda, át akarják verni

969 embert gázoltak el zebrán egy év alatt

969 embert gázoltak el zebrán egy év alatt

Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet?

Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet?