szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három Komárom-Esztergom megyei település roma felzárkóztatási programját összegezte a ferences rend szerdán Bajnán. A konferencián előadást tartott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Balog Zoltán fideszes politikus is.

Nemzeti érdek a cigányság ügyének megoldása, "ha nem tudunk előre lépni", annak a kisebbség is a vesztese lesz, amelynek sokkal mélyebbre már nem nagyon lehet csúszni, és a többség is - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy bajnai konferencián. Balog Zoltán azt mondta, segítséget kérni jött azoktól, akikben belső készség van a segítségre, s akik egyúttal értenek is hozzá. 

Tíz  év múlva Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden második ember cigány lesz - vázolta Balog, aki szerint ez azt jelenti, hogy minden második ember inaktív lesz, és semmivel nem tud hozzájárulni a közteherviseléshez. Mint fogalmazott, egy tízmilliós ország nem engedheti meg magának, hogy "700 ezer, uszkve egymillió embert a hátán cipeljen" anélkül, hogy azok bármit be tudnának vagy be akarnának tenni a közösbe. 

Mint fogalmazott, ő a cigányság védelmében állítja, hogy "ma a cigányügyön egy hatalmas, elsősorban nem cigányokból álló magyar lobbi élősködik". Olyan emberekre van szükség, akik nem a saját önfenntartásukat látják az ügyben. Az egyháztól azt várja, hogy elkötelezett embereket küldjön a feladatok elvégzése érdekében, a kormány pedig biztosítja majd a szükséges infrastruktúrát. 

"Nagy liberális hazugságnak" és "képmutatásnak" nevezte azt, hogy a társadalom többségétől elvárható lenne, hogy egy szülő a gyerekét olyan iskolába járassa, ahol az csak "leszakadni tud", kijelentette ugyanakkor: az igazi, hiteles kereszténység képviselői, tehát azok, akik felebaráti szeretetre hajlandók, akik vállalják, hogy áldozatokat hoznak, a világon mindenhol kisebbségben vannak.

Semmiféle szociális helyzet nem mentesít a törvények betartása alól - szögezte le az államtitkár, hozzátéve, változtatni kell a beszédmódon is, őszintén kell beszélni azokról a problémákról, amelyeknek etnikai vonatkozásai vannak, "különben nem szerezzük meg a többség támogatását". Véleménye szerint ma erős lobbi áll azok mögött, akik úgy próbálnak aktívak lenni a cigányság ügyében, hogy inkább az indulatok gerjesztésében legyenek érdekeltek. Ilyen motíváció nemcsak a szélsőjobb térfelén, hanem a radikális liberális oldalon is létezik - tette hozzá. Szerinte ez utóbbi oldal "a cigány öntudatot a magyarsággal szemben próbálja megteremteni". Balog Zoltán bírálta a romák integrációjának eddigi gyakorlatát. Úgy vélte, minél több olyan iskolára lenne szükség, ahol többségében cigány gyerekek tanulnak. Mindez előkészítés lenne az integrációra - jelentette ki. 

Sass Levente, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány fejlesztési igazgatója az MTI-nek elmondta: a két éve indult programban azt vállalták a helyi plébánosokkal és önkormányzatokkal együtt, hogy a térségben élő romákat eljuttatják az érettségiig. Csaknem 80 roma származású embert vontak be a programba, akik tapasztalatuk szerint szívesen jöttek, s egymást is hívták. Voltak, akik számára munkalehetőséget tudtak biztosítani - emelte ki. A ferences rend tervezi, hogy más településeket is bevonnak a programba, illetve elmozdulnak a szakképzés irányába - közölte a rendtartomány fejlesztési igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MSZP: Balog alkalmatlanná vált

A szocialisták szerint Balog Zoltán a szélsőjobbosokat védi, miközben emberi jogi bizottsági elnökként ezt nem tehetné.

MTI Itthon

Romák elleni erőszak: Balog józanságra int

A Fidesz szerint a leghatározottabban fel kell lépni a gyűlöletkeltéssel és a romák ellen elkövetett bűncselekményekkel szemben, de nem lehet egy egész országot rasszistának nevezni - mondta Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke

Kiricsi Gábor (hvg.hu) Itthon

Van-e Fidesz-recept a roma válságra?

Végletekig hiszterizált közhangulatban kell majd a kormányzásra készülő Fidesznek szembenéznie a magyarországi cigányok körül kialakult válsághelyzettel. A megoldást nehezíti majd az is, hogy sem maga a polgári párt, sem a jobboldali média nem a kedélyek lenyugtatásával tűnt ki eddig.

hvg.hu Itthon

Vallási kérdések: majd a Fidesz!

Az Országgyűlés hétfő este 190 igen, 158 nem szavazattal, két tartózkodással ismét elfogadta a 2011-es népszámlálásról szóló törvényt. A Fidesz jelezte: jövőre megváltoztatná a törvényt, mivel a most elfogadott változatban sem szerepel a vallási hovatartozásra vonatkozó adatfelvétel.

hvg.hu Itthon

Orbán-beszéd: munka, otthon, család, egészség, rend

Orbán Viktor Fidesz-elnök évértékel. Beszédeinek elemzése minden évben téma, s kíváncsian várjuk, a lanhya kampány közepette és a biztos győzelem árnyékában milyen szavakkal fordul hallgatósága felé.

Lindner András, Horváth Zoltán hvg360

Balog Zoltán: Engem baráti hűség köt Orbán Viktorhoz

"Nem volt reggel, hogy ne olvastuk volna a Bibliát, és ne imádkoztunk volna, de volt kis igemagyarázat is. Mély kegyesség jellemezte a családot" - kezdi a gyermekkorát átható lelki tényezőkkel a 49 esztendős, újabban Orbán Viktor keménységére váltó fideszes református lelkész honatya. HVG-portré.

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is