szerző:
MTI

A Pest megyei Pátyon a Híd, illetve az Összefogás a Faluért néven két, az időközben meghiúsult golfprojekt támogatóit, illetve ellenzőit felvonultató csoport küzd meg egymással az önkormányzati választáson.

Mindkét szerveződés teljes képviselő-jelölti csapatot állít, és megnevezték polgármester-jelöltjeiket is. Tollner József önkormányzati képviselő elmondta, hogy információi szerint az úgynevezett Híd-csoportba nyolc olyan önkormányzati képviselő tömörült, akik támogatták a Grupo Milton cég Páttyal kapcsolatos grandiózus terveit. Mindannyian képviselőjelöltként indulnak az október 3-ai helyi megmérettetésen, közülük Sal Béla Leó polgármesterjelölt is. 

Szintén nyolc főből áll az Összefogás a Faluért elnevezésű, bejegyzés előtt álló mozgalom, melynek minden tagja - így Tollner József is - ellenezte az úgynevezett új Páty megvalósulását. Ez a csapat szintén teljes képviselőjelölti „garnitúrát” vonultat fel, polgármesterjelöltjük Székely László. Tollner József elmondta: e két meghatározó „csapat” szinte egymásnak feszülve küzd a falu választópolgárainak kegyeiért. A választási eredményen valószínűleg jól lemérhető majd, hogy a helyiek melyik csoport nézeteit osztják inkább az azóta meghiúsult pátyi golffalu ügyében.

Tollner József úgy tudja, hogy képviselő-, valamint polgármesterjelöltként újra „ringbe száll” a falu jelenlegi, immár 8 éve hivatalban lévő vezetője, Bognár András (független), de pályázik a polgármesteri székre egy helyi körzeti orvos és egy építész is.

Pátyon a spanyol érdekeltségű Grupo Milton egyebek mellett lakásokat, kereskedelmi és oktatási létesítményeket, illetve golfpályát tartalmazó beruházást készített elő, ám nemcsak a helyi és környékbeli civilek, hanem több hatóság ellenállásával is szembe kellett néznie. A befektető szabályosnak, míg a projekt ellenzői több sebből vérzőnek nevezték a szerintük az egész Zsámbéki medence nyugalmát veszélyeztető gigaberuházást. A zöldombudsman az Alkotmánybíróság álláspontját is kikérte az ügyben. Végül a beruházó visszalépett. A polgármester szerint azért, mert „jó magyar szokás szerint” elüldözték.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sebők János Vélemény

Miért hallgat az ingatlan-botrányokról a politika?

Az ingatlan beruházások kapcsán elhíresült a „spanyol modell” saját hazájában és Európában is megbukott. Lényege: a jutányos áron megvett szűz területeken ambiciózus mega-projektek felépítését ígérik, hogy azután, kijárva tetemes állami, illetve EU-s támogatásokat befolyásos politikusoktól, az átminősített területen a beruházást el sem kezdik, illetve félbehagyják, vagy az ingatlanokat hatalmas haszonnal továbbadják. Ez a módszer idehaza sem ismeretlen. Hazánk ideális terep, tekintettel a politikai és gazdasági érdekek szoros összefonódására.

MTI Itthon

A pátyi beruházást is vizsgáltatnák Papcsákkal a civilek

A törvényesség helyreállítását, illetve a termőföldek spekulatív céllal történő átminősítésének megelőzését kéri a Páty Nem Eladó Civil Összefogás abban az MTI-hez is eljuttatott levélben, melyet Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosnak címeztek.

MTI Itthon

Pátyi golfprojekt: feljelentés-kiegészítést nyújtottak be a civilek

Feljelentés-kiegészítést nyújtott be az ügyészséghez a pátyi civilek képviselője. Tollner József független önkormányzati képviselő tudomására jutott ugyanis: a leendő golfberuházás részét képező út megépítésére a Grupo Milton mellett egy másik céget is megbízott az önkormányzat.

MTI Itthon

A pátyi képviselő-testület lesöpörte az ombudsmani ajánlást

Nem fogadta el a tervezett pátyi golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a helyi képviselőtestület, helyette saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét – közölte a "golffalu" megépítését ellenző csoport egyik tagja az ülést követően, hétfőn este az MTI-vel.

Sebők János Vélemény

Golfváros Pátyon? Civilek támadják a mega-projektet

A budapesti agglomerációban évek óta jelentős zöldmezős beruházások zajlanak, s most a Zsámbéki-medencében, Páty térségében a sávolyi Balatonring ügyében elhíresült, Spanyolországban bejegyzett Grupo Milton akar egy megaprojekt keretében óriási „golfvárost” építeni. A pátyi képviselőtestület mellette van, de egyre nő az ingatlanspekulációra gyanakvók, illetve a természetvédő ellenzők tábora, bár közülük többen életveszélyes fenyegetést kaptak. Felhívásukra március 23-án tüntetés lesz a spanyol követség előtt.

A jövő megérkezett: először láthatunk VR-filmeket a legmenőbb dokumentumfilmes szemlén

A jövő megérkezett: először láthatunk VR-filmeket a legmenőbb dokumentumfilmes szemlén

Trump: A kurdok sem angyalok

Trump: A kurdok sem angyalok

Szállodákat romboltat le Kim Dzsong Un

Szállodákat romboltat le Kim Dzsong Un

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

Alternatív médiát építenek Fekete-Győrék

Alternatív médiát építenek Fekete-Győrék

Brutális megszorításra készül az Audi

Brutális megszorításra készül az Audi