szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Felügyelőbiztos kirendelését kérte az ügyészségtől a pártelnökkel csatában álló kisgazdák egy része, attól tartva, hogy a Belgrád rakparti volt FKGP-székház eladásából származó pénz elfolyik – tudta meg a HVG.

„Ellenőrzés nélkül jelentős kifizetések történtek” – egyebek mellett ezzel indokolta három kisgazda, hogy miért kéri felügyelőbiztos kirendelését pártja gazdálkodásának ellenőrzésére. Az Engelmann József vezette trió a múlt héten kereste meg a Legfőbb Ügyészséget, hogy az a „pártvagyon biz-tosítása” érdekében indítson pert, s indítványozza a bíróságnak biztos kinevezését az FKGP-hez. Az eljárásra az egyesülési törvény ad lehetőséget, amikor kimondja: törvénysértés esetén az ügyészség „keresetet indít a párt ellen”.

Az efféle – részint pénzügyi – belviták meglehetősen gyakoriak Magyar-országon, ám a felügyelőbiztos kinevezése kuriózumnak számít. Volt azért rá példa, éppen a mostani FKGP-hez hasonló helyzetű egyik szervezet, a Demokrata Koalíció (DK) esetében. E párt – még Hazafias Választási Koalíció néven – 1990-ben túljutott az egyszázalékos küszöbön, s így négy évre megszerezte az állami támogatás jogát, ám az első szabad választás után a működése fokozatosan elsorvadt. Az Állami Számvevőszék két évvel később már olyan zűrösnek találta a DK pénzügyeit, hogy az ügyészséghez fordult.

Akkor néhány tízmillió forintról volt szó, az FKGP-nél viszont százmilliós a tét. Az ügyészség közbenjárását kérők szerint mostanában kell ugyanis a vevőnek, az építményüzemeltetéssel foglalkozó Média Center Campona Kft.-nek (MCC) kifizetnie a fővárosi Belgrád rakparti volt FKGP-székház 1,32 milliárd forintos vételárának utolsó részletét.

A teljes cikk a csütörtöki HVG-ben olvasható.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

Helena Dalli: Sajnálatos, hogy nem minden uniós tagállam vesz részt az Isztambuli egyezményben

Helena Dalli: Sajnálatos, hogy nem minden uniós tagállam vesz részt az Isztambuli egyezményben

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra