szerző:
MTI / hvg.hu

Péntek délután négy órakor lejárt a főpolgármester-jelöltek bejelentésére rendelkezésre álló határidő, a már nyilvántartásba vett MSZP-s és Fidesz-KDNP-s jelölt mellett a Jobbik és az LMP jelöltjének van esélye felkerülni a szavazólapra. A Fidesz kedden százezer szavazószelvényt talicskázott be a Városházára, a Kétfarkú Kutya Párt szerint nekik ellopták a talicskájukat, ezért lett csak péntekig kétezervalahány leadott szelvényük. Így persze sem a kétfarkúak, sem Schmuck Andor nem indulhat a főpolgármesteri posztért, bár Schmuck több mint 26 ezer ajánlót gyűjtött.

A Jobbik és az LMP is bejelentette főpolgármester-jelöltjét az előírt péntek délután négy órai határidőig. A Jobbik mintegy 33 ezer, míg az LMP mintegy 31 ezer ajánlószelvényt adott le a Fővárosi Választási Irodán. Ez azt jelenti, hogy négy párt jelöltje versenghet a főpolgármesteri cím elnyeréséért, abban az esetben, ha a Jobbik és az LMP ajánlószelvényei között legalább 28.150-28.150 érvényes ajánlást találnak. Leadta összegyűjtött ajánlószelvényeit a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje is, ám az állításuk szerint mindössze 2.692 darab volt, így azok bizonyosan nem elegendőek ahhoz, hogy a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vegyék.

Schmuck Andor nem kapott elég ajánlószelvényt

Nem gyűlt össze elég ajánlószelvény Schmuck Andornak, a Tisztelet Társasága és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) által támogatott főpolgármester-jelöltnek - tájékoztatta maga az érintett pénteken az MTI-t. Mint közleményében leírta, nem jogosult indulni a főpolgármesteri címért, mert összesen 26 ezer kétszáztizenhét darab ajánlócédulát sikerült összegyűjteni. Schmuck közölte: a hozzá beérkezett szelvényeket - a törvény értelmében - közjegyző jelenlétében semmisítik meg. A közleményben Schmuck Andor megköszönte független jelöltként a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Tisztelet Társasága segítségét.

Az LMP leadta ajánlószelvényeit

Péntek délután fél négy körül a fővárosi Városházán az LMP leadta a főpolgármester-jelölt indulásához szükséges ajánlószelvényeket. A Lehet Más a Politika 31 267 darab ajánlószelvényt gyűjtött össze. Péntek délután Schiffer András frakcióvezető és Karácsony Gergely kampányfőnök, valamint a párt sárga és zöld pólóiba öltözött aktivistái kíséretében jelent meg a fővárosi Deák téren Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje. A politikus kézben, illetve párttársai segítségével biciklin hozta az indulásához szükséges ajánlószelvényeket. Az LMP politikusai sajtótájékoztatójuk után elindultak a Városházára, miközben egyik aktivistájuk egy hordozható megafonon hirdette, hogy még mindig átveszik az ajánlószelvényeket. A szelvények az utolsó másodpercekben is folyamatosan érkeztek a különböző gyűjtőpontokról, és az aktivisták még akkor is bevittek néhány tucatot a Városházára, amikor már megkezdődött a szelvények összeszámlálása. Volt olyan szimpatizáns, aki a Városháza folyosóján töltötte ki és adta oda ajánlószelvényét.

Az aktivisták és szimpatizánsok olyan intenzitással közlekedtek ki-be az épület folyosóján, hogy az LMP-sek az MTI két munkatársáról is azt hitték, hogy az ajánlószelvényeiket leadni érkeztek.

A kétfarkúak is befutottak, de hiába

Négy óra előtt pár perccel egy dobozban még körülbelül 2600 darab ajánlószelvény érkezett, de mint kiderült, ezt nem az LMP-nek hozták, hanem a Kétfarkú Kutya Párt készült azt leadni. Victora Zsolt, a Kétfarkú Kutya Párt főpolgármester-jelöltje azzal indokolta, hogy ennyi ajánlószelvényük van, hogy 102 600-at gyűjtöttek, de "ellopták a talicskát", ezért csak valamivel több mint 2.600 ajánlószelvényük maradt.

Szarkát vitt a Jobbik a Városházára

A jelöltté váláshoz szükségesnél mintegy ötezerrel több ajánlószelvényt adott le pénteken Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje. A több mint 33 ezer cédulát Staudt Gábor egy bőröndben vitte a Fővárosi Választási Bizottság irodájába. Sajtótájékoztatóján ezt úgy magyarázta: a bőrönd azt szimbolizálja, hogy elegük van a városvezetés tevékenységéből, a "politikusbűnözők" összepakolhatják a dolgaikat, "elhagyhatják Budapestet, az országot, vagy ha azt nem is, a politikai életet mindenképpen".

Staudt Gábor, a Jobbik jelöltje
©

A jobbikos politikus egy kalitkába zárt szarkát is vitt a Városházára. A madár - közlése szerint - annak a jelképe, hogy "az elmúlt húsz év politikusbűnözőit" rács mögé fogják zárni. Staudt Gábor ismertette: pártja minden budapesti kerületben állít kompenzációs listát, és a kerületek nagy részében lesz jobbikos polgármester-jelölt is. Pontos szám említése nélkül hozzátette: alig van olyan fővárosi választókörzet, ahol október 3-án nem lehet a Jobbik egyéni jelöltjére szavazni.

Minden megyében listát állít a Jobbik

Mirkóczki Ádám szóvivő ezt azzal egészítette ki, a péntek délutáni adatokból világosan látszik, hogy országosan a Fidesz-KDNP mögött a Jobbiké a legtöbb polgármesterjelölt; a párt az ország több mint kétszáz településén küzd meg a városvezetői székért az önkormányzati választáson. Mirkóczki Ádám arra is kitért, hogy a Jobbik a kormánypártokhoz és az MSZP-hez hasonlóan mind a 19 megyében listát állít.

A Fidesz még kedden adott le százezer ajánlószelvényt

Talicskával tolta be a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjére leadott százezer ajánlószelvényt kedd délelőtt a Fővárosi Választási Bizottságnak Tarlós István kampányfőnöke - erről a fidesz.hu, a párt honlapja számolt be még augusztus 31-én. Németh Szilárd, miután átadta a cédulákat a bizottságnak, azt mondta: ez a budapestiek bizalma Tarlós István és a Fidesz-KDNP jelöltjei iránt. Mint fogalmazott, az MSZP-SZDSZ-es városvezetés ideje alatt az volt a divat, hogy "talicskával hordták ki innen a közpénzt". A fővárosiak azonban változást akarnak - folytatta -, azt szeretnék, ha a talicskával befelé jönnének a politikusok, nem pedig kifelé.

A főváros 23 kerületében összesen 81 polgármesterjelölt indul

A főváros 23 kerületében összesen 81 polgármesterjelölt indul az október 3-ai önkormányzati választáson az Országos Választási Iroda (OVI) péntek délután négy óra utáni adatai szerint. A jelöltállítás határideje lejárt, jelölt csak az lehet, aki eddig leadta az összegyűjtött, szükséges számú ajánlószelvényeit. A www.valasztas.hu honlap folyamatosan frissülő összesítése szerint kerületenként jellemzően három vagy négy jelölt méreti majd meg magát, ám a X. és a XIV. kerületben öten versengenek a polgármesteri posztért. Egyetlen helyen, a XIII. kerületben csak ketten indulnak a kerületvezetői székért.

A legjellemzőbb, hogy a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP jelöltjei indulnak egymás ellen. A X. kerület az egyik hely, ahol öt jelölt indul; itt a négy említett párton kívül a jelenlegi (volt szocialista) polgármester, Verbai Lajos függetlenként méretteti meg magát. Rajta kívül csak egy független polgármesterjelölt indul még, a XXII. kerületben Szirtes Edit. A 81 polgármesterjelölt között a nők aránya a 10 százalékot sem éri el; mindössze heten indulnak el, az OVI adatai szerint az I., a VI. a XI., a XVI. és a XXII. kerületben (a VI.-ban és a XXIII-ben azonban ketten is).

Hat polgármesterjelölt indul civil szervezet támogatásával, közülük öt "helyi", kerületi érdekképviseletre szerveződött. Egy országos civil szervezet állított polgármesterjelöltet, a Seres Mária nevével fémjelzett Civil Mozgalom Egyesület, a főváros XVIII. kerületében. A jelöltállítás határideje péntek délután négy órakor járt le, ajánlószelvényt is csak eddig az időpontig lehetett gyűjteni. Az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket pedig hétfőig kell megsemmisíteni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

A politikusok eltűntek az internetről

Itt vannak a nyakunkon az önkormányzati választások, de ezt csak onnan lehet látni az interneten, hogy egyre több cikk szól erről, és van egy viccpárt, amelyik ki is használja az internet adta nyilvánosság lehetőségét - írja az Online Marketing blog szerzője.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: tarolni fog-e a Fidesz az önkormányzati választáson?

Két hónap múlva ismét választunk, hogy aztán – ha minden a tervek szerint halad – három és fél évig használat nélkül porosodjanak a szavazóurnák. Az októberi önkormányzati választásnak már e tény miatt is kiemelt jelentősége lenne, nem beszélve arról, hogy a pártrendszer átalakulása miatt egyszínűsödhet a helyi hatalom – írja Török Gábor politológus.

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Vuk, a kisróka felköltözött egy pesti tűzfalra – fotók

Vuk, a kisróka felköltözött egy pesti tűzfalra – fotók

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Negyedik napja keresnek egy debreceni túrázót Erdélyben

Negyedik napja keresnek egy debreceni túrázót Erdélyben