szerző:
MTI

Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon és Győrben már lehet sejteni, hogy kik versengenek majd az október 3-ai önkormányzati választásokon a polgármesteri posztokért. Az ajánlószelvények leadási határideje ugyanis pénteken járt le. Összeállításunk nem teljes körű, de érzékelteti a nagyvárosok politikai erőviszonyait.

Négy polgármesterjelölt indul az októberi helyhatósági választáson Miskolc polgármesteri posztjáért - tájékoztatta Veres László, a miskolci városháza szóvivője pénteken az MTI-t. Szegedi Márton (Jobbik), Hircsu Ákos (Szemléletváltást Miskolcon Egyesület), Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) és Káli Sándor (MSZP) polgármesterjelöltet vette nyilvántartásba a választási iroda péntek délután négy óráig, amikor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. Kriza Ákos és Káli Sándor négy évvel ezelőtt is indult, akkor Káli Sándor nyert.

Győrben három polgármesterjelölt lesz

Három polgármesterjelölt versenghet Győrben egy hónap múlva az önkormányzati választáson - közölte a megyeszékhely jegyzője, a választási bizottság elnöke pénteken az MTI-vel. Borkai Zsoltot (Fidesz-KDNP) és Hegyi Zoltánt (MSZP) már nyilvántartásba vették, Vörös Gyula (Jobbik) ügyében a nap folyamán döntenek, de a leadott ajánlószelvények száma alapján nem látszik kétségesnek az ő indulása sem - mondta el Lipovits Szilárd. Ez a három jelölőszervezet, valamint a Pro Urbe Egyesület tudott valamennyi egyéni választókerületben jelöltet állítani, mellettük a Győri Nők Független Szervezete indíthatja emberét hat vagy hét körzetben.

Kósa-Zsiros párharc Debrecenben

Debrecenben a Fidesz valamennyi jelöltjét - 24 önkormányzati képviselő, valamint polgármester-jelöltjét - nyilvántartásba vették a választási bizottságok - jelentette be Kósa Lajos (Fidesz), a cívis város polgármestere és egyben a Fidesz polgármester-jelöltje pénteken. Tájékoztatása szerint 28 ezer ajánlószelvényt gyűjtöttek össze az aktivistáik, ötszázzal többet, mint 2006-ban, az akkor hosszabb gyűjtési időszakban. Kósa Lajos biztatónak tekinti, hogy több ajánlást kaptak Debrecenben, mint négy éve, amikor egyébként valamennyi választókörzetben a Fidesz jelöltje nyert. A választók megalapozottan bízhatnak abban, hogy az MSZP Kósa Lajos legerősebb kontrollja lesz Debrecenben - jelentette ki Zsiros Zsolt, a szocialisták debreceni polgármester-jelöltje pénteken sajtótájékoztatón. A politikus közlése szerint jelöltjeiket mind a 24 egyéni önkormányzati képviselői választókörzetben nyilvántartásba vették, mint ahogy az MSZP debreceni polgármesterjelöltjét is. Zsiros Zsolt szerint a szocialisták ugyanazt a politikát folytatják a következő ciklusban is, mint eddig: a debreceniek érdekeit szolgáló ügyeket ezután is támogatni fogják. A politikus kijelentette: az MSZP továbbra is a második legerősebb erő lesz Debrecenben.
 
Az LMP nem tudott polgármester-jelöltet állítani Nyíregyházán

A parlamenti pártok közül a Lehet Más a Politika (LMP) nem tudott polgármesterjelöltet állítani Nyíregyházán - közölte Gál György, a város aljegyzője, a helyi választási iroda helyettes vezetője pénteken az MTI-vel. A péntek délutáni határidőig a helyi választási bizottság egyedül Nagy Lászlót, az MSZP polgármesterjelöltjét vette hivatalosan nyilvántartásba a szükséges számú ajánlószelvények és a választási bizottság döntése alapján - mondta a tisztségviselő. Elegendő ajánlószelvényt nyújtott be Kovács Ferenc, a Fidesz-KDNP, valamint Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom polgármesterjelöltje is, de az indulásuk elfogadását a választási bizottságnak még hivatalos döntéssel meg kell erősítenie.

Rajtuk kívül más polgármesterjelölt nem adott le ajánlószelvényeket Nyíregyházán, így Priksz Gábor, az LMP előzetesen megnevezett indulója, civilszervezeti menedzser sem, ami azt jelentheti, hogy nem tudta a kellő számú szelvényt összegyűjteni - hangsúlyozta Gál György. Nyíregyháza korábbi MSZP-s polgármestere, Csabai Lászlóné a nyugdíjkorhatárt elérve bejelentette visszavonulását, nem jelöltette magát a tisztségre.

Nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP jelöltjeit Székesfehérváron

Tízezernél több ajánlószelvényt gyűjtött össze a Fidesz-KDNP Székesfehérváron; a pártszövetség polgármesterjelöltjét és 14 képviselőjelöltjét a hét közepén nyilvántartásba vette a helyi választási bizottság - jelentette be pénteken, sajtótájékoztatón a polgármesterjelölt. Abban, hogy a mostanihoz hasonló mennyiségű ajánlószelvényt még egyetlen önkormányzati választáson sem kaptak a pártszövetség jelöltjei, megnyilvánul az a bizalom és várakozás, amely arra kötelezi az önkormányzati választáson jelöltként indulókat, hogy folytassák a "Nekünk Fehérvár" elnevezéssel néhány hete megkezdett konzultációsorozat - mondta Cser-Palkovics András.

Az alpolgármester indul a Fidesz színeiben Zalaegerszegen

Zala megye mindkét megyei jogú városában az eddigi alpolgármestert jelöli a Fidesz a városvezetői tisztségre. Zalaegerszegen 16 év után nem indul újra Gyimesi Endre, bár néhány hónapja a tagság nagyobb része neki szavazott bizalmat. A fiatalítás jegyében azonban Gyutai Csaba alpolgármestert nevezte meg új jelöltként a párt, Gyimesi Endre levéltárakat felügyelő miniszteri biztosi pozícióra kapott felkérést. Az MSZP zalaegerszegi polgármesterjelöltje. Major Gábor lesz. Az LMP viszont nem tudott sem Zala megyei listát összeállítani, sem a zalaegerszegi polgármesterjelöltnek nem tudtak megfelelő számú ajánlószelvényt összegyűjteni.

Nagykanizsa nem megyeszékhely, de annál több a jelölt

A szintén zalai Nagykanizsán - amely egyébként nem megyeszékhely - évek óta feszültségek jellemzik a közgyűlés munkáját, a 2006-ban még a Fidesz által támogatott polgármester, Marton István és a frakció között ugyanis rövid idő múltán megromlott a viszony. A Fidesz most az eddigi alpolgármestert, Cseresnyés Pétert indítja a városvezetői székért. Marton István a nemrég általa is életre hívott Kanizsáért Közéleti Egyesület polgármesterjelöltjeként száll újból ringbe.

A nagykanizsai közélet megosztottságára jellemző, hogy Zala megyében várhatóan itt indul a legtöbb - hét - jelöltállító szervezet. A Fidesz, az MSZP és a Jobbik mellett az egykori fideszes, de szocialista támogatottságú önkormányzati képviselőket is tömörítő Kanizsáért Közéleti Egyesület; a Fidesszel szimpatizáló, de helyi vezetésével együttműködni nem tudó Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület; a húsz éve minden ciklusban képviselői helyet szerző Nagykanizsai Városvédő Egyesület; a jelenlegi SZDSZ-es önkormányzati képviselőket is felsorakoztató Új Pólus Közéleti és Kulturális Egyesület.

A városban az MDF országos központjának döntése miatt menetközben átalakult egy választási szövetség is. Az MSZP, az MSZDP és az MDF augusztus elején választási szövetséget kötött. Néhány nappal később azonban már csak a két baloldali párt maradt a szövetségben, mivel az MDF országos elnöksége a városi szövetség miatt felfüggesztette a nagykanizsai szervezet működését. A közös listán szereplő két MDF-tag ezután bejelentette: magánemberként is jelöltek maradnak, és továbbra is konzervatív értékeket valló függetlenként indulnak a baloldali pártok támogatásával.

Fidesz: Veszprémben is alpolgármester a jelölt

Veszprémben nem Debreczenyi Jánost, a jelenlegi fideszes polgármestert indítja újra a pártja, hanem Porga Gyula alpolgármestert; őt támogatja a KDNP is. Navracsics Tibor, a Fidesz veszprémi elnöke sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy nem okozott konfliktust a döntés. Debreczenyi János viszont arról beszélt: "rendkívül meglepte" a párt helyi szervezetének döntése. A polgármester a Fidesz helyi szervezetének közgyűlésén önmagát javasolta jelöltnek, de a szavazáskor alulmaradt Porga Gyulával szemben. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Augusztus 23-tól tilos népszavazásokhoz aláírást gyűjteni

Az októberi önkormányzati választás miatt augusztus 23-tól már nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási, illetve népi kezdeményezésekhez. A csaknem három hónapig tartó aláírásgyűjtési moratórium jelenleg 14 kezdeményezést érint.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: tarolni fog-e a Fidesz az önkormányzati választáson?

Két hónap múlva ismét választunk, hogy aztán – ha minden a tervek szerint halad – három és fél évig használat nélkül porosodjanak a szavazóurnák. Az októberi önkormányzati választásnak már e tény miatt is kiemelt jelentősége lenne, nem beszélve arról, hogy a pártrendszer átalakulása miatt egyszínűsödhet a helyi hatalom – írja Török Gábor politológus.

MTI / hvg.hu Itthon

Négy főpolgármester-jelölt lehet az októberi választáson

Péntek délután négy órakor lejárt a főpolgármester-jelöltek bejelentésére rendelkezésre álló határidő, a már nyilvántartásba vett MSZP-s és Fidesz-KDNP-s jelölt mellett a Jobbik és az LMP jelöltjének van esélye felkerülni a szavazólapra. A Fidesz kedden százezer szavazószelvényt talicskázott be a Városházára, a Kétfarkú Kutya Párt szerint nekik ellopták a talicskájukat, ezért lett csak péntekig kétezervalahány leadott szelvényük. Így persze sem a kétfarkúak, sem Schmuck Andor nem indulhat a főpolgármesteri posztért, bár Schmuck több mint 26 ezer ajánlót gyűjtött.

hvg.hu Itthon

Seres Mária Schmuck Andorékkal közösködne?

A Civil Mozgalom támogatná a magát független főpolgármester-jelöltnek tartó Schmuck Andort, miközben saját fővárosi listát is állítana. A listát főpolgármesterhelyettes-jelöltként Schmuck vezetné - a Magyar Nemzet szerint ez a megállapodás körvonalazódik a Tisztelet Társasága és a Civil Mozgalom között.

hvg.hu Napi merítés

A politikusok eltűntek az internetről

Itt vannak a nyakunkon az önkormányzati választások, de ezt csak onnan lehet látni az interneten, hogy egyre több cikk szól erről, és van egy viccpárt, amelyik ki is használja az internet adta nyilvánosság lehetőségét - írja az Online Marketing blog szerzője.

Nyéstán megismétlik a választást, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad

Nyéstán megismétlik a választást, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad

Drón okozott gondot Ferihegyen, korlátozni kellett a forgalmat

Drón okozott gondot Ferihegyen, korlátozni kellett a forgalmat

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Két újszülött gyermekét is megfojtotta egy sárkeresztúri nő

Két újszülött gyermekét is megfojtotta egy sárkeresztúri nő

Glázer: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr

Glázer: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak