szerző:
MTI

Az október 3-ai önkormányzati választásra ma 16 óráig lehet kompenzációs listát állítani. A 168 tízezernél több lakosú településen 1631 képviselőt egyéni választókerületben és további 641 képviselőt kompenzációs listáról választanak meg.

Az önkormányzati választáson a tízezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - szerezhetnek mandátumot. A 168 tízezernél több lakosú településen 1631 képviselőt egyéni választókerületben és további 641 képviselőt kompenzációs listáról választanak meg.

Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma a települések lakosságszámához igazodik: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum, 75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum, 100 ezer lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

A tízezernél nagyobb lélekszámú településen, illetve fővárosi kerületben egyéni választókerületi képviselőjelölt az lesz, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott, kompenzációs listát pedig az a jelölőszervezet indíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított.

A kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelöltet lehet állítani, mint a listáról megszerezhető mandátumok száma, a listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölő szervezet határozza meg.

A kompenzációs listát és az azon szereplő jelölteket ma 16 óráig lehet bejelenteni a helyi választási bizottságnál. A lista bejelentése után a jelöltek sorrendjét már nem lehet módosítani, új jelöltet nem lehet a listára felvenni, a listán szereplő jelöltet a jelölő szervezet nem vetetheti le a listáról, és a jelölő szervezet a listát nem vonhatja vissza. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik (elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről), helyére a listán soron következő jelölt lép.

A kompenzációs listát és a rajta szereplő jelölteket a helyi választási bizottság a bejelentésüket követő két napon belül veszi nyilvántartásba.

A voksolás napján a választópolgár csak az egyéni képviselőjelöltre szavazhat. A kompenzációs listára a választó nem voksolhat, mert arról a mandátumokat az egyéni választókerületekben összesített töredékszavazatok (vagyis az egyéni választókerületben mandátumot nem szerző jelöltekre leadott érvényes szavazatok) arányában osztják ki.

Nem kaphat mandátumot annak a jelölőszervezetnek a kompenzációs listája, amelynek a jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el, és az a közös kompenzációs lista sem szerezhet mandátumot, amelyeknek a jelöltjei nem szerezték meg a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok tíz százalékát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A mérleg nyelvére rondíthat a kétfarkú kutya

Sorjáznak a közvéleménykutatások és felmérések az önkormányzati választások lehetséges eredményeivel kapcsolatban. A Fidesz-KDNP fölénye egyértelmű, az MSZP az álcázás technikájával él, az LMP-t pedig a Kétfarkú Kutya Párt szorongathatja meg.

Szegő Péter Itthon

Indulhat Jávor Benedek a főpolgármester- választáson

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint nem disszonáns, hogy a párt szórólapja szerint független, míg az Országos Választási Bizottság honlapja szerint LMP-s Krizsán Ervin ceglédi polgármesterjelölt – derült ki a párt péntek délutáni budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

LMP: kevesebb mint kétezer ajánlószelvény kell az induláshoz

Csütörtök késő estig 26 540, az LMP főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek nevére kiállított ajánlószelvény érkezett be a párt budapesti központjába – mondta Datki Szabolcs, az LMP kampányigazgatója péntek reggel. A főpolgármester-jelölteknek 28150 érvényes ajánlásra van szükségük.

Pelle János Vélemény

Hassay Zsófia a panamák után rendet ígér Terézvárosnak

Megtisztítaná az ingatlanpanamákkal fertőzött terézvárosi önkormányzatot Hassay Zsófia, a kerület fideszes polgármester-jelöltje. Hassay Zsófia már 1998-ban, huszonöt évesen egyéni mandátumot szerzett Terézvárosban, majd a képviselő-testület alpolgármesternek választotta. Szakterülete a humán szféra, mindenekelőtt az oktatás volt, ami érthető, mert végzettségére nézve pedagógus, francia-magyar szakos tanár.

hvg.hu Napi merítés

Takaréklángon a kampány

Magyarország a negyedik olyan választás elé néz, ahol a győztes kiléte nem lehet kérdéses. Ha a jobboldali többség előre eldőlt, minek erőteljes kampányt folytatni? A válasz: azért, mert az október 3-i eredmény sokáig meghatározhatja a pártok jövőjét. Ennek ellenére a kampány takaréklángon ég - olvasható a Politika 2.0 blogon.

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Videó: Több tucat focihuligán csapott össze Zalaegerszegen

Videó: Több tucat focihuligán csapott össze Zalaegerszegen

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

Fénykép miatt tiltottak ki egy nőt egy tengerjáróról

Fénykép miatt tiltottak ki egy nőt egy tengerjáróról

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak