szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hétfői építtetői demonstráció után kedden délután úgy döntött a felsőzsolcai képviselőtestület, hogy négyzetméterenként 117 ezer forint helyett 130 ezer forintos támogatást kapnak azok, akik könnyűszerkezetes technológiával kívánják megépíteni új családi házukat, az árvízben megsemmisült helyén - közölte Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet építő tagozatának elnöke.

A megemelt támogatás még mindig 7 ezer forinttal kisebb annál, mint amennyit a téglából építők - a hagyományos technológiát választók - kapnak. Rudolf Mihály tanácsadó főépítész korábbi javaslatára múlt pénteken döntött úgy a felsőzsolcai képviselőtestület, hogy a könnyűszerkezetes - készház - technológiát választók négyzetméterenként csak 117 ezer forintos támogatást kapnak, szemben a hagyományos technológiára járó 137 ezer forinttal.

Rudolf Mihály elmondta, hogy a felsőzsolcai önkormányzat előbb a téglaházak kivitelezőivel tárgyalt, és az eredetileg ajánlott 160-170 ezer forintos nettó négyzetméter árat sikerült 137 ezer forintra "lealkudni". A könnyűszerkezetes vállalkozók 90-120 ezer forintos négyzetméter árat ajánlottak. Miután a képviselőtestület a tanácsadó főépítészt bízta meg a reális ár meghatározásával, ő egy-egy budapesti, szigetszentmiklósi és szombathelyi cég honlapján kínált ár alapján - amely 106-117 ezer forintig szóródott - határozta meg a 117 ezer forintos fajlagos árat. Szaló Péter helyettes államtitkár stábja - kérésére - 109-117 ezer forintot határozott meg, így alakult ki a könnyűszerkezetes épületekre a 117 ezer forintos - és az önkormányzat által elfogadott - négyzetméter ára, amely valóban 20 ezer forinttal alacsonyabb, mint a téglaépületekre meghatározott összeg.

Kárpáti József az eltérés okát abban látta, hogy a téglás vállalkozók a nettó alapterületre - a valós, lakható négyzetméterre - kapják a 137 ezer forintot. A készházas cégek pedig a falakon kívül mért, bruttó alapterületre tették ajánlatukban - a főépítész által említett - 90-120 ezer forintos fajlagos árat. Ha ezt nettó alapterületre vetítik, akkor máris kijön a 137 ezer forint.

A tanácsadó főépítész arra is utalt, hogy véleménye szerint a könnyűszerkezet nem tartós - 30 évre szól. Semmi kifogása az ellen, hogy a saját pénzéből bárki ilyet építsen, de az állam pénzén ő inkább az árvíznek jobban ellenálló tégla épületeket pártolja. Hétfőn a Belügyminisztérium előtti építtetői demonstráción az egyik károsult elmondta, hogy a tégla házának a fugái között folyt be a víz a lakásba, ezért akar könnyűszerkezetes házat. Azok ugyan is ellenálltak az árvíznek, mindössze a belső gipszkarton burkolatot kellett kicserélni azokban. Kárpáti József az általa képviselt szervezet nevében levélben szólította fel a tanácsadó főépítészt, hogy tartózkodjon "a könnyűszerkezetes építésmód indokolatlan lejáratásától".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A pusztító árvíz után új tározók épülnek Borsodban

Az idei nagy árvizek után új víztározókat építenének ötmilliárd forintért a Sajón és a Bódván - jelentette be Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára Felsőzsolcán a Kossuth Rádió tudósítása szerint. Felsőzsolca védelmét pedig az M30-as autópályába épített átereszek szolgálnák, további egymilliárd forintért.

MTI Itthon

Nyolc lakást adtak át az árvízkárosultaknak

Az észak-magyarországi térség árvíz által leginkább sújtott településén, a Miskolchoz közeli Felsőzsolcán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter adta át kedden azt a nyolclakásos lakóparkot, amely elsőként készült el az árvízkárosultaknak.

MTI Itthon

Határozat sürgeti a felsőzsolcai házak bontását

Felháborodást váltott ki felsőzsolcai árvízkárosultakból a helyi Önkormányzat határozata, amely szerint félmillió forintos büntetést kaphat az a tulajdonos, aki nem kezdi meg haladéktalanul összedőlt háza bontását.

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?

Ha minden igaz, az eddigi legjobb Jurassic-film készül

Ha minden igaz, az eddigi legjobb Jurassic-film készül

Három új rovarhotelt helyezett ki Budapesten a Főkert

Három új rovarhotelt helyezett ki Budapesten a Főkert