szerző:
MTI

Lemondásra szólította fel a múlt hétvégén nyilvánosságra került hangfelvétel-ügy miatt az érintett négy képviselőt a kónyi önkormányzat többi tagja. A polgármester eljárást is indít az egyik résztvevő, a faluvezetői posztra pályázó iskolaigazgató ellen.

Az ügy miatt olyan hírnévre tett szert Kóny, "amilyenre a falu sohasem vágyott, és soha nem is érdemelt volna", hiszen az érintettek "a magyar történelem legsötétebb idejét idéző koncepciós eljárásokat terveztek" a település vezetése ellen - áll az MTI-hez eljuttatott, csütörtöki keltezésű, a polgármester közlése szerint az érintetteknek már postázott levélben. Mint írják, felháborítónak tartják, hogy mindezt baráti beszélgetésnek próbálják beállítani, ahogy azt is, hogy csak két, a felvételen emlegetett fideszes politikustól, Áder Jánostól és Gyopáros Alpártól kérnek bocsánatot, a kónyiaktól - akiktől a hat másik testületi tag szerint elsődlegesen kellene - nem.

Aller Imre, a település 1990 óta hivatalban lévő, független (de az MSZP megyei listáján szereplő) polgármestere az MTI-nek pénteken elmondta: hivatalból vizsgálatot indít az esetben érintett Németh Marica iskolaigazgató, polgármesterjelölt ügyében. Ennek célja annak kiderítésére, nem vált-e közalkalmazotti jogviszonyához méltatlanná a felvételen hallható kijelentéseivel a pedagógus.

"Nincs más választásom, mint hogy elindítsam a vizsgálatot, hiszen a pedagógus esetében nemcsak az a fontos, hogy munkahelyén milyen magatartást tanúsít, hanem az is, hogy magatartása milyen hatással van tanítványaira, a nevelőtestület tagjaira" - jegyezte meg a polgármester, felvetve: vajon az iskola hány diákja hallhatta az interneten az igazgatónő szavait. Hozzátette: még vizsgálja, tegyen-e büntetőfeljelentést az ügyben. A múlt vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételen arról beszélgetnek a Fidesz–KDNP pártszövetség támogatását élvező önkormányzati képviselőjelöltek, illetve a polgármesteri mandátumért induló Németh Marica, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata segítené Aller Imre helyi polgármester "leváltását". A felvételből az is kihallható, hogy ehhez fideszes politikusok segítségére is számítottak. A Fidesz hétfőn elhatárolódott a hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől. "Egyszerűen lehallgattak bennünket. Vagy egy előre bekészített mobiltelefonnal, vagy egyéb hangrögzítő berendezéssel. Azt viszont szintén sajnálatosnak tartom, hogy politikai ellenfeleink a magánbeszélgetéseink kihallgatásával igyekeznek lejáratni bennünket" - kommentálta a Kisalföldnek a beszélgetés egyik résztvevője, Ágoston Tamás. 

A kónyi hangfelvétel szereplői közül Németh Marica polgármesterjelölt a lapnak nem kívánta kommentálni a történteket. Ágoston Tamással közösen írt közleményükben elismerték, arról beszélgettek, hogy a kónyi önkormányzatnál általuk észlelt törvénytelenségekre fel kell hívniuk a figyelmet. "Azt viszont már sajnáljuk, hogy így közelítettük meg a témát, de a szándékaink tiszták. Képviselőként azonban kötelességünk a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a törvényességért felelős intézmények tájékoztatása. Erről a kötelességünkről a jövőben sem mondunk le" - írták.

Aller Imre polgármester és Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke hétfőn sajtótájékoztatót tartott a településen. Molnár Csaba úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben is páratlan zsarolási kísérletről van szó, és a Fidesz gátlástalanságáról. A Fidesz, szintén hétfőn, elhatárolódott a Stop.hu portálon vasárnap megjelent hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz elutasítja ezt a  magatartást, "szó se lehet arról, hogy bárki (...) befolyásolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálati menetrendjét". Hozzátette: a felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte az önkormányzati választásra, pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezetet számára.  A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gyopáros Alpár fideszes országgyűlési képviselő cáfolta, hogy az üggyel összefüggésben beszélgetett volna a felvételen hallható jelöltekkel. Az Állami Számvevőszék csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, és a saját ellenőrzési terve szerint végzi a munkáját - reagált a szervezet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Kónyi hangfelvétel: a Fidesz elhatárolódik az esettől

A Fidesz hétfőn elhatárolódott a stop.hu portálon vasárnap megjelent hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől. Molnár Csaba szocialista megyei elnök szerint "a hangfelvétel arról is szól, az egész ország területén lennének ilyen kísérletek".

MTI Itthon

Kónyi hangfelvétel: az MSZP is megszólalt

A harmadik Magyar Köztársaság húszéves történetben is páratlan zsarolási kísérletnek nevezte Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke azt a hangfelvételt, amelyen helyi fideszes politikusok arról beszélnek, hogy állami számvevőszéki vizsgálattal kellene kiütni a posztjáról a falu polgármesterét.

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Több ezer lakóingatlan hitele dőlt be, már csak negyedüket tudta kimenteni a Nemzeti Eszközkezelő

Több ezer lakóingatlan hitele dőlt be, már csak negyedüket tudta kimenteni a Nemzeti Eszközkezelő

Egy bedrogozott izlandi sofőr tehet keresztbe Handó Tündének

Egy bedrogozott izlandi sofőr tehet keresztbe Handó Tündének

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját