szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem jogerősen három év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a vesztegetéssel vádolt Vincze Ferenc Tibor dögei polgármestert kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

A vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében bűnösnek talált független önkormányzati vezetőt emellett mellékbüntetésként 1 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától az első fokon eljáró bíróság. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és ügyvédje - megalapozatlanságra hivatkozva - felmentésért fellebbezett.

A gyanú szerint a független polgármester még 2006-ban, a dögei általános iskolai beruházásnál 20 millió forintot kért a Popovics és Társa Kft. ügyvezetőjétől a kivitelezés elnyeréséért, és azért, hogy "rendben menjenek a dolgok" az építkezésen. Az időközben elhunyt cégvezető hangfelvételt készített az egyik telefonbeszélgetésükről, amelyen az hallható, hogy nyolcmillió forint már "el van rendezve" a polgármesterrel.

Az önkormányzati vezető a tárgyalássorozat alatt végig vitatta a hangfelvétel valódiságát, s tagadta, hogy az ő hangja hallható a digitális magnófelvételen. A kirendelt hangszakértő vizsgálata szerint azonban 80-100 százalékos biztonsággal állítható, hogy a dögei polgármester hangja van a felvételen.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!