szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyveres rangerekkel védené a nemzeti parkokat Illés Zoltán - erről a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszélt a Népszabadságnak adott interjújában.

A napilap pénteki számában megjelent interjúban Illés Zoltán azt mondta: a napokban egyeztet a belügyminiszterrel, hogy rendészeti képzést kapó, fegyveres, hatósági emberekből álló ranger (nemzetipark-őr) szolgálatot hozzanak létre, amelynek tagjai valóban képesek lesznek megvédeni a természeti értékeket, és megakadályozni a természetkárosító bűncselekményeket. Kifejtette: százfős testület esetén tíz-tíz ranger juthat minden nemzeti parkba, ezzel már érzékelhető védelmet lehet biztosítani. 

Az interjú során az államtitkár arról is beszélt, hogy a nemzeti parki hálózatot utoljára az előző Orbán-kormány bővítette. Azt mondta: nem kizárt, hogy még ebben a ciklusban létrehozzák a Zempléni Nemzeti Parkot, erre két-három éves távlatban nyílhat lehetőség. 

A személyzeti kérdésekről szólva elmondta: csak olyan vezetők maradhatnak a posztjukon, akik nem azért követik az utasításait, mert muszáj, hanem azért, mert egyetértenek azzal a stratégiával, amit meghirdetett. Kitért rá, hogy egy állománygyűlésen világosan elmondta: "nem számítok szekértábor-küzdelmekre, mert aki ellenáll, azt eltávolítom". Hozzátette ugyanakkor, hogy politikai vagy egyéb, szakmán kívüli szempontú tisztogatásról nincs szó. Példaként említette, hogy az egykori környezetvédelmi tárca állományában alig 10 százalékos a személycserék aránya és kiemelte Kling Istvánt, aki az előző kormány alatt politikai államtitkár volt, most pedig a vízügyért felelős helyettes államtitkár. "Ez aligha illik bele bármilyen boszorkányüldözési koncepcióba" - fogalmazott. 

Arra a felvetésre, hogy politikai kinevezettként emlegetik egyik helyettes államtitkárát, aki korábban a kampányfőnöke volt, Illés Zoltán azt mondta: "nem azt várom egy helyettes államtitkártól, hogy szakmai döntéseket hozzon helyettem, elegendő, ha végrehajtja azt, amire a kellő kompetenciák birtokában, a megfelelő egyeztetések után utasítom". Hozzátette: az említett szakember jogász, az elmúlt három évet a közvetlen munkatársaként töltötte, tökéletesen alkalmas erre a feladatra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Illés Zoltán bocsánatot kért Réz Andrástól

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár bocsánatot kért Réz Andrástól, amiért valótlanul híresztelte, hogy vele 100 milliós értékben kötött PR-szerződést az előző kormány.

hvg.hu Itthon

A pusztító árvíz után új tározók épülnek Borsodban

Az idei nagy árvizek után új víztározókat építenének ötmilliárd forintért a Sajón és a Bódván - jelentette be Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára Felsőzsolcán a Kossuth Rádió tudósítása szerint. Felsőzsolca védelmét pedig az M30-as autópályába épített átereszek szolgálnák, további egymilliárd forintért.

MTI Itthon

Ki fogják rúgni, de még mindig nem közölték vele

Eddig még csak a híradásokból értesült arról Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár másik két igazgató kollégájával fel akarja menteni tisztségéből - írta kedden a Hajdú-bihari Napló.

MTI / hvg.hu Itthon

Ártéri építkezés miatt rúgják ki a vízügyi főfelügyelőt

Meneszti Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség vezetőjét, Filotás Ildikót, mert Miskolcon több hipermarket is az ártérben épült fel - hangzott el az RTL Klub Híradójában szerdán.

hvg.hu Itthon

Keményen bírálja egy természetvédő szervezet Illés Zoltánt

Kemény hangú levélben kritizálta az egyik környezetvédelmi civil szervezet Illés Zoltán államtitkárt, mert a hétvégén három nemzeti park igazgatóját rúgta ki indoklás nélkül - írja a Hírszerző. A nyílt levélben úgy fogalmaz a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke, hogy Illés Zoltánnak be kellene látnia, nem ért a környezetvédelemhez.

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit