szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint a nyugdíjrendszer teljes reformjára van szükség, és csak ezt követően lehet arról beszélni, hogy hány év legyen a nyugdíjkorhatár - mondta Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy elöregedőben van a magyar társadalom, ezért első körben a legsürgetőbb feladat a rendszer átalakítása. Vágó Gábor az MTI kérdésére arra reagált, hogy a parlament elé került az a népi kezdeményezés, amely alapján az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelésének ügyét.

A népi kezdeményezést a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) indította. Javaslatuk így szól: "Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését". Az aláírásgyűjtési ívet még márciusban hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB), a SZEF pedig a rendelkezésre álló négy hónapban csaknem 70 ezer aláírást gyűjtött össze. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a "nyugdíjrendszer jelenleg recseg ropog" és rövid idő alatt létre kell hozni egy olyat, amely képes kiszámítható életpályát kínálni akár már a jelenlegi pályakezdőknek is.

Vágó Gábor közölte, nem tartják megoldásnak azt, ha folyamatosan változtatják a nyugdíjba-vonulás feltételeit. Hozzátette, hogy pártjuk saját nyugdíjpolitikai javaslatokkal készül a parlamenti ülésszakára. Szavai szerint az ezekkel kapcsolatos műhelypolitika már el is indult. Elmondta példaként, azzal nem értenek egyet, hogy például a rendőrök húsz év szakmai munka után, "életük teljében, szakmájuk csúcsán" nyugdíjba vonulhassanak. Kijelentette, azt pedig teljesen elutasítják, hogy a politikusok ugyanezt akár már 55 évesen is megtehessék.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy azzal az elképzeléssel viszont teljes mértékben egyetértenek, hogy bizonyos szakmákban, elsősorban ott, ahol egészségügyileg megterhelő a munkavégzés, korábban mehessenek nyugdíjba a foglalkoztatottak. Szerinte elsősorban arra kellene fókuszálni, hogy egy társadalmilag igazságos rendszer alakuljon ki, amelyen belül ne privilegizált csoportok legyenek, hanem olyanok, amelyeket például a munkájuk egészségkárosító hatásai miatt pozitívan lehet diszkriminálni. Hozzátette, hogy mivel teljesen átfogó rendszerreformról gondolkodnak, ezért egyelőre nem akar további részleteket elárulni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Alkotmányellenessé nyilvánították a beteg magzatok abortuszát Lengyelországban

Alkotmányellenessé nyilvánították a beteg magzatok abortuszát Lengyelországban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban