szerző:
MTI

Felbontotta a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) a Jobbikkal kötött korábbi megállapodását - ezt Szima Judit, a szakszervezet újraválasztott főtitkára jelentette be szombaton.

A TMRSZ harmadik, szombaton befejeződött kongresszusa - több mint 95 százalékos többséggel - úgy döntött, hogy a megállapodást felmondja, mert azt egyoldalúnak ítélte meg - mondta Szima Judit főtitkár, hozzátéve, a munkavállalók részére az elmúlt időszakban semmiféle pozitív intézkedés nem történt, érdemi kapcsolattartás nem volt a két szervezet között. Így - fűzte hozzá a főtitkár - okafogyottnak tekintik a megállapodást. Kiemelte: minden politikai párttal, így a Jobbikkal is kapcsolatot tart fent a szakszervezet.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a TMRSZ 2009. május 18-án kötött együttműködési megállapodást, amely szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ  javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. 

Rögzítették azt is, ha a párt bekerül az Európai Parlamentbe, illetve a Magyar Országgyűlésbe, akkor törekedni fog a megállapodás elveinek megvalósítására. A TMRSZ pedig azt vállalta, hogy aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában, a Jobbik pedig  figyelembe veszi a TMRSZ javaslatait. A TMRSZ - az akkori közlés szerint minden parlamenti pártot és a Jobbikot megkereste az együttműködési megállapodás tervezetével, de csak a Jobbik jelezte, hogy azonosulni  tud a szakszervezet céljaival. Szima Judit, a szakszervezet főtitkára a Jobbik EP-listájának negyedik helyén szerepelt, vagyis kis híján bejutott az EP-be.

2009. május 28-án a rendőrség azt közölte az MTI-vel, hogy a rendőrség befejezte a TMRSZ és a Jobbik Magyarországért Mozgalom együttműködési megállapodásával kapcsolatban indított vizsgálatot, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter - a megállapodás napján - kezdeményezett.  

Közölték azt is, hogy "a TMRSZ egyes képviselőinek elmúlt időszakban végzett tevékenysége, politikai tartalmú közleményei, a politikai tevékenységet feltételező együttműködési megállapodás aláírása és a megállapodás végrehajtásában is szükségképpen felmerülő politikai tevékenység, a szolgálati rend és fegyelem elleni, esetenként a bujtogatás, illetve a szolgálati tekintély megsértésének tényállását kimerítő megnyilatkozások együttesen annak megállapítására vezettek,  hogy a szervezet működése a rendőrség rendeltetésszerű működését  gyakran veszélyezteti, és ezért törvénysértő". 

A Legfőbb Ügyészség július 3-án azt mondta ki, hogy fel kell bontania TMRSZ Jobbik Magyarországért Mozgalommal kötött együttműködési megállapodását, mert a szakszervezet elnökének és főtitkárának nem volt törvényes  felhatalmazása az együttműködés aláírására. A legfőbb ügyészhez Bencze József országos rendőrfőkapitány fordult törvényességi kérelemmel ügyészhez a TMRSZ ügyében. A Legfőbb Ügyészség ez alapján vizsgálatot folytatott annak megállapítása érdekében, hogy a szakszervezet működése törvényes-e. A további jogszabálysértés elkerülése érdekében a Legfőbb Ügyészség ügyészi törvényességi felügyeleti jogkörben  figyelmeztetést nyújtott be, továbbá felhívta a szakszervezet elnökét és főtitkárát a megállapodás felbontására. 

Ezt követően a Jobbik úgy nyilatkozott, hogy folytatja együttműködését a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetével, mert szerinte a Legfőbb Ügyészségnek nincs jogköre vizsgálni a szakszervezetek működését, az illetékes megyei főügyészség szerint pedig törvényes a párttal kötött megállapodás. Idén áprilisban a Tolna Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a megyei bíróságon a TMRSZ működésével kapcsolatban, ebben egyebek mellett indítványozza a szervezet és a Jobbik által kötött együttműködési megállapodás felbontását. Szima Judit főtitkár szombaton elmondta még: a kongresszus közel 96 százalékos többséggel újraválasztotta őt a főtitkári posztra és Bárány Zoltán lett ismét az elnök.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Kizárták a jobbikos szakszervezetet

A napokban kizárta tagszervezetei sorából a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét (TMRSZ) - írja a Népszabadság.

hvg.hu Itthon

Rendőr és katona ritkán szegődik politikusnak

A Fidesz a Borkai Zsolt személye miatt ismertté vált alkotmánymódosítással szabna gátat annak, hogy a rendvédelmi területen dolgozók egyenruhájukat levetve átzsilipeljenek a politikai pályára. Az elmúlt két évtized országos politikusai közül a hvg.hu csak hat olyat talált, akik korábban a rendvédelem vagy a honvédelem területén dolgoztak, s közülük is csak ketten váltottak közvetlenül vagy röviddel leszerelésük után a politikai pályára.

Kötvényekkel lép be az állam a nyugdíjpiacra

Kötvényekkel lép be az állam a nyugdíjpiacra

800 milliót költött az MNB négy külföldi irodára

800 milliót költött az MNB négy külföldi irodára

Sötét idők jönnek – jósolta Einstein a levelében, amit most 11 millióért vett meg valaki

Sötét idők jönnek – jósolta Einstein a levelében, amit most 11 millióért vett meg valaki

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

Tizenkilenc dühös ember: így tette be a lábát a NER Sopronba

Tizenkilenc dühös ember: így tette be a lábát a NER Sopronba

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának