szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik a szociális segélyeket és a rendelkezésre állási támogatást előbb utalványon, később kártyán adná a rászorulóknak, a szociális bizottság szakértői keretéből cigányokról szóló tanulmányokat rendelnének. A párt a "cigánybűnözés" áldozatainak kiplakátolásával kamányol Miskolcon.

Törvénymódosítást kezdeményez a Jobbik azért, hogy az önkormányzatok utalványozási rendszert hozhassanak létre a szociális segélyek és a rendelkezésre állási támogatás folyósítására. Sneider Tamás jobbikos képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy javaslatuk alapján az utalványokat nem havonta, hanem hetente adnák át a rászorulóknak, mivel "rengeteg család nem tudja beosztani a pénzét egy hónapra előre". A heti juttatással - folytatta - elejét lehetne venni annak, hogy ezeknél a családoknál "a kocsmai dorbélozás utáni éhkopp" hosszú ideig tartson. A politikus hozzátette: az utalványozási rendszert átmeneti megoldásnak tartja; a Jobbik távolabbi célja, hogy minden magyarországi segélyezett szociális kártyán kapja meg juttatásait, s azt a közművállalatok mellett kizárólag olyan üzletekben lehessen felhasználni, ahol a termékek legalább négyötöde magyar eredetű. Ez utóbbi feltétel a hazai gazdaság fellendítésének eszköze lehetne - mondta a jobbikos politikus, megjegyezve, hogy a szociális kártya rendszerét elképzelésük szerint az állam működtetné. Arra is kitért, hogy a szociális kártya országos alkalmazása az "uzsorabűnözés" felszámolását segíthetné.

 

©

Kérdésre válaszolva Sneider Tamás elmondta: a szociális bizottság szakértői keretéből támogatni kívánja olyan tanulmányok elkészítését, amelyek alapján pontos képet lehet kapni arról, hogy mekkora a cigányság létszáma, "kit tekintünk cigány embernek Magyarországon, hogyan viszonyulnak a többségi társadalomhoz (...), és hogy milyen a szociális helyzetük". A "cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban Sneider Tamás kifejtette: ő nem túl érzékeny akkor, ha "magyarbűnözésről" beszélnek, és elfogadja például azt, hogy Magyarországon "a hackerek túlnyomó többsége bizony magyar származású, így ez egy tipikus magyarbűnözési kategória", ugyanakkor - hangsúlyozta - léteznek olyan bűncselekmények, "amelyek nem a magyar etnikumra jellemzők".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az ombudsman Fodoron gúnyolódott; beszámolóját nem fogadták el

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máté általános ombudsman 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága keddi ülésén. A testület 5 igen, 1 nem és 10 tartózkodás mellett hozta meg döntését. Vita azért volt: az SZDSZ-es Molnár Lajos bírálta a biztost.

MTI Világ

Szlovák tüntetés a "cigánybűnözés" ellen

A "cigánybűnözés" ellen tüntetett szombaton délután a kelet-szlovákiai Korompán (Krompachy) a sokak által szélsőségesnek tartott Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) civil szervezet.

MTI Itthon

LMP: lelepleződött a cigánybűnözésről beszélő Jobbik

Nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbikot a szabadságjogok védelme és így a személyi szabadság is kizárólag annyiban érdekli, ha ez a szélsőjobboldal számára védelmet jelent - mondta az LMP frakcióvezetője, Schiffer András arról, hogy a Jobbik kezdeményezte a "cigánybűnözés" tagadásának büntethetővé tételét.

hvg.hu Itthon

"Cigánybűnözéssel" ünnepelt a Jobbik

A Jobbik szombaton, Budapesten több radikális európai párttal köt szövetséget - jelentették be a párt október 23-ai nagygyűlésén, pénteken a fővárosi Deák téren.

MTI Világ

Kalinák belügyminiszter: Szlovákiában létezik cigánybűnözés

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerint Szlovákiában létezik cigánybűnözés. A kifejezést azonban a legtöbb országban a szélsőjobboldali szervezetek tagjai használják, és a szakemberek szerint ez a rasszizmus erősödését vonhatja maga után - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

MTI Itthon

Szabó Mátét tovább kísérti cigánybűnözéses nyilatkozata

Nem találta általános vitára alkalmasnak sem az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi, sem az alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tavalyi évről szóló beszámolóját szerdai ülésén. Az ok nyilvánvalóan az áprilisi, "cigánybűnözést" emlegető nyilatkozata.

MTI Itthon

"Cigánybűnözőkről" beszélt egy jobbikos a Parlamentben

Az Országgyűlés ülésén, az azonnali kérdések és válaszok órájában Egyed Zsolt, a Jobbik parlamenti képviselője Tállai András belügyi államtitkárhoz fordult amiatt, mert állítása szerint a kormány bejelentésével ellentétben az árvíz sújtotta borsodi településeken bűnözők fosztogattak. A képviselő azt mondta, a karzaton ül egy nő, akinek a házát "cigánybűnözők" fosztották ki.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyar képviselője szerint még mindig alacsony a klímatudatosság

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyar képviselője szerint még mindig alacsony a klímatudatosság

A bíró szerint sem voltak törvénytelenek a Trump által támadott pennsylvaniai szavazatok

A bíró szerint sem voltak törvénytelenek a Trump által támadott pennsylvaniai szavazatok

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort