szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átláthatóbb és korrupciótól mentes önkormányzatokat akar az LMP, és egységes Budapestet, nem 23 darabra széteső fővárost - hangzott el a párt budapesti és kecskeméti kampányzáróján.

A 23 kerületet formázó puzzledarabokból rakták ki Budapest térképét az LMP polgármester- és képviselőjelöltjei a párt pénteki fővárosi kampányzáróján. A sorban érkező jelöltek egy-két mondatban elmondhatták, milyen kerületet szeretnének. Kívánságaik között a környezetvédelem, az építészeti értékek megőrzése, a kulturális élet felpezsdítése, tiszta közélet, élhetőbb közterületek, zöldebb felületek, a közösségi közlekedés fejlesztése és a közbiztonság növelése is szerepelt.

Ezután a felsorakozott kerületi jelöltekkel a háta mögött, Jávor Benedek főpolgármester-jelölt arról beszélt, a következő négy évben azon akarnak dolgozni, hogy Budapest egy város legyen, ne pedig 23 különálló település, amely kerületi és esetleg befektetői érdekek mentén „sodródik”. Szavai szerint Budapestnek a világ más városaiból érkezők számára is vonzónak kell lennie, de elsősorban a főváros lakói számára kell vonzóvá tenni.

Visszacsábítani 350 ezer fővárosit

Jávor beszélt arról is, hogy vissza akarják csábítani azt a 350 ezer egykori fővárosit, aki elköltözött innen. Ehhez vissza kell állítani a kerületi és a fővárosi képviselő-testületekbe vetett bizalmat - tette hozzá -, mert e nélkül nem lehet hatékony önkormányzatokat működtetni. (Az LMP főpolgármester-jelöltje valószínűleg az 1980 és 2009 közötti statisztikák alapján beszélt 350 ezres csökkenésről, mert 1980-ban volt 2,06 millió Budapest lakossága, amely 2009-re körülbelül 1,71 millióra változott. Ugyanakkor Budapest lakossága az utóbbi években növekedésnek indult, a pozitív trendforduló 2004-2006 környékén volt, ekkoriban előfordult ugyanis, hogy a város lakássága 1,7 millió alá süllyedt.)

Jávor Benedek a héten virágot is ültetett, pénteken puzzle-oztak a kerületi jelöltek
©

Az LMP főpolgármester-jelöltje elmondta, hogy erősíteni kell a részvételi demokráciát a fővárosban. A kampányzáró után a hvg.hu kérdésére, hogy mit jelentene az LMP szerint ez a gyakorlatban, Jávor hangsúlyozta: a meglévő jogszabályok adta lehetőségeket kellene jobban kihasználni. A helyi népszavazások, a helyi közösségek erősítése fontos céljuk. Ebben a most induló jelöltjeiknek is nagy szerepe lehet - mondta az újságíróknak előzőleg, hiszen még ahol egy-két fős kerületi képviseletük lesz, ott is szeretnék az embereket minél jobban bevonni a döntéshozatalba. Helyi képviselőik legfontosabb feladata a helyi közösségek támogatása, döntésekbe való bevonása lesz.

Fellépnek a korrupció ellen

A kampányzárón Jávor elmondta, hogy a korrupció ellen is fel kell lépni. Amikor utóbb erről kérdeztük, Jávor kifejtette lapunknak: a döntéseket átláthatóvá, nyilvánossá kell tenni. Fontosnak nevezte a zárt ülések megritkítását, és azt, hogy ne kisebb bizottságoknak adja át a fontosabb döntési jogköröket a Fővárosi Közgyűlés.

Az újságírók előtt elmondott beszédében Jávor emlékeztetett arra, hogy az LMP célja az, hogy olyan erős képviselettel rendelkezzen a Fővárosi Közgyűlésben, amely befolyást jelent a döntéshozatalra is. Ehhez persze arra is szükség van, hogy a Fidesz-KDNP ne kerüljön abszolút többségbe - tette hozzá a párt budapesti főpolgármester-jelöltje. Fontos - mutatott rá -, hogy az ellenzéki pártok, köztük az LMP a Fidesz-KDNP pártszövetséget rá tudják kényszeríteni arra, hogy a parlamentben tapasztalt "offenzív, demokráciakorlátozó, az együttműködést mellőző politizálási stílus helyét együttműködésen, megegyezéseken, kompromisszumokon, párbeszéden alapuló politika váltsa fel". Kitért arra is, hogy az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai azt mutatják, az LMP az egyetlen párt, amelynek vannak tartalékai, még rá tud venni szavazókat arra, hogy voksoljanak rájuk.

Karácsony Gergely a rossz szokásokról

Az elmúlt évtizedekben a magyar politikában a rossz szokások kerültek túlsúlyba, ezért szükség van egy új politikai kultúra megvalósítására - közölte Karácsony Gergely, az LMP országgyűlési képviselője pénteken Kecskeméten. Karácsony a választások egyik tétjének nevezte, hogy sikerül-e a helyi önkormányzatokban, a helyi demokráciában egy új politikai kultúrát megvalósítani, olyat "ami szakít az előző évtizedek mutyi-politikájával és ami nagyobb teret ad az állampolgári befolyásnak és lehetővé teszi egy új generáció megjelenését a helyi döntéshozatalban".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Teljesen átalakítaná a nyugdíjrendszert az LMP

Az LMP szerint a nyugdíjrendszer teljes reformjára van szükség, és csak ezt követően lehet arról beszélni, hogy hány év legyen a nyugdíjkorhatár - mondta Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője.

hvg.hu Itthon

Az LMP csinált magának egy tévét

A Lehet Más a Politika az országgyűlési választások előtt indított online videós fogadóórát rendszeresítve elindítja az LMP TV-t - tudatta a párt közleményében.

Itthon

Az LMP lelki szemei előtt a finn modell lebeg

A nők szülés utáni munkába állását szeretné lehetővé tenni a Lehet Más a Politika – derült ki Ertsey Katalinnak, a párt képviselőnőjének szerda délutáni budapesti sajtótájékoztatóján. Az LMP lelki szemei előtt a finn modell lebeg, amit a sajtótájékoztatón ugyancsak megjelent finn zöld politikus ismertetett.

MTI Itthon

LMP: nincs alkotmányozási kényszer

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint nincs alkotmányozási kényszer - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Talán ez a legjobb, ami egy Super Mario-legófigurával történhet – videó

Talán ez a legjobb, ami egy Super Mario-legófigurával történhet – videó

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

A magyar felnőttek fele soha nem vásárol könyvet

A magyar felnőttek fele soha nem vásárol könyvet