szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Budaházy Györgyöt jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A határozathirdetést rendzavarás miatt 30-40 percre fel kellett függeszteni, Budaházy híveit rendőrök vezették ki a tárgyalóteremből.

A tábla másodfokon helybenhagyta a megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróságon született elsőfokú döntést, amelyben egy év - három évre felfüggesztett - börtönnel sújtották Budaházyt alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt. 

Budaházyt az ügyészség ebben az ügyben 2006 ősze és 2007 tavasza között az interneten nyilvánosságra hozott írásai miatt vádolta meg állam elleni bűncselekménnyel, ugyanis ezekben a vádlott az ügyészség szerint a főváros blokádjára, a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására és más erőszakos cselekményekben való részvételre buzdította olvasóit. A vádlott az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, a védelem is a vádlott ártatlansága mellett érvelt, ugyanis álláspontjuk szerint Budaházy írásai egy demokráciában beleférnek a szólásszabadság gyakorlásának határaiba.

 

©

A szerdai határozathirdetés során akkor szabadultak el az indulatok, amikor a bíróság elkezdte ismertetni Budaházy korábbi, illetve jelenleg folyamatban lévő büntetőügyeit, és ahhoz ért, ahol terrorcselekmények és más súlyos bűncselekmény ügyében emeltek vádat a Hunnia Mozgalommal összefüggésben országgyűlési képviselők sérelmére végrehajtott, illetve tervezett merényletek miatt. Ebben az ügyben van már több mint egy éve előzetes letartóztatásban Budaházy.

A hallgatóság a szóbeli indoklásnak annál a részénél kezdett el hangosan zúgolódni, amikor a bíró felidézte a terrorcselekmény vádjával folyó eljárást. Ekkor Budaházy is fennhangon tiltakozott, majd odakiáltotta a bíróságnak, hogy 16 hónapja börtönben van. "Tele van a t...m" - ordította a vádlott a bíróságnak, és ekkor már Budaházy hívei is kiabáltak a tárgyalóban, a vádlott nevét skandálták és káromkodva szidták a bíróságot. 

Erre az eljáró tanács elnöke felfüggesztette a határozathirdetést és elrendelte a terem kiürítését. A hallgatóság azonban önként nem távozott, ezért tucatnyi rendőr jött a tárgyalóba, és parancsnokuk 15-20 perces alkudozást, vitát követően elérte, hogy Budaházy hívei békésen elhagyják a helyiséget. Eközben megérkezett Zagyva Gyula jobbikos országgyűlési képviselő, aki konzultált a hangoskodókkal, és kérdőre vonta a rendőröket. 

A bíróság folyosóján Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, Budaházy védője, a Jobbik országgyűlési képviselője arra kérte a vádlott híveit, hogy ne tegyenek olyat, ami eljárást vonhat maga után, ugyanakkor a tábla döntését justismordnak - azaz súlyos jogsértésnek, a jog halálának - minősítette, és megjegyezte azt is, hogy "jó érzésű hazafi egy ilyen döntés ellen csak tiltakozni tud". A Fővárosi Ítélőtábla határozathirdetésének folytatásán már csak Budaházy, a védője, az ügyész és az újságírók vehettek részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kiüríttették a termet a Budaházy-perben

Az eljáró bírói tanács az ismétlődő rendzavarások miatt kiüríttette a termet az állam elleni bűncselekmény vádjával folyó Budaházy-per csütörtöki másodfokú tárgyalásán, a Fővárosi Ítélőtáblán.

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt