szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CIB, MKB, OTP, Raiffeisen a cégiratok szerint körülbelül azonos arányban finanszírozza a MAL-t. Ugyanezekből a papírokból látszik, hogy a számlavezető is váltakozva ezek közül a bankok közül kerül ki, most éppen az MKB, amely a hitelezői konzorciumnak is a vezetője - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerdai cikke szerint a jelenlegi fejlemények alapján a bankoknak is minden okuk megvan arra, hogy aggódjanak pénzükért, de az állami kezelésbe vétel az ő kezüket is megköti.

Ilyen esetekben a finanszírozók előírják adósuknak, hogy vagyonára megfelelő összegre szóló biztosítást kössön. Az azonban eddig nem volt gyakorlat, hogy a harmadik félnek okozott kár fedezettségét, vagyis a felelősségbiztosítás meglétét, illetve nagyságát kontrollálják - olvasható a cikkben, amelyben azt is megemlítik, hogy a cég teljes hitelállománya 11,5 milliárd forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Iszapkatasztrófa: hírek és fotók percről percre

- Kilenc ember meghalt, százharminc megsérült, miután az Ajka melletti timföldgyár tározójának átszakadt a gátja és egymillió köbméter vörösiszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Később kiürítették Kolontárt, mert megroggyant az átszakadt gát. A falu elé öt méter magas védőgátat emeltek.

- Elrendelték az alumíniumüzem leállítását, de október 15-én késő délután újra megindult a termelés az 1100 embernek munkát adó vállalat timföldgyárában.

- A vállalat képviselői szerint ők nem hibáztak. Orbán Viktor október 11-én a parlamentben bejelentette, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, és a vállalatot állami felügyelet alá vonják. A rendőrség a vállalatvezetőt azzal gyanúsítja, hogy a cég katasztrófatervében elmulasztotta kidolgozni, mi a teendő gátszakadás esetén, az igazgató szerint azonban ezt semmilyen hatóság nem is kérte tőle soha. A vezérigazgatót szerdán a bíróság szabadon engedte. Október 15-én meggyanúsították a vállalat műszaki szolgáltatási igazgatóját, Deák Józsefet is.

- A vörösiszap - a timföldgyártás mellékterméke, a visszamaradó szemcsék lúgos vízzel keveredő elegye - maró hatású anyag. Megszáradva, por alakban a légutakba jutva irritációt okoz.

- A lúgos víz a Torna patakon keresztül a Marcalba került, amelynek élővilágát kipusztította.

A képekre kattintva megnézheti galériáinkat, alattuk pedig legfrissebb híreink sorakoznak.

hvg.hu Itthon

A Fidesz és az "államosítás": kivételes helyzet?

A Fidesz-kormány villámgyors törvénymódosítással átvette az irányítást az iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt. felett, aminek kapcsán sokan - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfő - a vészharangot kongatják, mondván: vége a jogállamnak és a kormány lépése akár az államosítások nyitánya is lehet.