szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapest a rémálmok fővárosa címmel közölt riportot a Der Spiegel Budapestről, egy új antiszemitizmus központjának nevezve a magyar fővárost.

Erich Follath emlékeztet arra, hogy a The New York Times "Duna menti Hollywoodnak" nevezte Budapestet, ahol számtalan külföldi filmet forgattak és forgatnak. A valódi Budapestről érkező hírek között említi a német újságíró újfasiszta verőlegények roma családok ellen intézett gyilkos támadásait. A jobboldali populista Fidesz kétharmados győzelmet arat a parlamenti választásokon, az antiszemita Jobbik pedig a harmadik legerősebb frakcióval kerül be az Országgyűlésbe. Ismeretlen elkövetők meggyalázzák a holokauszt-emlékművet. Egy új törvény révén a kormány közvetett vagy közvetlen ellenőrzése alá kerül a média 80 százaléka. Az Echo tv az Auschwitzot megjárt Kertész Imre Nobel-díjas író képét mutatja, miközben patkányokról szóló szöveget olvas be. Kényelmetlen köztisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani. Morvai Krisztina (Jobbik) azt ajánlja a "liberál-bolsevista cionistáknak", hogy gondolkozzanak el azon, "hová meneküljenek és hol bújjanak el" - írja a szerző.

Follath találkozik Konrád Györggyel, aki elmondja: nem tartja lehetetlennek, hogy tartósan Magyarország elhagyására kényszerülhet "Két diktatúrát túléltem, talán most jön a harmadik" - fogalmaz a 77 éves író. A Jobbik elnökének nyilaskeresztes viseletre emlékeztető mellényben történt parlamenti bevonulásakor megvetést érzett - megvetést, mert gúnyt űztek a parlamentből. A weimari köztársaság bukását is a parlament kigúnyolása vezette be - mondta Konrád. A szemére veti Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a választók megnyerése érdekében tudatosan nem határolódik el az ultrajobboldal szóhasználatától. "Kiengedte a fasiszta szellemet a palackból, az pedig nem lesz hajlandó visszatérni oda."

A német újságíró találkozik Várkonyi Zsolttal, a Jobbik 54 éves ideológusával. Az önjelölt "lánglelkű hazafi" elmagyarázza neki a Jobbik tanítását, amely Follath szerint kisebbrendűségi komplexus és nagyzási mánia nyers keveréke, amelyhez világos ellenségképek járulnak: zsidók, cigányok, globalizáció, Európai Unió, Nemzetközi Valutaalap. A Jobbik gyűlöl mindent, ami béklyóba veri az országot, megakadályozva, hogy Magyarország elfoglalhassa "méltó helyét" Európa vezető nemzetei között. A párt Nagy-Magyarországról álmodik, Várkonyi aggódik az alacsony születésszám miatt. Számításai szerint 2050-re a magyar lakosság felét cigányok fogják alkotni.

Tamás Gáspár Miklós a német tudósítóval beszélgetve azon töpreng, mi romlott el Budapesten. Kitér a nehézségekre, amelyeket kihasznált a jobboldal, a magas munkanélküliségre, a gyakran a rendszerváltás haszonélvezőivé lett posztkommunisták általi kizsákmányolásra, a diákok esélytelenségére. Ám mindez mégsem magyarázat - teszi hozzá a filozófus, "a rendszer szegénységi bizonyítványának" nevezve a Fidesz és a Jobbik szemhunyorító egyetértését.

Follath riportja végén idézi Kertész Imrét, aki évek óta Berlinben él. A riport idézi az írót, aki szerint ma "szélsőjobboldaliak és antiszemiták váltak hangadóvá. A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - ma is virulnak. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek. Budapest olyan város, amelynek nincs emlékezete" - zárult a Der Spiegel riportja a magyar fővárosról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög