szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar Kornélia kivásárolta a Progresszív Intézetet (PI), és szakított a Demos Alapítvánnyal. Az intézet hamarosan nevet is vált – adta hírül a Népszabadság.

Az intézetet még 2008-ban alapították a Demos százszázalékos tulajdonlásával. A PI stratégiai és kommunikációs tanácsadásra és politikai elemzések, prognózisok készítésére rendezkedett be. A PI-t eddig tulajdonló Demos Magyarország Alapítvány 2005-ben jött létre.

A szervezet magát pártoktól függetlennek tekinti, fő ideológiai irányvonalát, illetve kapcsolati beágyazódottságát tekintve viszont egyértelműen az úgynevezett haladó baloldalhoz, azaz az egykori Gyurcsány Ferenc kormányfő által képviselt irányhoz tartozik. Ez utóbbi kapcsolatot nem is nagyon titkolták, az alapítvány vezetője, Dessewffy Tibor a kormányfő egyik informális tanácsadójaként is működött.

A lap szerint a kutatócég igazgatója, Magyar Kornélia azért vásárolta ki a Demostól a Progresszív Intézetet, hogy a cég függetlenedni tudjon az alapítványtól, amely a kezdetekben infrastrukturális hátteret nyújtott a számukra. Mára azonban az intézet állítólag elérte azt a fejlettségi és ismertségi szintet, hogy intézményileg is elszakadjon, és saját lábára álljon. Ezt mutatja az intézet névváltozása is.

Mint bejelentetteék, a kutató cég az új tulajdonos nevét felvéve, Magyar Progresszív Intézet (MPI) néven működik tovább. A z intézet olyan területekre fókuszál, amelyek eddigi tevékenységében is dominánsan jelen voltak. Ilyen a tudatos politikai-ideológiai értékválasztás és -vállalás témaköre, amely a Politikai Térkép kutatás tárgya volt. A Magyar Progresszív Intézet másik állandó projektje a Magyarországon évek óta érezhetően erősen jelen lévő cigányellenesség és antiszemitizmus, valamint ezzel párhuzamosan a szélsőjobboldali erőtér alakulásának kutatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Csehországban meg kell hosszabbítani a szükségállapotot"

"Csehországban meg kell hosszabbítani a szükségállapotot"

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva