Tetszett a cikk?

Magánokirat-hamisítás miatt nyomoz a rendőrség azután, hogy Szalonnán olyan személyek vehettek részt a román, illetve a ruszin kisebbségi önkormányzat megalakításában, akik korábban a cigány és a horvát kisebbségi választáson is elindultak.

A politikus a nyomozás megindítását precedensértékűnek nevezte szerdai sajtótájékoztatóján. A Jobbik szeptemberben tett feljelentést, amiért a borsodi településen Orgona Győző és Rusznyák Dezső a román, Kálló Gábor pedig a ruszin kisebbségi választáson jelöltette magát, noha előzőleg mindannyian részt vettek a szalonnai cigány kisebbségi önkormányzat munkájában, 2002-ben pedig a horvát kisebbség jelöltjeként indultak a választáson. Október harmadikán mindhármukat képviselővé választották.

Szávay István hozzátette: további húsz olyan személyről van tudomásuk, akik a korábbi és az idei választásokon különböző kisebbségek színeiben indultak. Kilenc esetben a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége már feljelentést tett, a többi ügyben a Jobbik fordul a rendőrséghez.

Pártja elképzeléseiről szólva a képviselő kifejtette: olyan jogi környezetet kell teremteni, amely megnehezíti az etnobizniszt, a választási visszaélések elkövetését. Ennek érdekében a Jobbik egy választásonként frissülő adatbázissal tenné lehetővé a helyi választási irodák vezetőinek, hogy nyomon kövessék, a jelöltek előzőleg voltak-e más kisebbség önkormányzatának tagjai.

A Jobbik ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki "tetszőlegesen változtassa identitását", ezért a kisebbségi névjegyékbe való feliratkozást a négyévenkénti helyett véglegessé tennék. Azaz a választók eldönthetnék, hogy mely kisebbség közéletében szeretnének részt venni, és később ezen már nem változtathatnának.

A politikus arra is kitért, hogy a Jobbik átalakítaná a kisebbségi önkormányzatok finanszírozását, jelentősen csökkentve a normatív támogatások összegét, és növelve a feladatalapúakét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor videokonferencián egyeztetett a járvány kezeléséről

Orbán Viktor videokonferencián egyeztetett a járvány kezeléséről

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni