szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egymilliárd forint lesz a hiánya a bírósági szervezetnek 2010-ben, a bíróságok megfelelő működéséhez pedig ennél is több pénz hiányzik - jelentette ki Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke csütörtökön Sárváron tartott sajtótájékoztatóján.

Ismertetése szerint miközben a bíróságok idei költségvetése ma is az 2004-es szinten van, az ügyek száma 1,2 millióról 1,6 millióra emelkedett. Ehhez hozzá kell adni a jelenleg évi 50 ezer szabálysértési ügyet, amelyek további szaporodásával évi 80-120 ezer ügy keletkezésével számolnak.

Baka András elmondta: a bíróságok jövő évi költségvetésével kapcsolatban folynak a tárgyalások a kormányzattal, szavai szerint abban reménykedik, hogy nem a bírósági szervezet lesz az "igazságszolgáltatás szűk keresztmetszete".

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki egyben Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is, Sárváron a táblabíróságok és megyei bíróságok elnökeinek csütörtökön kezdődött kétnapos országos tanácskozásán vett részt.

Baka András a sajtótájékoztatón szólt arról is, szintén a kormányzat előtt van az a "gyorsító csomag" amelyet a bírósági szervezet munkájának hatékonyabbá tételére, a bírósági eljárások gyorsítására dolgoztak ki.Tárgyalunk az igazságügyi minisztériummal és az álláspontok már közelebb vannak egymáshoz - mondta.

A főbíró hangsúlyozta: az általuk javasolt csomag átmeneti gyorsítást jelent, a valódi megoldást, az igazi "gyorsítást" szavai szerint a polgári és büntető eljárási törvények átfogó reformja eredményezi majd, de ehhez hosszabb előkészítő szakértői munkára lesz szükség.

A bírósági szervezet egyik legnagyobb problémája Baka András szerint ma azoknak a nagy munkaigényű, sok szereplős, sok ezer oldalas, nagy szakértői hátteret igénylő ügyek kezelése, amelyek sokszor hosszú időre, akár évekre is leköthetik egy-egy kisebb létszámú bíróság kapacitásait és nagyon megterhelik az eljáró bíróság költségvetését is.

A megoldást Baka András szerint az egész bírói szervezetnek kell megtalálnia erre a problémára, ehhez kért javaslatokat a táblabíróságok és megyei bíróságok elnökeitől is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort

Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet