Tetszett a cikk?

A kereszténységre való utalást, a Szent Koronát, az anyanyelv védelmét, a család és a gyermek alkotmányos alapjogait is beemeléné Schmitt Pál köztársasági elnök az alkotmányba.

A köztársasági elnök iránymutatásai alapján az elnöki hivatal hat témakörben tett javaslatot a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának a készülő új alaptörvényhez.

Az első javaslat a kereszténységre való utalás az alkotmányban. Az indoklás szerint a kereszténység hatása, illetve megjelenése az alaptörvényekben az alkotmányosság követelményeinek egy meghatározó része, és az emberi jogok kérdéskörébe tartozik.

A hivatal által kidolgozott javaslatban megfogalmazzák: egy olyan alaptörvényt kell alkotni, mely nem a "rossz emlékű" 1949-es évszámot viseli, viszont amiben nem muszáj, nem tér el a mostanitól. Preambulumában helyreállítja a jogfolytonosságot, azaz kontinuitást vállal a történeti magyar alkotmánnyal.

A javaslat tehát beemeli a Szent Korona-tanra való utalást ilyenképpen: "közösséget vállalva történelmi hőseinkkel és emlékezve hazánk történelmének dicső pillanataira, a Szent Korona-tanra, mely már évszázadokkal ezelőtt magában testesítette meg a nemzeti önrendelkezés és a jogegyenlőség eszméjét".

A magyar nyelv védelmét is beemelné

A magyar nyelv alkotmányi szintű védelmével kapcsolatban hangsúlyozzák, "a magyar nyelv nemzeti összetartozásunk legfőbb letéteményese", óvása, ápolása alapvető nemzeti érdek.

Álláspontjuk szerint a magyar nyelv védelmében kitűzött célok jelentőségéről tanúskodna, ha az anyanyelv oltalmazását mint alapvető követelményt az alkotmány is rögzítené. Megfontolásra ajánlják, hogy az alaptörvény a következőket mondja ki: "A Magyar Köztársaság számára alapvető (nemzeti) érték a magyar nyelv. A Magyar Köztársaság minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja/köteles támogatni a magyar nyelv ápolására és megóvására irányuló törekvéseket".

Az államfő javasolja, hogy a preambulumban kapjon helyett az a mondat, amely szerint "a magyar nyelv nemzeti önazonosságunk és összetartozásunk legfőbb letéteményese".

Apaság, anyaság, sport

A gyermek és a család alkotmányos alapjogaival kapcsolatosan a javaslatban az áll, hogy az alkotmány szintjén csak a legfontosabb elvi kérdéseket kell rögzíteni. Ezt követően több európai állam alkotmányának vonatkozó passzusait ismertetik. A köztársasági elnök megfontolandónak tartja például a német alkotmány azon szövegrészét, amely hitet tesz azon keresztény alapelv mellett, hogy a társadalom alapegysége a család, valamint hogy az abban részt vevő felek jogai erkölcsileg is egyenlők.

A portugál alkotmányból megszívlelendőnek tartja azt a tézist, amely szerint "az apaság és az anyaság kiemelkedő társadalmi érték".

A szlovén alaptörvényre utalva úgy véli, egy olyan vagy egy ahhoz hasonló megfogalmazás, amely szerint "az állam olyan körülményeket biztosít, amelyek a szülőknek lehetővé teszik, hogy gyermekeik vállalása mellett döntsenek", a készülő magyar alkotmánytervezetben vagy akár a normaszövegben is helyet kaphatna.

Rögzítenék az alkotmányban továbbá azt, hogy "a Magyar Köztársaság minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja/támogatni köteles állampolgárai élethosszig tartó tanulását".

Külön szólnak a sportról, amellyel kapcsolatban hangsúlyozzák: fontos a sportoláshoz való jog kifejezett deklarálása az új alaptörvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Rendőrautóba csapódott egy Toyota a Ferenciek terénél

Videó: Rendőrautóba csapódott egy Toyota a Ferenciek terénél

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó