szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hónapokban egy új, reményteli korszakot nyitott Magyarország, amely minden igyekezetével méltó kíván lenni az 1956-os forradalom és szabadságharc igazságaihoz - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton Szombathelyen ünnepi beszédében.

Új írott és íratlan törvények születnek, amelyek egy igazságosabb Magyarország kereteit teremtik meg, egy olyan országét, amelyben figyelünk egymásra, amelyben senkit nem hagyunk az út szélén, egy olyan országét amelyben van közünk egymáshoz, amelyben összefogva tudunk közösen dolgozni, fontos és jó ügyekért - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: az elmúlt hónapok eseményei, a júniusi árvíz, majd a vörösiszap-katasztrófa is megmutatta, hogy egy egész ország képes megmozdulni, egymással összefogni és segítséget nyújtani a bajba jutott embereknek.

Hende Csaba beszédében elmondta: a Magyar Honvédségben 22 perccel a kolontári katasztrófa után leadták az első vészjelzést, és másfél órán belül mindenki talpon volt. Felesleges szavak nem estek, ugyanakkor olyan elszántságot és akaratot láttam katonáink arcán, és olyan elkötelezettséget tapasztaltam meg a munkájukban, amely a legszebb korszakainkat idézi - fogalmazott beszédében a honvédelmi miniszter. Megjegyezte: helytállásuk méltó volt a mai ünnep, október 23-a hőseinek szellemi örökségéhez.

Hende Csaba beszéde elején sajnálatosnak nevezte, hogy a szombathelyi október 23-i rendezvényen nem jelentek meg a megfogalmazása szerint "bukott politikai erők" képviselői, akiknek "úgy látszik, hogy csak addig volt fontos ez az ünnep, amíg a katonák nekik vágták a vigyázzt". Közvetlenül a miniszter beszéde előtt egy férfi nemzetiszínű zászló lobogtatva a szónok elé állt, és a korábbi kormányellenes demonstrációiról ismert Budaházy György szabadon bocsátását és a "zsarnokok megbüntetését, börtönbe zárását" követelte. A férfi néhány mondat után "éljen a szabadság" felkiáltással hátra lépett, és az első sorból hallgatta végig a miniszter ünnepi beszédét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Nyugodtan telt a délelőtt a Kossuth téren

Nyugodtan zajlanak Budapesten az 56-os megemlékezések. A Kossuth téren nem volt nagy tömeg a délelőtti rendezvényeken. Kordon idén nincs, és nem is volt rá szükség.

MTI Világ

Az 1956-os forradalomra emlékezett a határon túli magyarság is

Előadásokkal, kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal, fáklyás felvonulással és koszorúzásokkal emlékezett a határon túli magyarság szombaton az 1956-os forradalomra. Megemlékezést tartottak több európai ország fővárosában működő magyar kulturális intézetben is.

hvg.hu Itthon

Három lovas is megjelent a Deák téri Jobbik-gyűlésen

A korábbi nagyobb tömegekhez képest, amikor a Deák tér nagy részét elfoglalta a sokaság, most csak ötödannyi érdeklődő szállingózott a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél felállított Jobbik-színpad elé - jelentette lapunk helyszínen tartózkodó munkatársa. Vona Gábor videoüzenetben szólt a hallgatósághoz, Morvai Krisztina pedig egy gárdaruhás bábu mellett szónokolt.

MTI Kult

Koszorúzás és díjátadó a Magyar Írószövetségben

Hornyik Miklós író és Szörényi László irodalomtörténész vette át szombaton délben az Arany János-díjat a Magyar Írószövetség székházában. A díjátadó előtt az épület előkertjében megkoszorúzták Gérecz Attila költő és sportoló, 1956 hősi halottjának emléktábláját.

MTI Itthon

Tarlós: 1956 az erkölcs forradalma volt

A főpolgármester szerint 1956 az erkölcs forradalma volt, amely nem tűrte az elnyomást, a hazugságot, az emberek megnyomorítását és lelki lerombolását.

hvg.hu Itthon

Orbán Viktor: egyszer van ilyen lehetőségünk

Nagy Imrére is emlékezett Orbán Viktor kormányfő a Kossuth téri 56-os ünnepségen. A kormányfő utalt az 54 évvel ezelőtti forradalomra és a mostani "kétharmados forradalomra" is. Szerinte "egyszer van ilyen lehetőségünk", ezért nem szabad megtorpanni, a kételkedőkre, huhogókra hallgatni. Mindennek meg kell változnia, vélte, egyebek közt az adózást és "a nemzettestvérek kitagadását" is említve.

MTI Itthon

A "fehér ember szobra" Keszthelyen: Réthelyi 56-os emlékei

"Összetartozás, hazaszeretet, boldog reménység és tettvágy" jellemezte 1956-ban Magyarországot - jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szombaton, az 54 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc tiszteletére Keszthelyen tartott ünnepség keretében.

MTI Itthon

Kolontáron nem ünnepelnek

Nem tartottak emlékező ünnepséget a vörösiszap sújtotta katasztrófa térségében az 1956 forradalom és szabadságharc 54. évfordulójának napján - Kolontáron és Devecserben egész nap a kármentesítésen, valamint az adományok elosztásán dolgoztak a szakemberek és az önkéntesek.

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt