szerző:
Népszabadság Online
Tetszett a cikk?

Lapid Lajossal soha senki nem közölte hivatalosan, hogy robbantásos merényletet kíséreltek volna meg ellene - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet kedden megírta, Lapid Lajos volt budapesti főrendőr is célpontja volt a Budaházy György vezette Hunnia mozgalomnak. Gergényi Péter nyugalmazott közbiztonsági helyettesével azonban soha senki nem közölte hivatalosan, hogy robbantásos merényletet kíséreltek volna meg ellene - írja a csütörtöki Népszabadság.

Lapid 2006 decemberében vonult nyugdíjba. Azért került mégis az egykor "a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregként" említett szervezet célkeresztjébe, mert főkapitány-helyettesként ő volt a felelős egyebek mellett a különféle rendezvénybiztosításokért. Lapid Lajos állítólag közel egy hónapig autózott a gépkocsija alvázán lévő pokolgéppel. A Magyarok Nyilai ellen a Központi Nyomozó Főügyészséggel együtt nyomozó kollégáitól értesült először arról, hogy valakik merényletet terveztek ellene - írja a lap. A főrendőr elleni tervezett merényletről valló gyanúsított ugyanis elvezette az ügyészségi nyomozókat annak a cégnek a zuglói telephelyéig, ahol az akkor már két éve nyugdíjba vonult Lapid dolgozott, s megmutatta egykori célpontjukat, a tábornok udvaron parkoló autóját.

Lapid azonnal szervizbe vitte a kocsiját, akkor találták meg a két mágneskorongot. A nyugalmazott rendőrtábornokkal azóta sem közölte senki, hogy kik és mire készültek ellene. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint azért nem, mert a nyomozás során "nem merült fel alapos gyanú arra, hogy a Lapid Lajos autóján talált mágneskorongokat valóban robbanóanyag és időzítő szerkezet rögzítésére használták volna".

A Magyar Nemzet által részletesen idézett tanú életszerűnek látszó elbeszélése dacára az ügyészek csak annyit látnak bizonyítottnak, hogy „valakik valamikor valamit fel akartak helyezni, rögzíteni kívántak Lapid kocsiján”. Ezért ezzel a bűncselekménnyel soha senkit nem gyanúsítottak meg, s így a Lapid elleni merényletkísérlet nem is szerepel a Hunnia Mozgalom tagjai ellen a Fővárosi Bíróságra szeptember 27-én benyújtott vádiratban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Lapid Lajos távozik a posztjáról az év végén

Az év végén nyugállományba vonul Lapid Lajos dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitányának közbiztonsági helyettese - erősítette meg a Magyar Hírlap információját a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője pénteken.

hvg.hu Itthon

Ötszázan tüntetnek a Kozma utcai börtönnél Budaházyért

Legfeljebb ötszázan, de talán csak három-négyszázan lehetnek a tüntetők a Kozma utcai börtön közelében, a Kozma utca és az Újhegyi út sarkán - jelentette helyszíni tudósítónk. A sötét utcában ugyanis - ahová a rendőrök elterelték a demonstrálókat - nehéz megszámolni a jelenlévőket.

MTI Itthon

Nyomozati vallomás: Budaházy verette meg Csintalant

Több nyomozati vallomás szerint is Budaházy megrendelésére verték meg Csintalan Sándort, méghozzá vasrudakkal. Budaházy állítólag így akart bosszút állni, amiért a Hír TV műsorvezetője ügynöknek és provokátornak nevezte - számolt be a HírTV a birtokukba került nyomozati dokumentumokra hivatkozva.

MTI Itthon

Összehangolt robbantás-sorozatra készültek Budaházyék

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György és az általa vezetett Hunnia Mozgalom tagjai 2009-ben összehangolt robbantás-sorozatra készültek - írta keddi számában a Magyar Nemzet egy, a lap birtokába került nyomozati dokumentumra hivatkozva.

MTI Itthon

Éhségsztrájk Budaházy szabadon engedéséért

A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom éhségsztrájkot tart Budapesten a Kozma utcai börtönnél a korábbi kormányellenes demonstrációiról ismert Budaházy György szabadon bocsátásáért.

Vélemény

Lapid: "győzött a terror"

A Hamász földcsuszamlásszerű győzelme nyomán új helyzet jött létre a Közel-Keleten. Az izraeli vezetők egyelőre kivárnak, a Hamász viszont már jelezte, a cél változatlan: a zsidó állam likvidálása. Az első izraeli reakciókról kérdezte a hvg.hu tudósítója Tomi Lapidot, a liberális Sinui (Változás) párt magyar származású -, s most távozó - vezetőjét.

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost