szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolcszázmillió forintos támogatásban részesül a Békés Megyei Önkormányzat által fenntartott gyulai székhelyű Pándy Kálmán kórház, a megye és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium között megkötött peren kívüli egyezség alapján - közölte a megyei közgyűlés elnöke.

Farkas Zoltán (Fidesz) elmondta: 2007-ben, az akkori egészségügyi miniszter rendeletének következtében a megyei kórház kapacitását 230 ággyal csökkentették, és az akkor még önálló tüdőkórházban 76 aktív ágyat szüntettek meg. A döntés ellen a fenntartó jogi eljárást indított, és a Legfelsőbb Bíróság 2008 decemberében meghozott ítélete hatályon kívül helyezte a miniszter határozatát, és új eljárásra kötelezte a minisztériumot.

A megye ezt követően peren kívüli megállapodásra törekedett, ám ilyen irányú szándékát Székely Tamás akkori miniszter elutasította. Ezért a közgyűlés kártérítési pert indított a minisztérium ellen, majd pedig a kormányváltást követően több egyeztetésre került sor.

A megyei önkormányzat végül elfogadta a tárca ajánlatát, s ennek alapján 800 millió forintot utaltak át a fenntartóhoz, amelyből 500 millió forintot a kórház eddigi működésének finanszírozásából keletkezett adósság rendezésére, a fennmaradó 300 milliót pedig az intézmény további működési kiadásaira fordítják.

A minisztérium ajánlatát a megyei közgyűlés egyhangúlag elfogadta csütörtöki rendkívüli közgyűlésén azzal, hogy tudomásul veszi: az egészségügyi rendszer esetleges 2010. évi pénzügyi konszolidációjából a megállapodásra való tekintettel nem részesülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!